AD_ATOPIC-SKIN_WOMAN-SCRATCHING-ITCHING-NECK_LARGE_2021
Indhold

Årsager til kontakteksem

Har du fået nye øreringe? Er det dig, der gør rent med stærke rengøringsmidler derhjemme? Har dit barn skiftet shampoo? Kontakteksem (eller dermatitis) skyldes, som navnet antyder, at huden kommer i kontakt med et allergifremkaldende stof. Vi giver dig nogle tips til, hvordan du kan identificere, hvad der forårsagede allergien, men tøv ikke med at kontakte en hudlæge eller en allergolog for at undgå fremtidige udbrud. 

Allergisk kontakteksem i tal

3 dage

kan der gå, før reaktionen opstår*

15 dage

er den tid, symptomerne gennemsnitligt varer*

2

faser: En sensibiliseringsfase og en fase, hvor symptomerne dukker frem*

Kontakteksem:
hvad er årsagen til det ?

Det er en betændelsestilstand i huden, der forekommer, når den har været udsat for et allergen. Når diagnosen er blevet stillet (og atopisk eksem er blevet udelukket som årsag), er det vigtigt, at du identificerer det stof, der forårsagede irritationen. Har du eller dit barn for nylig brugt neglelak eller parfume eller købt nyt tøj? Eller har du eller dit barn rørt ved maling eller industriolie? Det er en god idé at lave en liste med de produkter, du har brugt for nylig, og derefter kigge på bagsiden af produkterne for at finde eventuelle allergener. Nogle materialer kan forårsage allergiske reaktioner, som metaller, plastik, glasfiber og visse farvestoffer. Det er bestemt vigtigt at afgøre, hvad der er skyld i den allergiske reaktion.

AD_DERMATOLOGICAL-EXPERTISE_CONSULTATION-DERMATOLOGIST-OFFICE-WOMEN_LARGE_2021 577x577
AD_DERMATOLOGICAL-EXPERTISE_SKIN-CONSULTATION-ARMS-HANDS_LARGE_2021 492x450

Kontakteksem:
en u forudsigelig allergi

For at gøre tingene endnu værre er det faktisk muligt pludselig at blive allergisk over for et produkt eller et stof, som man før hen godt har kunne tåle. Kontakteksem kan derfor opstå, selv efter man har været i kontakt med allergenet 100 eller 1000 gange før. I nogle erhverv er man dog mere udsat for allergifremkaldende kemikalier (bl.a. I byggebranchen og i frisørbrancen), hvilket øger risikoen for, at man en dag bliver ramt af allergisk kontakteksem. Hvis du arbejder i et af disse erhverv, er det bedste at bære beskyttelsesudstyr eller handsker som en sikkerhedsforanstaltning.

Allergisk kontakteksem:
en "forsinket effekt"

Læsionerne opstår i gennemsnit tre dage efter kontakt med allergenerne. Denne periode kan forlænges til 10 dage, hvis det er første gang, huden kommer i kontakt med allergenet. Det kan derfor være nødvendigt at gå lidt tilbage i tiden for at finde ud af, hvad huden har reageret på, hvilket nogle gange gør det vanskeligt at identificere den udløsende faktor. 

AD_IRRITATIONS_WOMAN-EAR_LARGE_2021

Jeg havde brugt et nyt, lidt stærkt husholdningsprodukt i et par måneder. Mine hænder blev derefter dækket til af pletter. Det tog mig noget tid at finde frem til problemet. Jeg behandlede og plejede mit eksem, og derefter gik jeg med handsker og skiftede mine husholdningsprodukter. Og alt er blevet normalt igen.

Anne-Claire, 32 år gammel.
Tilbage til toppen