AD_LIFE-MOMENTS_MOTHER-CHILD-WINDOW_LARGE_2021
Indhold

Eksem eller atopisk dermatitis

Hvad er atopisk dermatitis eller atopisk eksem?

Atopisk dermatitis, også kendt som atopisk eksem, er en meget almindelig godartet hudbetændelse. Den viser sig som røde, undertiden væskende, ofte tørre pletter, der klør meget. Eksem begynder i de første par måneder af livet og ophører ofte i løbet af barndommen. Den fortsætter sjældent ind i voksenalderen og forekommer oftest i ansigtet (øjenlåg, kinder), på kroppen, arme og ben, hvor den overvejende forekommer i hudfolder (albuer, knæ) og på hænderne.

AD_DERMATOLOGICAL-EXPERTISE_CONSULTATION-DERMATOLOGIST-OFFICE-WOMEN_SQUARE_2021 578x578

Hvad er årsagerne til atopisk eksem?

Hvor kommer det fra? Årsagerne til atopisk dermatitis er genetiske og for det meste arvelige. Hvad forårsager atopisk dermatitis? En dysfunktionel tilstand i hudbarrieren, der resulterer i tør hud (xerose) og inflammation. Hvis huden ikke beskyttes optimalt, er den mere reaktiv over for omgivelserne. Desuden vil eksterne faktorer (stress, allergener osv.) svække den atopiske hud og udløse udbrud. Men hvilke faktorer? Ved at finde frem til de udløsende faktorer kan man få en bedre forståelse for hudlidelsen og dermed også håndtere den bedre. 

Atopisk dermatitis:
hvilke aldersgrupper rammes mest?

Atopisk dermatitis udvikler sig med alderen. I 85% af tilfældene begynder den før 5-årsalderen. Det ses hyppigst hos spædbørn helt ned til omkring de tre måneder og fortsætter op til 7-årsalderen. I nogle tilfælde opleves en bedring omkring 2-3-årsalderen. Udbruddene forsvinder i de fleste tilfælde efter 7-årsalderen. De bliver mindre og mindre alvorlige, og opstår sjældnere og sjældnere, hvorefter de til sidst holder op. Mange børn får ikke flere udbrud, når de er 10-11 år gamle. I nogle tilfælde kan der i samme periode forekomme andre atopiske reaktioner, f.eks. astma.

Atopisk dermatitis er sjælden hos voksne, men den kan for nogle fortsætte fra barndommen og op til voksenalderen. Under alle omstændigheder vil hud, der tidligere har været ramt af eksemudbrud, altid være sart og have behov for regelmæssig pleje.

AD_BABY_FIRST-CARE-FEET-HANDS_LARGE_2021 473x473
AD_LIFE-MOMENTS_MOTHER-CHILD-WINDOW_SQUARE_2021 578*578

Atopisk dermatitis hos spædbørn og børn

Spædbørn og børn med atopisk eksem er oftere ramt end voksne og oplever ubehag, der gør nætter, og endda dage, vanskelige: Find ud af mere om atopisk dermatitis hos spædbørn og børn, og få vores tips til pleje af atopisk hud.

Sådan plejer man atopisk hud 

Atopisk hud er sart hud med en svækket hudbarriere. For at pleje atopisk hud, er det tilrådeligt at tage de rette skridt til at beskytte huden, styrke dens modstandskraft og genopbygge den. Udbrud med atopisk eksem vil få mindre indvirkning på huden, og hyppigheden vil blive reduceret. 

AD_NUTRITION_WOMAN-APPLYING-CREAM-ARMS_SQUARE_2021 578*578

Atopisk eksem: nøgletal

1/10

børn, der er ramt af hudlidelsen¹

% af tilfældene opstår før 1-årsalderen²

7 år

den gennemsnitlige alder, hvor tilstanden forsvinder¹

mere end 50%

af børn med atopisk eksem har mindst en forælder, der også har atopisk eksem¹

¹ Hjemmeside https://www.inserm.fr/ 

² Kay J, Gawk Rodger DJ, Mortimer MJ, Jaron AG. Prævalens af atopisk eksem i barndommen hos den generelle befolkning. J Am Acad Dermatol 1994;30:35-9.

Hvilke områder er ramt af eksem?

De områder, der rammes af eksem, er forskellige hos børn (albuer, knæ, kinder osv.) og voksne (ansigt, hænder). I alle tilfælde kræver atopisk hud særlig pleje for at berolige, genopbygge og beskytte den.
 

AD_IRRITATIONS_BABY-IRRITATED-RED-CHEEKS_SQUARE_2021 578*578
AD_DERMATOLOGICAL-EXPERTISE_SKIN-CONSULTATION-ARMS-HANDS_LARGE_2021 492x450

Atopisk dermatitis
Behandling

Behandlingen af atopisk dermatitis varierer alt efter, om du er midt i et udbrud eller i remissionsfasen:
1 - I udbrudsfasen (synlig betændelse i form af røde pletter og endnu mere tør hud) er det vigtigt at berolige betændelsen med specifikke behandlinger og at pleje huden med blødgørende plejeprodukter. 

2 - I remissionsfasen (usynlig, men underliggende betændelse, huden er stadig tør) bør du fortsætte med at anvende fugtighedsgivende blødgørende produkter for at forsinke det næste udbrud. 

AD_WEBSITE_EXPERT-DOSSIER_DERMATO_M-AMBONATI_2021

BEMÆRKNINGER FRA EKSPERTEN

Både i remissionsfasen og i udbrudsfasen er huden tør. Den skal fugtes hver dag med en nærende creme. Selv i perioder med ro, fordi det kan forsinke det næste udbrud.

Dr. Marco Ambonati, hudlæge

EXOMEGA

EXOMEGA er en serie med kløedæmpende hudplejeprodukter, der fuldt ud opfylder behovene for personer med tør og atopisk hud. Takket være produkternes formulering kan de bruges af hele familien, selv på nyfødte. 

Oplev EXOMEGA-serien
EXOMEGA
EF_LOGO_PIERRE-FABRE-ECZEMA-FOUNDATION_VERTICAL

Overvåg og vurder dit atopiske eksem.

Eczema Foundation har udviklet en applikation, der skal hjælpe dig med at få bedre styr på dit atopiske eksem. Med PO-SCORAD kan du følge udviklingen af eksem og dele billederne med dit sundhedspersonale. Nærmere overvågning vil gøre det lettere at afhjælpe dit eksem. A-DERMA støtter Eczema Foundation.

 

Download appen

Tilbage til toppen