AD_BIOLOGY-AC_MODELS_WOMAN-BROWN-HAIR-TWO-HANDS_16-9_2022

Genkend din aknetype for at behandle den bedre

Du kan ikke behandle din akne effektivt, før du har identificeret den klart og tydeligt. Den diagnostiske fase er vigtig. For at gøre dette skal du besøge en sundhedsfaglig person, som vil kunne forklare dig din aknetype. Uanset om det er retentionsakne, inflammatorisk akne eller blandet akne, får du her en oversigt over de forskellige typer akne, der findes.

Akne i retentionsfasen:
Hvad er det? 

Dette er den første fase af akne kaldet. Der er endnu ingen tegn på betændelse ved denne type akne: der er endnu ikke nogen rødme, ingen varmefornemmelse eller hævelse af bumsen, kun sorte prikker (åbne komedoner: de er ikke dækket af huden og bliver derfor sorte på grund af oxidation af talg ved kontakt med luften) og mikrocyster (lukkede komedoner, der kan genkendes ved følelsen af en granuleret berøring).

AD_ACNE_RETENTION-PIMPLE_SQUARE_2021 472x472

AKNEBUMSER

Hvordan dannes disse aknebumser, som ofte anses for at være meget grimme?

I hudens porer er der en pilosebaceusfollikel, som består af et hår, en håroprettende muskel og en talgkirtel, der producerer talg. Det er også her, vores hudmikrobiom befinder sig, dvs. alle de mikroorganismer, der koloniserer vores hud og sikrer dens fysiologiske balance. På grund af flere årsager producerer hud med tendens til akne mere og tykkere talg af dårligere kvalitet. Samtidig vil huden blive tykkere. Resultatet er en pore fyldt med talg med en oxideret del ved åbningen: det er den berømte hudorm. Nogle gange bliver porerne tilstoppet, og talgen bliver fanget under overhuden: der dannes en mikrocyste i ansigtet, som ofte er usynlig for det blotte øje, men som kan mærkes med fingeren.

AD_ACNE-INFLAMMATION_SQUARE_2021 472x472

Inflammatorisk akne:
Hvad er det? 

I tilfælde af inflammatorisk akne kan man observere forskellige typer af bumser:

  • Røde bumser, som er kendt under den dermatologiske betegnelse "papler "
  • Hvide purulente bumser, som er "pustler "

Når de røde eller hvide bumser bliver dybere under huden, kaldes de cyster eller knuder. De
ligner store bumser, er hårde at røre ved og meget smertefulde. De efterlader ofte ar.
Generelt er inflammatoriske bumser, uanset om de er røde eller hvide, ofte smertefulde, især når de er
dybe.

Hvad er årsagen til ubalancen i inflammationen?

Akne er en inflammatorisk patologi, hvor der er ubalance mellem de mikroorganismer (bakterier, gær, vira), der findes på hudens overflade, kaldet hudens mikrobiom. Dette skyldes et fald i mangfoldigheden, men også i mængden af disse mikroorganismer, især bakterier. Disse bakterier vokser i talgkirtlen og forårsager inflammation. Derfor er det vigtigt at passe på din hud ved at handle på alle mulige årsager til akne, både ydre og indre.

Cystisk akne:
Hvad er det? 

Cystisk akne er en cyste, hvilket betyder, at den sidder dybt under huden.
Uanset om vi taler om cyster eller knuder, er der tale om en type akne, der kaldes "alvorlig": bumserne er faktisk placeret i de dybere lag af huden og kan endda føre til en byld. Cystisk akne skal ikke tages let på. På dette stadium kan det efterlade ar på huden; lægelig behandling er derfor vigtig, og du bør absolut ikke røre ved dem eller forsøge at "gennembore" dem. 

AD_ACNE_NOSE-MICROKYSTE-PIMPLE_SQUARE_2021 472x472
AD_ACNE-BLOND-GIRL_SQUARE_2021 472x472

Hormonel akne:
Hvad er det?

Hormonel akne er en type akne, der er relateret til hormoner og deres indvirkning på huden, især på talgkirtlerne! Primært kvinder her, naturligvis! Kvinders hormoner svinger hele livet igennem: i puberteten, ved indtagelse af prævention, under menstruationscyklus, graviditet eller overgangsalder, i tilfælde af en skjoldbruskkirtelforstyrrelse osv.
En kvinde med denne type akne har primært bumser i det nederste af ansigtet, i området omkring underkæben.
De involverede hormoner er de androgene hormoner: når de er forstyrrede (som f.eks. under menstruationscyklus) og/eller når de produceres i for store mængder:

  • Det er f.eks. tilfældet med stress: Når stress bliver kronisk (gentagen og regelmæssig), udskilles stresshormonet kortisol i overskud, hvilket resulterer i en øget talgproduktion i huden.
  • Det er også tilfældet med mad: ét af de vigtige hormoner for fordøjelsen er insulin. Det gør det muligt for cellerne at bruge og lagre kulhydrater. Hvis kosten f.eks. er for sukkerholdig, vil pludselige stigninger i insulin øge androgenudskillelsen. Og som nævnt ovenfor betyder et overskud af androgene hormoner endnu mere talg og dermed endnu mere akne.

Nogle mennesker kan være mere påvirket end andre - afhængigt af den hormonelle profil, men også af miljøfaktorer og livsstil, der påvirker denne hormonbalance
.

 

Typen af hormonel akne kan manifestere sig forskelligt afhængigt af alder: 

- Hos teenagere forekommer akne hovedsageligt midt i ansigtet (hage, næse, pande) og i blandet form (hudorme, røde og hvide bumser osv.)

- I voksenalderen er den koncentreret i det nedre ansigt (hage, kæbe, hals) og i form af røde bumser og cyster, der ligger dybere under huden.
 

Til behandling af hormonel akne: 

1. Det er vigtigt at rense din hud hver dag, morgen og aften, og derefter fugte den med et passende, hudplejeprodukt, der ideelt set har flere virkninger. Vælg produkter til hud med tendens til akne, som fås på apoteket.

2. Yderligere medicin (benzoylperoxidcremer, tretinoin eller antibiotika), passende præventionsmidler, osv. kan også drøftes med din sundhedsspecialist.
 

Akne hos teenagere:
Hvad er det? 

Teenageakne er den, som skyldes puberteten: Hormonerne aktiveres og stimulerer talgkirtlerne på huden.
Når det gælder teenageakne, er langt de fleste tilfælde af akne blandet med både hudorme og mikrocyster (et tegn på retentionsakne) og røde og/eller hvide bumser (et tegn på inflammatorisk akne). Se vores tips om akne

AD_BIOLOGY-AC_MODELS_BROWN-AND-BLOND-HAIR-WOMAN_SQUARE_2022 472x472
AD_ACNE_WOMAN-LOOKING-IN-MIRROR_SQUARE_2021 472x472

Voksenakne:
Hvad er det?

Efter puberteten tror du, at du endelig er ude af din akneperiode, men så dukker der igen bumser op i dit ansigt. Hvorfor? Nå, men mange år senere er årsagen den samme - hormoner.
De er direkte relateret til brug af prævention, menstruationscyklussen, graviditet og overgangsalderen.
Mere indirekte kan et miljø eller en livsstil, der genererer akut eller kronisk stress, også forstyrre hormonerne via en stigning i det famøse stresshormon kortisol og dermed fremme denne type voksenakne.
En ubalanceret kost vil, hvis den medfører gentagne pludselige stigninger i insulin, også have en indvirkning på overproduktionen af mandlige hormoner og dermed på forekomsten af den voksne aknetype. 

I en alder, hvor jeg kun burde være bekymret for mine første rynker, er jeg stadig i en fase med aknebehandlinger. Og alligevel har jeg allerede rynker omkring øjnene...

Marion, 38 år

Nogle tal

3/4

af alle tilfælde af akne hos voksne er kvinder ¹

85 %

cyklusrelateret akne hos voksne kvinder ²

20%

svær akne med ar ³

¹ https://dermatology.ca/fr/patients-et-grand-public/peau/akne/
² Holzmann R, Shakery K. Postadolescent acne in females. Skin Pharmacol Physiol. 2014;27 Suppl 1:3-8.
³ Sutaria AH, Masood S, Schlessinger J. Acne Vulgaris. 2020 Aug 8. I: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2021 Jan-. PMID: 29083670.

AD_WEBSITE_EXPERT-DOSSIER_DERMATO_M-AMBONATI_2021

Bemærkninger fra eksperten

Når folk beslutter sig for at konsultere en sundhedsfaglig person, har de ofte ventet for længe. Det er vigtigt at huske, at jo tidligere du behandler din akne, jo mindre er risikoen for arvævsdannelse. Så få en konsultation så hurtigt som muligt for at få bekræftet, hvilken type akne du har. Så kan du få stillet en diagnose og gå videre til en personlig aknebehandling så hurtigt som muligt!

Dr. Marco Ambonati, hudlæge

Hvad er akne rosacea?

Nogle gange forveksles akne og akne rosacea. Her er nogle tips til, hvordan du kan se forskel på disse to typer af akne!
Rosacea er kendetegnet ved "opblussende rødme": kinderne føles varme og bliver røde (dette kaldes ”flushing”, dvs. en varmefornemmelse, der skyldes overvaskularisering). Den er placeret på næse og kinder og kan være ledsaget af røde og lilla blodkar, aknelignende pustler og bumser.
Men med akne rosacea gør følgende sig gældende: 

  • kun voksne er berørt
  • kun visse områder i ansigtet er ramt (ingen bumser på halsen, ryggen eller brystet, som det kan være tilfældet ved inflammatorisk akne).
  • der er ikke-kutane tegn af vaskulær oprindelse, f.eks. hedeture 

Hvis du også er ramt, kan du kontakte for at få vores ekspertrådgivning om rosacea.

  AD_WEBSITE_PICTO_BLOC-PUSH-ARTICLE_2021

Fokus på akne

Opdag alle vores tips

Tilbage til toppen