AD_IRRITATIONS_WOMAN-EAR_LARGE_2021

Eksem i og omkring øret: årsager, symptomer og behandling

Udtrykket ’at sove godt’ bliver hurtigt meningsløst, når man oplever stort ubehag på dette område. Har du kløe omkring øret eller måske inde i øret? Er huden rød, måske lidt hævet, eller endda smertefuld at røre ved? Så er det meget sandsynligt, at det er eksem, du har i eller omkring dine ører. 
Lad os se på, hvorfor og hvordan denne type eksem kan opstå, og hvad du kan gøre for at undgå den så vidt muligt. 

Hvad er eksem i og omkring øret?

Når huden er irriteret, der opstår lokal rødme, og man får en ukontrollabel trang til at klø sig på det berørte område, er der sandsynligvis tale om eksem i og omkring øret. Det kan ramme alle. Men bare rolig, det smitter ikke! Det er først og fremmest vigtigt at forstå, hvad der kan have udløst dens opståen: tør hud med tendens til atopisk eksem, irritation eller allergi efter at huden har været i kontakt med et allergen? I alle tilfælde skal du ikke tøve med at konsultere en læge for at få bekræftet diagnosen og få hjælp til at håndtere den.

Hvad er symptomerne på atopisk dermatitis?

For at identificere øreeksem kan du holde øje med følgende symptomer:

 • tør hud,
 • lokaliseret rødme,
 • kløe, og hvis du klør dig, kan det brænde og blive smertefuldt,
 • Opsvulmet hud, og hvis eksemen påvirker indersiden af øret, kan du endda føle, at du ikke kan høre så godt,
 • Der kan også dannes skorper på hudens overflade, som kan væske.

Øreeksem kan vise sig:

 • udenfor og omkring øret, især på øreflippen,
 • bagsiden af ørerne,
 • på indersiden af øret, i hudfolderne og i øregangen.

Eksem omkring ørerne og i øreflippen

Eksem i ørefolderne eller øreflipperne har i det mindste den fordel, at det er lettere at opdage: huden er rød, meget tør, hævet, måske væskende, og klør! Eksem i dette område kan føre til smertefulde læsioner, der fremmer infektioner. Tøv ikke med at konsultere din hudlæge hurtigt for at få en passende behandling og undgå, at eksemen spreder sig i øret.

Eksem i øret

Ved eksem i øret er det øregangen, der er påvirket: det ses ofte hos voksne, men børn kan også være påvirket. I alle tilfælde er det nødvendigt at konsultere en specialist for at undgå enhver risiko for superinfektion og for at undgå at beskadige trommehinden. Eksem i øret er ofte velkendt for folk, der svømmer regelmæssigt. 

Der er flere årsager til øreeksem, hvoraf de vigtigste er:

Kontakteksem som følge af en allergisk reaktion på ørerne

Øreeksem kan faktisk være resultatet af en allergisk reaktion efter gentagen kontakt med et allergen og kan opstå pludseligt: dette kaldes kontakteksem eller kontaktdermatitis. Dit immunsystem bliver overaktivt og skaber en betændelsesreaktion i huden på ørerne. Hvis du lider af øreeksem, kan du lave en liste over dine dagligdagsprodukter og se, om din eksem bliver bedre, når du sørger for at begrænse eller undgå kontakt med din hud. 

ALLERGENER

Hvad er de mulige allergener?

Mulige irriterende stoffer og allergener omfatter 

- Genstande, der kommer i kontakt med ørerne (badehætter, ørepropper, vatpinde, briller, elastik fra masker, høreapparater, høretelefoner, piercinger, øreringe indeholdende nikkel, mobiltelefoner osv.),
- Allergener, der kan overføres til øret gennem fingrene (f.eks. neglelak, madrester, støv, pollen, husholdningsprodukter osv.),
- Plejeprodukter til hår eller hovedbund (shampoo, hårfarve, gel osv.),
- Hudplejeprodukter til ansigtet, der anvendes i nærheden af øret (makeupfjerner, makeup, rensegel osv.),
- Lokalt anvendte lægemidler (f.eks. øredråber, cremer). - Lokalt anvendte lægemidler (f.eks. øredråber, cremer). - Lokalt anvendte lægemidler (f.eks. øredråber, cremer).
Det er ikke altid tydeligt ved første øjekast, hvad der er synderen, da du måske har brugt det i måneder, eller endda år, uden nogen reaktion! Derfor er det vigtigt at konsultere en specialist, som kan hjælpe dig med at identificere årsagen/årsagerne, f.eks. ved hjælp af allergitest.

Atopisk dermatitis i ansigtet

Har du (eller dit barn) allerede en tør hud med tendens til atopisk eksem? Har du allerede bemærket kløende røde pletter på forskellige dele af din krop? Er denne rødme og kløe for nylig opstået på ørerne og især i sprækkerne under øreflippen? Det er sandsynligvis atopisk øreeksem. 
Denne type eksem på ørerne er forbundet med en hudtilstand kaldet atopisk dermatitis, som er arvelig og normalt opstår i den tidlige barndom: Huden er naturligt mere skrøbelig og derfor mere reaktiv end normalt, dens barriere fungerer ikke optimalt, dens beskyttende film beskytter ikke godt mod ydre aggressioner, og der opstår derfor en kronisk inflammatorisk reaktion. 

Fugtrelateret øreeksem

Nogle gange kan øreeksem skyldes for meget fugt i øregangen eller på bagsiden af øret, f.eks. ved regelmæssig svømning, som det er velkendt for svømmere, eller fordi ørerne ikke tørres ordentligt efter et bad. Dette fører til maceration af huden, hvilket kan udløse eksem. Og hvis du befinder dig i et varmt land, hvor der er meget fugtighed i luften, skal du være ekstra forsigtig for at undgå ubehag.

Aldersrelateret øreeksem

Årsagen til øreeksem kan også være aldersrelateret. Dette er kendt som asteatotisk eksem. Ældre menneskers hud er mere skrøbelig og har tendens til at tørre hurtigere ud: ved temperaturændringer, ved for hyppig vask eller ved kontakt med visse irriterende stoffer (sæbe, uld, hår- eller hudprodukter). Ofte har disse mennesker allerede været udsat for atopisk dermatitis.

Stressrelateret psykologisk øreeksem

Stress og eksem er ikke en god blanding. Men det er aldrig årsagen til eksem, uanset om det er på ørerne eller på en anden del af kroppen. Oprindelsen af øreeksem bør findes et andet sted: Allergi? Arvelig atopisk dermatitis? Alder? Men det er vigtigt at lære at håndtere stress bedre (f.eks. ved hjælp af afslapning, vejrtrækning og massageteknikker) for at kunne behandle et eksemudbrud. 

Pleje af atopisk øreeksem 

Følgende behandlinger kan bruges til at give øjeblikkelig pleje af atopisk øreeksem, reducere kløe og forhindre yderligere infektion:

 • Påfør lokale kortisoncremer og -salver, som din læge har ordineret, på de berørte områder, eller antibiotika, hvis der er tegn på superinfektion,
 • Genopbyg, fugt og beskyt huden i og omkring øret ved dagligt at anvende blødgørende midler, der er specielt udviklet til atopisk hud,
 • Identificer alt, der kan være potentielt allergifremkaldende eller irritere huden. Undgå, at materialer som uld kommer i kontakt med dine ører, foretræk f.eks. bomuld i stedet.
 •  Hvis du svømmer ofte, skal du bruge silikoneørepropper og overveje at bruge beskyttende barrierecremer til at smøre huden ind i, før du svømmer.

Den rigtige pleje til atopisk øreeksem

Kløedæmpende og blødgørende creme

EXOMEGA CONTROL Kløedæmpende og blødgørende creme

Nærer - Dæmper kløe*

Pleje af allergisk øreeksem

 • Det første, du skal gøre, er at berolige irritation og kløe ved at påføre en beroligende creme, der indeholder et kobber/zink-kompleks eller en kortisoncreme, som din læge har ordineret. 
 •  Det er naturligvis også nødvendigt at identificere og fjerne det allergen eller den irriterende faktor, der forårsager øreeksemen, f.eks. øreringe eller kosmetik. For at hjælpe dig med at identificere allergenet kan du få foretaget allergitest af din læge, eller endda blodprøver, hvis det er nødvendigt.

Den rigtige behandling af kontakteksem i øret

Repairing CICA-Cream

DERMALIBOUR+ Repairing CICA-Cream

Beroliger - Reparerer - Renser - Genopbygger

Daglige tiltag

Uanset hvad årsagen til øreeksem er, er der nogle ting, du kan gøre dagligt: 

 • Husk at vaske dine ører grundigt med en fugtig vatrondel for at rense området omkring øret, uden at føre den ind i øregangen. Det er vigtigt ikke at trænge ind i øret,
 • Dup forsigtigt ørerne tørre indvendigt og udvendigt i stedet for at gnide dem. Et andet tip er at bruge din hårtørrer lejlighedsvis på en kold indstilling, hvis du føler, at dit øre stadig er vådt. Undgå så vidt muligt at kradse eller gnide dig i ørerne,
 • Undgå pludselige ændringer i temperatur og luftfugtighed,
 • Undgå så vidt muligt at bruge vatpinde,
 • Hvis det klør: læg noget koldt på det berørte område, og klip dine negle korte for ikke at skade huden yderligere. Det er nemmere sagt end gjort, men prøv at tænke på noget andet, mens du holder dine hænder beskæftiget (f.eks. med manuel aktivitet), eller øv dig i vejrtrækningsteknikker!

AD_WEBSITE_PICTO_BLOC-PUSH-ARTICLE_2021

Få mere at vide 

Kontakteksem eller atopisk eksem, berørte områder
 

Tilbage til toppen