AD_BIOLOGY-AC_MODELS_MAN-AND-BLOND-WOMAN_2022

Hvordan fjerner man aknebumser?

Der findes ingen mikrakelkur, der kan fjerne en aknebums med det samme, men derimod et par gode tiltag: 

 1. Rens og fugt din hud dagligt med anti-akne-produkter.
 2. Gå til en læge for at få bekræftet diagnosen og søg relevant supplerende behandling.
 3. Gør noget ved din livsstil: en sund og varieret kost, drik vand og fysisk aktivitet til at begynde med.

Under alle omstændigheder er det vigtigt at finde den mest relevante og effektive løsning for dig, når du lider af akne, afhængigt af årsagen eller typen af din akne. Følg os, så forklarer vi alt. 

Hvad er akne? 

Akne er synonymt med bumser! Akne betegner alle de bumser, der ofte opstår i ansigtet, og som er velkendt blandt teenagere - og nu i stigende grad også blandt voksne kvinder. 

Hvad er det helt præcist? Akne er en hudtilstand, der er relateret til betændelse i pilosebaceusfolliklerne, som manifesterer sig ved at der opstår bumser. Men hvad er det egentlig, der sker?
Det starter ofte med hudorme, men der kan også hurtigt dannes røde og hvide bumser.
Dette symptom på bumser, der er forbundet med akne, er faktisk resultatet af en fysiologisk ubalance, som manifesterer sig på hudniveau: Talg, det "fedt", der naturligt beskytter huden, produceres i for store mængder og bliver tykkere. Huden bliver også tykkere.
Resultatet er, at talgen ikke kan flyde ordentligt, at porerne fyldes op, bliver blokerede og giver anledning til den berømte hudorm eller mikrocysten. Dette er den første fase af retentions-akne. 

Og når bakterierne formerer sig i talgkirtlerne, bliver læsionerne betændte (papler og derefter pustler). Hvad er årsagen? Tab af mangfoldighed blandt de bakterier, der naturligt findes i huden. Denne ubalance i hele hudens mikrobiom, også kendt som dysbiose, fører til en generel skrøbelighed i huden. 

Hvad er en aknebums? 

En aknebums er en bums, der opstår i ansigtet (nogle gange på halsen, brystet eller ryggen), og som hovedsageligt består af olie (talg), døde celler og bakterier. Visuelt fremstår aknebumser i flere forskellige former, afhængigt af deres udviklingsstadie: 

 • I begyndelsen kan huden være "kornet" på grund af tilstedeværelsen af små bumser under huden kaldet "mikrocyster"
 • Derefter kan der opstå hudorme. De kaldes sådan, fordi den prop, der dannes på hudens overflade, bliver sort, når den oxiderer ved kontakt med luften.
 • Disse kan udvikle sig til røde, ofte smertefulde bumser (inflammatoriske papler).
 • Og hvis bakterierne koloniserer talgkirtlen, bliver den oprindeligt røde aknebyld hvid. Dette kaldes en hvid bums eller en pustel. 
 • Den kan efterfølgende udvikle sig til en knude, en mere alvorlig og dybere inflammatorisk læsion. En hensigtsmæssig behandling vil også reducere risikoen for arvæv, især i tilfælde af ansigtsakne. 
Mikrocyster

Mikrocyster

Hudorme

Hudorme

 Røde bumser

 Røde bumser

Talgknopper

Talgknopper

Akne:
Hvilke aldersgrupper rammes i højest grad?

Akne har ingen aldersgrænse, fordi hovedårsagen ofte er hormonel. Akne er et hudproblem, der hovedsageligt rammer teenagere i puberteten, mellem 10 og 18 år, men det kan også begynde i voksenalderen uden nødvendigvis at have været til stede, da personen var yngre. Det er derfor umuligt at begrænse akne til pubertetsperioden. Flere og flere kvinder i voksenalderen bliver ramt. I dette tilfælde er aknen ret inflammatorisk og forekommer hovedsageligt i den nederste del af ansigtet.

AD_ACNE-BOY_SQUARE_2021 472x472

Vidste du også, at spædbørn også kan blive ramt af akne?

Den hormonelle påvirkning fra moderen får barnet til at producere for meget talg. Reguleringen sker derefter naturligt i løbet af de første par måneder af livet

Akne i tal

80%

af unge mellem 12 og 25 år ¹

40%

af voksne kvinder, der er ramt af akne ²

9,4%

af verdens befolkning, der er ramt af akne ³

8ème

Den mest almindelige patologi i verden ⁴

¹ Dreno B. Données récentes sur l'épidémiologie de l'acné. Annales de dermatologie et vénérologie. 2010 Nov 23
² Poli F, Dreno B, Verschoore M. An epidemiological study of acne in female adults: results of a survey conducted in France. J Eur Acad Dermatol Venereol. 2001 Nov;15(6):541-5.
³ ⁴ Tan JK, Bhate K. – A global perspective on the epidemiology of acne – Br J Dermatol. 2015;172 (Suppl 1) : 3-12

Hvad er årsagen til akne?

I de fleste tilfælde udløses akne af en hormonel ændring (i puberteten, efter graviditet, under menstruationscyklusser, nogle gange i overgangsalderen)
Årsagen er derfor primært hormonel. Men det er ikke den eneste årsag! Det er også nødvendigt at undersøge dit miljø, din livsstil og din generelle sundhedstilstand, da man nu ved, at en række faktorer kan være medvirkende til at fremme sygdommen: 

 • Stress er heller ingen undtagelse, da stress kan øge talgproduktionen. Lær åndedrætsteknikker, hvis du ikke allerede har gjort det, så du straks kan finde tilbage til en rolig tilstand!
 • Solen får bumserne til at tørre ud, men i virkeligheden bliver de midlertidigt begravet under huden og kommer så igen frem på mere alvorlig vis.
 • Mangel på søvn vil også fremme hormonel ubalance
 • En ubalanceret kost: mangel på fibre, for meget sukker, alkohol, industriprodukter osv.
 • Mangel på væske, fysisk aktivitet
 • Ikke at glemme de anvendte kosmetiske produkter: Overdrevent slibende eller uegnede hudplejeprodukter kan fremme akne

Ofte er flere af disse faktorer involveret: en konsultation med en sundhedsperson vil også hjælpe dig med at se mere klart.
Bemærk, at familiebaggrund også kan være årsag til akne, da 50 % af alle med akne også har en forælder, der er ramt af akne.
 

AD_BIOLOGY-AC_MODELS_WOMAN-BROWN-HAIR-TWO-HANDS_SQUARE_2022 472x472

Hvordan identificerer du
din type akne?

Akne kan inddeles efter de synlige tegn på huden, graden af udbrud, årsagen eller alderen. Der findes 4 hovedformer: 

 • retentionsakne, som er kendetegnet ved tilstedeværelsen af hudorme og mikrocyster
 • inflammatorisk akne, som er et stadie med røde bumser og hvide bumser, hvor der er infektion.
 • blandet akne, den mest almindelige form for akne hos unge, som kombinerer de to ovennævnte typer af akne.
 • cystisk akne, som er en alvorlig form for akne: bumsen er dyb, hård og smertefuld at røre ved.

Det er vigtigt, at din speciallæge stiller en diagnose, så han/hun kan bestemme den mest hensigtsmæssige behandlingsform. Mens du venter på din aftale, hjælper vi dig med at identificere din akne-type 

Kend din aknetype

Akne i ansigtet:
behandlinger til at reducere den

Behandlingen vil altid blive tilpasset efter typen af akne og dens sværhedsgrad, men også efter den enkelte persons alder og profil. Der vil være flere forskellige mulige fremgangsmåder alt efter typen: 

 • En behandling baseret på cremer, der påføres direkte på huden 
 • Behandling, der kombinerer et hudplejeprodukt og en oral medicin
 • Mere specifik hormonel styring: prævention for voksne kvinder, f.eks

Klik her for at læse mere om de forskellige typer af aknebehandlinger! 

Læs mere om behandlinger for akne i ansigtet

AD_BIOLOGY-AC_MODELS_WOMAN-CREAM_SQUARE_2022 472x472
AD_HYDRATING_WOMAN-FACE-HANDS_LARGE_SQUARE_2021 472x472

Alle vores tips
til akne i ansigtet 

Hvordan ved du, om du følger de rigtige råd til pleje af din svækkede hud? Hvordan ved du, om du gør det rigtige, når du forsøger at fjerne aknebumser? Mellem de mirakelløsninger, der sælges på internettet, de seneste tips, der cirkulerer på de sociale netværk, og naboens anbefalinger er det på tide at tage et skridt tilbage og sortere de gode råd fra de dårlige. Hudhygiejne, hudplejerutine, sol, makeup, kost, fugt - ritualer, der kan hjælpe dig med at leve bedre med akne... Følg os, så hjælper vi dig med at skelne de gode råd fra de dårlige! 

Vores tips mod aknebumser

AD_WEBSITE_EXPERT-DOSSIER_DERMATO_M-AMBONATI_2021

BEMÆRKNINGER FRA EKSPERTEN

Da akne kan blive bedre, forsvinde og så dukke op igen uden varsel, kan der opstå en følelse af at fejle eller at behandlingen ikke er effektiv nok. Behandlingen mod akne fortsætter dog med at udvikle sig, og behandlingerne er meget effektive. Den første ting, du skal huske er, at der er brug for tålmodighed og udholdenhed. Der cirkulerer mange såkaldte mirakelløsninger på sociale medier, men vær opmærksom på risikoen for yderligere irritation af huden. I stedet bør du gå trin for trin, følge din behandling over tid og ikke forsøge at gå for hurtigt frem. Huden er et levende organ, den er skrøbelig, den har brug for tid!

Dr. Marco Ambonati, hudlæge

Tilbage til toppen