AD_PAINFUL-SKIN_WOMAN-HAND-SHOULDER_LARGE_2021
Indhold

Atopisk hud: årsager, symptomer og pleje

Hvad er definitionen på atopisk hud?

Atopisk hud, bedre kendt som eksem, er når: 

  • Huden er permanent tør eller meget tør og lidt ru at røre ved ("krokodillehud")
  • I løbet af betændelsesperioden opstår der røde pletter med uregelmæssige konturer og små væskende blærer (eller "vandbobler"), som kan udvikle sig til skorper. Disse pletter opstår på bestemte områder som f.eks. pande, kinder, hals, øjenlåg, kroppen, albuer og knæ.
  • Det klør meget, hvilket kan være generende i hverdagen og kan forhindre søvn.
  • De områder, der hyppigst rammes af eksem hos spædbørn, er: kinder, pande, hals og hos børn: albuer og knæfolder osv.

Hvad er årsagerne til atopisk hud?

Atopisk hud er sart hud med en svækket hudbarriere. Denne barriere bliver porøs og spiller ikke længere sin beskyttende rolle. Den er ikke længere i stand til at holde på det vand, der naturligt findes i huden, og den beskytter ikke længere huden mod ydre aggressorer (allergener, forurening osv.). Da den er mindre godt beskyttet, er den atopiske hud derfor tør, betændt og mere reaktiv over for omgivelserne. Du kan finde mere information om årsagerne til atopisk eksem her.

AD_BABY_FIRST-CARE-LAYING-DOWN_SQUARE_2021 578*578

Eksem, eller atopisk hud,
hos spædbørn og børn

Huden klør og svier: Dit barn føler ubehag, og det gør ondt at se på. Alle spædbørns hud er naturligt sart (og det er helt normalt) og derfor er den i mindre grad i stand til at forsvare sig mod alle former for ydre påvirkninger. Atopisk hud er også ekstra reaktiv. Den bliver rød, klør, og der opstår røde plamager eller skorper i nogle tilfælde. Hvilken creme skal du bruge til at berolige dit barns eller dit spædbarns hud med, hvis han/hun har atopisk dermatitis? Hvad skal du undgå at gøre, og hvilke gode rutiner skal du indføre for at hjælpe dit barn med at få det bedre? Her er alle vores tips til daglig pleje af atopisk dermatitis hos spædbørn og børn.

Jeg har med tiden udviklet en rutine til at passe på min atopiske hud. I rutinen indgår et vaskeprodukt, som er velegnet til min hud og en nærende creme, jeg påfører en gang om dagen. Jeg har erfaret, at den gør min hud stærkere og mere modstandsdygtig. Hyppigheden af udbrud reduceres, når jeg følger denne rutine.

Lola, 35 år

Atopisk eksem:
Hvilke behandlinger findes til atopisk dermatitis?

Når lægen konstaterer atopisk dermatitis, ordinerer han/hun typisk topikale dermokortikoider, som skal påføres lokalt på huden. Disse lægemidler hjælper med at dæmpe rødme og kløe. Derudover er det vigtigt at indføre en rutine med et nærende hudplejeprodukt og et velegnet vaskeprodukt, der er beregnet til behandling og pleje af hud med eksem for at reducere hyppigheden af udbrud. 

AD_NUTRITION_WOMAN-APPLYING-CREAM-ARMS_LARGE_2021
AD_ATOPIE_CHILD-SCRATCHING-ARM_LARGE_2021

Vores tips mod kløe
til atopisk hud

Selvom du oplever en stor trang til at klø dig, er det bedst at lade være. Det giver måske en kort, øjeblikkelig lindring, men det kan forværre kløen efterfølgende. Så hvad kan du gøre for at dæmpe kløen og modstå trangen til at klø dig? Få alle vores tips til at berolige kløe ved atopisk dermatitis.

Atopisk dermatitis
og sport

Atopisk hud kan afholde dig fra at deltage i sportsaktiviteter, da sol, kulde og sved kan forværre symptomerne. Men ved at foretage de rette forebyggende foranstaltninger, når du har atopisk eksem og dyrker sport, kan du nyde godt af alle fordelene ved det og endda styrke dit velvære! 

AD_ATOPIC-DERMATITIS_SOLAR-SPORT_LARGE_2021
AD_ATOPIC-DERMATITIS_SOLAR-KIDS_LARGE_2021

Eksem atopisk hud
og solen n

UV-lys i små doser har en antiinflammatorisk virkning, der reducerer symptomerne på eksem. Sved og saltvand derimod kan udløse kløe og forskellige reaktioner. Se vores praktiske guide til gode vaner, der kan beskytte dig mod solen i tilfælde af atopisk dermatitis, så du kan tilbringe en sommer uden kløe! 

 

Atopisk dermatitis:
vores råd t il natten

Atopisk eksem gør ofte nætterne vanskelige, fordi kløen ofte er mere intens på denne tid af døgnet. Varmen fra sengen, sved og det faktum, at du ikke er optaget af andet gør, at du kommer til at fokusere på kløen og derved får lyst til at klø dig. Få vores tips mod kløe, så du kan få en bedre nattesøvn med atopisk eksem.

 

AD_ATOPIC-DERMATITIS_KIDS_LARGE_2021
Tilbage til toppen