Sagde du sart?

Sart hud er en realitet, og A-DERMA har udarbejdet en definition: Sart hud er sårbar hud med en svækket barriere. Hudbarrieren er i ubalance, irriteret, mere gennemtrængelig, og bliver lettere sensibiliseret. Det fører til en dyb følelse af ubehag – både fysisk og psykisk.

Der findes 4 typer sart hud(1), som er baseret på årsagen til sartheden. De 4 typer er: Konstitutionel sart hud. Denne type sart hud er forbundet med alderen, og det er primært børn og ældre mennesker, der bliver ramt. Den opstår som regel på øjenlågene, halsen, brystet eller panden. Stressrelateret og miljømæssig sart hud.Denne type sart hud er normal hud, der er blevet svækket af stress-relaterede omstændigheder (stress, følelsesmæssig ubalance) eller eksterne påvirkninger (ændringer i vejrforhold, forureningspartikler). Iatrogen sart hud. Denne type sart hud er opstået som følge medicinsk behandling eller kirurgiske indgreb, der svækker huden. Den sidste type er Patologisk sart hud. Det er hud med en patologi, som fx reaktiv hud eller hud med atopisk dermatitis, rosacea eller akne, som gør huden mindre modstandsdygtig over for eksterne påvirkninger. 

Den meget detaljerede viden om sart hud gør det muligt for A-DERMA at levere målrettede rense- og plejeprodukter, der er tilpasset de enkelte hudtypers særlige behov.

(1) Stalder JF et al (2014) Sart epidermis og dens konsekvenser i dermatologien. JEADV 28, (Suppl.4), (1-18). 

AD_DERMATOLOGICAL-EXPERTISE_SKIN-CONSULTATION-ARMS-HANDS_LARGE_2021

Har jeg sart hud?

Du har sart hud, hvis du har oplevet følgende symptomer: Tør hud, rødme, tydelig afskalning, stramhed, prikken og kløe. Symptomerne kan blive udløst af midlertidige eksterne faktorer som f.eks. væsentlige temperaturændringer (til meget varme eller kolde temperaturer) forureningspartikler, vind, medicinsk behandling eller kirurgiske indgreb. De kan dog også blive udløst af hudlidelser eller stress.

Didier Coustou - Hudlæge

Vores eksperter besvarer dine spørgsmål

Spædbørns hud er ikke færdigudviklet. Den er tyndere og mere dehydreret, dens hydrolipide film er ikke fuldt udviklet og PH-værdien er neutral og ikke sur. Derudover er den mere sårbar og eksterne påvirkninger har nemmere ved at trænge gennem den.

Ja, eksem og sart hud hænger uløseligt sammen. Atopisk dermatitis, det der normalt kaldes eksem, er en tilstand, som er forbundet med genetiske faktorer, og som er karakteriseret ved en sart hudbarriere og en dysfunktion i immunsystemet. Definition af tilstanden inden for lægevidenskaben er en "kronisk og kløende inflammatorisk dermatose". Symptomerne er røde pletter på huden, der har en unormal form og som indeholder små væskende blærer, der udvikler sig til skorper samt en ekstrem tørhed og kløe i huden. Kronisk, atopisk dermatitis viser sig hovedsageligt i barndomsalderen og forsvinder i de fleste tilfælde efter 3 år eller, i nogle tilfælde, efter teenagealderen.

Akne fører til en form for dobbelt sarthed. Det er en kronisk inflammatorisk sygdom i hårsækken, der kombinerer hypersebhorrea (fedtet hud), hyperkeratinisering (mikrocyster), bakteriespredning og betændelse (røde og til tider gule bumser). Alle disse tilstande fører til urenheder og en svækket hudbarriere. Derudover har dermatologisk behandling mod akne en irriterende og svækkende konsekvens for huden. Derudover medfører urenheder også sart hud: Ekstrem tørhed, dehydrering, afskalning, brændende og prikkende fornemmelser.

Altid klar til at lytte

Vi lytter aktivt til patienternes og forbrugernes behov for bedre at kunne forstå sart hud og udvikle de mest velegnede hudplejeprodukter. Den tilgang kalder vi at sætte patienten i fokus, og det er styrende for alle vores måder at tilgå sart hud og udvikling af hudplejeprodukter på.

Tolerance og effektivitet er kernen i udviklingen af vores produkter, men det nytter ikke noget at tilbyde effektive produkter med høj tolerance, hvis den praktiske anvendelighed ikke indbyder til konsekvent brug på daglig basis. Nøglen til effektivitet handler ikke kun om, hvor effektive produkterne er, men det handler derimod også om at bruge produkterne regelmæssigt. 

Tilbage til toppen