AD_ACNE_WOMAN-LOOKING-IN-MIRROR_LARGE_2021
Indhold

Voksenakne hos kvinder - forstå det hele!

Akne anses for at være et teenageproblem, men kan dog opstå eller genopstå som voksen, alt efter det enkelte tilfælde. Denne sene opblussen af bumser, uanset om du har oplevet det før eller ej, er normalt meget ubehagelig, fordi du slet ikke forventer det!
Gå ikke i panik, spild ikke mere tid på at rode med dit sind (og din hud!), og tag dig tid til at forstå, hvad der foregår! 

Hvad er voksenakne? 

Voksenakne hos kvinder er karakteriseret ved overvejende inflammatorisk akne, dvs. tilstedeværelsen af røde, mere eller mindre dybe, ofte smertefulde bumser, der er koncentreret på kinderne, hagen, kæbelinjen eller halsen, almindeligvis kendt som U-formede læsioner. Huden er mere markeret, da den har nedsat evne til at regenerere i løbet af årene.

Desuden kan denne type akne give anledning til grimme ar, hvis du er for tilbøjelig til at pille i din hud. At pille sig i huden reducerer ofte angst, men når du bagefter ser din hud, føler du dig ofte skyldig, når du ser, hvordan din hud ser ud. 

Akne hos voksne i tal

80%

Voksenakne er vedvarende akne ¹

3/4

af alle tilfælde af akne hos voksne forekommer hos kvinder ²

¹ Poli F, Dreno B, Verschoore M. An epidemiological study of acne in female adults: results of a survey conducted in France. J Eur Acad Dermatol Venereol. 2001 Nov;15(6):541-5. doi: 10.1046/j.1468-3083.2001.00357.x. PMID: 11843213. 

² https://dermatology.ca/fr/patients-et-grand-public/peau/akne/

Hvad er forskellen mellem voksen- og teenageakne?

I de fleste tilfælde følger voksenakne efter teenageakne: dette kaldes vedvarende akne. For andre begynder akne først i voksenalderen: dette kaldes sen akne. Alderen er derfor en åbenlys differentieringsfaktor, og hos voksne er akneformen hovedsageligt inflammatorisk med tilstedeværelsen af røde bumser (papler) og hvide bumser (pustler).

Hvad forårsager akne hos voksne? 

Selv om visse "dårlige" kosmetiske vaner kan føre til akne i voksenalderen (for tyk makeup, komedogen, ikke ordentlig fjernet osv.), er det hovedsageligt en hormonel ubalance, der er årsag til akne. Nogle eksterne faktorer kan forstærke dette fænomen. Den nemmeste måde er at gå til en læge for at finde ud af, hvad der forårsager akne, og finde den bedst egnede aknebehandling. 

Hvornår stopper voksenakne? 

Akne hos voksne (sen akne) vil ophøre, når den hormonelle ubalance er reguleret. Flere årsager kan forklare en begyndendeubalance: din menstruation (menstruationscyklus, graviditet, overgangsalder), en sygdom (skjoldbruskkirtelforstyrrelse osv.), aknebehandling fra lægen, prævention, livsstil (stress, ubalanceret kost, manglende søvn, fysisk aktivitet) osv. Du skal ikke tøve med at konsultere en læge for at få en personlig behandling af voksenakne.

De mest effektive løsninger vil være dem, der tager fat på årsagerne til din voksenakne. Ved du, hvilken du har?

Kontakt din læge!

Det første, du skal gøre, er at gå til en læge og dele dine bekymringer, for du er ikke alene om det. De vil være i stand til at foreslå den bedst egnede behandling af voksenakne for dig. 

Det er på baggrund af denne diagnose, at din hormonsituation kan undersøges. Der udføres normalt yderligere biologiske prøver. Efter denne hormonelle vurdering kan der foreslås en behandling og en rutine mod voksenakne. 

Plej din hud morgen og aften!

Hudtyper med tendens til akne er ude af balance og er derfor per definition sarte. Og visse behandlinger, som ganske vist er effektive, men udtørrende, kan forstærke denne skrøbelighed i hudbarrieren. Når de første bumser dukker op, skal du være ekstra opmærksom og ikke springe hygiejneritualet over! For at opnå dette er vores produkter fremstillet på følgende måde:

  • Rens din hud hver dag med en micellar water eller en mild rensegel, der er specielt udviklet til hud med tendens til akne, for at fjerne de rester, der tilstopper porerne og forhindrer den i at ånde, som overskydende talg, men også makeup, støv, forureningspartikler i luften osv.
  • Afslut med et plejeprodukt, der er specielt udviklet til kvinder med akne. Plejeprodukterne er ikke-komedogene, de hjælper med at reducere varige ar og fungerer godt som makeup-base.

Hud med tendens til akne: Ja, du kan stadig bruge make-up, men husk at være opmærksom på, hvordan du bruger det

Make-up kan bruges til at skjule ubehagelige bumser. Men vær forsigtig. Kosmetiske produkter skal vælges med omhu og de skal være ikke-komedogene. 

Hvis du har voksenakne er det bedre at bruge en ikke-fedtende, beskyttende, matterende, tonet fugtighedscreme end en foundation kombineret med en løs pudder, som vil tilstoppe dine porer yderligere. Hold dig ikke tilbage med at tage hen på nærmeste apotek for at undersøge, hvilke produkter de har, der vil kunne opfylde dine behov.

Husk at fjerne din makeup grundigt om aftenen! Det samme gælder for dit makeuptilbehør: pensler, svampe osv. Rengør dem én gang om ugen med sæbevand!

Uanset alder er det helt normalt ikke at ville have bumser, jeg ville rigtig gerne skjule dem med makeup, men det var ikke nok. Jeg er nu i gang med en behandling mod voksenakne, som vil vare mere end 3 måneder, og jeg har også talt med en psykolog. Helt ærligt, tøv ikke med at gå til en professionel, det kan nemt reduceres med den rigtige behandling!

Florence, 32 år gammel

Beskyt dig så godt som muligt mod solen 

Du har sikkert hørt, at solen har en superkraft til at reducere voksen- eller endda ungdomsakne... Det er sandt! Det skyldes dog kun, at huden bliver tykkere, når den udsættes for UV-lys. Så bumserne er der stadig, de er bare dybere under huden. 

Og når solen ikke længere er aktiv, kommer bumserne tilbage med voldsom styrke efter huden er færdig med cellefornyelsen: det er den berømte rebound-effekt! 

Det bedste råd til dig er at huske at påføre en fugtighedscreme om morgenen og ikke glemme at tilføje en solcreme med SPF 50+, hvis der er solskin, for at undgå risikoen for pigmentpletter. Vælg solcremer, der er tilpasset hudtyper med tendens til akne, fordi de har den fordel, at de indeholder talgregulerende aktive ingredienser med en optimal matterende effekt.

AD_WEBSITE_EXPERT-DOSSIER_DERMATO_M-AMBONATI_2021

Bemærkninger fra eksperten

Som ved enhver form for akne er det vigtigt med en god ansigtshygiejne. Denne enkle daglige handling hjælper med at reducere forekomsten af store bumser, der kan give ar. I forbindelse med voksenakne oplever jeg også jævnligt, at stress ofte har en indvirkning. Hvis man ud over aknebehandlingen også tager fat på kilden til denne stress, vil det også være en løftestang for mere effektive resultater.

Dr. Marco Ambonati, hudlæge

At tale om det og finde et passende behandlingsforløb 

Det er ikke let at acceptere akne som voksen. Det kan være med en farmaceut, en hudlæge og/eller en psykolog, familie eller endda venner, omgiv dig selv med de rigtige mennesker for at komme igennem denne fase. Og vigtigst af alt, tal om det! Dette vil hjælpe dig med at afdramatisere og finde den rette støtte til dine behov, f.eks. behandling af akne, men også berolige kilden til angsten. 

Der findes løsninger, så spar på tiden og tag fat på din voksenakne!

Du skal vide, at hygiejne- og plejeprodukter integreret i en velegnet rutine til voksenakne allerede kan være nok til at modvirke en midlertidig episode med bumser, men hvis problemet fortsætter, så tøv ikke med at få en tid hos en hudlæge, som kan ordinere en passende behandling .

Akne hos voksne: forbundet med moderne kost? 

Huden afspejler ofte det, vi spiser: det er en sætning, der fortjener at blive overvejet.

Som du ved, fornys hudens yderste lag, epidermis, hver måned. Og for at dette kan ske, har du brug for gode fedtstoffer, proteiner og kulhydrater! Fødevarer leverer alt dette hver dag: efter fordøjelsen vil alle disse "byggesten" nå huden på dermis-niveau, via blodbanen.

Så hvordan vælger man de rigtige fødevarer for en smuk hud? Findes der en diæt mod akne? Hvilke daglige vaner bør du tage til dig for at skabe en sund kost? 

Se vores tips til at kombinere kost og akne.

  AD_WEBSITE_PICTO_BLOC-PUSH-ARTICLE_2021

Fokus på akne

Opdag alle vores tips
 

Tilbage til toppen