AD_ACNE_EXPERT-DOSSIER_WEBSITE_ACNE_FOOD_LARGE_2022
Indhold

Fødevarer og akne: Hvilke fødevarer bør man foretrække, og hvilke bør man undgå?

Lad os starte med det grundlæggende: Der findes ikke noget, der hedder en anti-akne-kost eller aknevenlig kost! Det handler om kvaliteten og balancen af maden på din tallerken!
Især fordi kosten er en vigtig faktor, der kan påvirke akne - men den er på ingen måde den eneste eller mest direkte faktor.
Så lad os se på, hvordan man vælger kvalitetsfødevarer for at forbedre deres virkning på kroppens funktion. En ændring i vaner kan hjælpe. Men du bør under ingen omstændigheder blive frustreret eller tvinge dig selv til at følge en bestemt anti-akne-diæt. Det er vigtigt at finde den rigtige kost for dig og dine behov.

Kosten har en direkte indvirkning på vores krop: på fordøjelsestiden, mængden af sukker i blodet, hormonregulering og -udskillelse, talgproduktion... som alle er mulige årsager til akne.
På den anden side har kosten også en indflydelse på de affaldsstoffer, der udskilles. Alt det, som kroppen ikke længere har brug for, bliver fjernet af vores organer: lever, tarme, nyrer, lunger og hud. Når alt går godt, klarer leveren og tarmene deres opgave med at fjerne affaldsstoffer og toksinerperfekt. Men når de er mindre velfungerende på grund af vores livsstil (forurening, stress, manglende søvn, rygning mm.) og/eller vores kost (ofte rig på mættet fedt, forarbejdede fødevarer, raffineret sukker mm.), opstår der en hormonel ubalance. Huden tager derfor over. Det er her, akne opstår!

Hvis bare der fandtes fødevarer, der specifikt er kendt for at bekæmpe akne?
Men der findes ikke nogen anti-akne-diæt: der er ingen strenge regler, der kan føre til yderligere ubalancer i kosten.
Også her er det vigtigt at indtage varierede fødevarer, så naturlige som muligt, med særlig vægt på fødevarer med et højt indhold af mineraler og vitaminer.

Grøntsager og frugt

Grøntsager og frugt er rige på vitaminer, næringsstoffer, fibre, antioxidanter osv. og er fulde af alt det, der er vigtigt for at bekæmpe betændelse.
Så tøv ikke med at variere dine grøntsager og få lidt farve på din tallerken! 

 • Grøn: Spinat, broccoli, kål, selleri, porre, agurk, courgetter, salater.
 • Rødt: tomater, peberfrugter og selvfølgelig røde frugter, når de er i sæson
 • Lilla: aubergine, rødbede
 • Orange: gulerødder 

Gode fedtstoffer

Gode fedtstoffer er de såkaldte omega-3-fedtstoffer. Det er essentielle fedtsyrer, dvs. at kroppen ikke kan danne dem, så de skal tilføres gennem kosten.
Hvorfor? De er naturlige antiinflammatoriske midler og er derfor særligt gode til hudtyper med tendens til akne. De hjælper med at beskytte huden og bidrager til en god heling.
I praksis skal du inkludere følgende i din kost: 

 • Fede fisk (f.eks. makrel, sardiner, sild, ørred, hellefisk osv., som allerede er nævnt ovenfor) er en fremragende kilde: To gange om ugen. 
 • Gode økologiske koldpressede olier: olivenolie til madlavning, hørfrøolie, rapsolie eller camelinaolie, som skal spises rå og opbevares i køleskabet, når de er åbnet) Variér dem og tilsæt dem til dine salater eller kogte grøntsager med 2 spiseskefulde råkost om dagen. 
 • Blandede hørfrø til at drysse på dine retter, på grøntsager osv.
 • Men også æg fra høns, der er fodret med hørfrø.

Zink

Zink skal også tilføres gennem kosten, da kroppen ikke kan fremstille det selv. Og fordi det har en antiinflammatorisk virkning og hjælper med at regulere talgproduktionen, er det en ideel del af en kost, der hjælper med at bekæmpe akne. Så spis fisk og skaldyr fra tid til anden: østers, muslinger og skaldyr! For dem, der ikke bryder sig om fisk og skaldyr, er der selvfølgelig også mulighed for at vælge kød (oksekød, lever, kyllingelår), æggeblommer eller bælgfrugter med kikærter og linser, fuldkorn osv.

Krydderier

Glem ikke at bruge krydderier med antiinflammatoriske egenskaber: gurkemeje, paprika, kanel, kanel, spidskommen, ingefær osv. En anti-akne-kost, der kan tilføjes frit til alle dine retter og grøntsager!

Der er flere fødevarer, der kan forårsage akneudbrud: 

 • Forarbejdede industrielle fødevarer (emballerede industriprodukter med tilsætningsstoffer og farvestoffer)
 • Fødevarer med et højt indhold af raffineret sukker (slik, sodavand, chokolade osv.)
 • Korn med et højt indhold af gluten (brød, pizza, kager, kager osv.) 
 • Mejeriprodukter af animalsk oprindelse (mælk, yoghurt osv.)

En måde at finde ud af det på er at udelade en eller flere af disse fødevarer i 3 måneder og notere ændringerne i huden. Derefter genindføres hver enkelt fødevare lidt efter lidt, indtil den maksimalt tolererede dosis er fundet, uden at bumserne kommer tilbage.

Forarbejdede fødevarer

Igennem de sidste 50 år har maden ændret sig meget med flere og flere industrielle, forarbejdede fødevarer, der er rige på raffineret sukker, mættet fedt og beriget med mange tilsætningsstoffer, farvestoffer og konserveringsmidler.
Med ophobningen af alle disse nye stoffer ved vores krop ikke altid, hvordan den skal klare sig. Denne kostsituation kan være med til at skabe grobund for akne.
Derfor bør du forsøge at reducere antallet af forarbejdede industriprodukter så meget som muligt og erstatte dem med rå, naturlige eller økologiske fødevarer, der er så lidt forarbejdede som muligt.

Raffineret sukker

Sukker er også kendt som kulhydrater. Du skal huske at det er vigtigt at have kulhydrater på din tallerken, især for at din hjerne kan fungere korrekt! Så ja, du bør spise sukker, men vær opmærksom på kvaliteten.
Begræns forbruget af raffineret hvidt sukker (som ikke længere indeholder vitaminer og mineraler) og alle akne-fødevarer, der er beskrevet som "med højt glykæmisk indeks" (dvs. som hurtigt øger sukkerniveauet i blodet), såsom kager, sodavand, slik, mælkechokolade og is, men også færdigretter, supper, saucer osv. Dette fører nemlig til betændelse, kan fremme hudinfektioner og forstyrrer også hormonerne: hvilket er de perfekte betingelser for udvikling af akne.
Tænk på gode alternativer som f.eks. frugt, der indeholder naturligt sukker eller honning! Ligesom 90% mørk chokolade ikke har samme virkning som industrielt producerede chokoladekiks. Vi kan aldrig gentage det nok: tænk kvalitet først! 

Gluten

Først og fremmest, hvad er gluten? Det er betegnelsen for de proteiner, der naturligt findes i visse kornsorter som hvede, rug, byg osv. Det findes derfor også i brød, pizza og visse industrielle præparater.
Og for nogle mennesker kan denne gluten forårsage fordøjelsesproblemer. Resultatet? Dette skaber et inflammatorisk fænomen, som igen er en ideel grobund for akne.
Glutenholdige fødevarer, som f.eks. brød og kager lavet af hvedemel, er ofte også rige på raffineret sukker. Så disse fødevarer skal nydes med måde, når du har akne.
Vigtigt: Uanset om det drejer sig om mel, brød, pasta eller korn, skal du vælge økologisk eller bæredygtigt landbrug, når det er muligt.

Mejeriprodukter af animalsk oprindelse

Mejeriprodukter kan findes i mange forskellige former i vores kost: 

 • Som mælk til morgenmad
 • I form af ost, fløde eller yoghurt til frokost eller aftensmad.
 • Og ikke at glemme den mælk, der bruges i kager, saucer, is osv.

Disse fødevarer påvirker vores kroppe på forskellige måder: Selv om de er rige på calcium, som er vigtigt for stærke knogler, kan de også forårsage hormonelle forstyrrelser og tarmforstyrrelser og efterfølgende hudproblemer som f.eks. akne.
Så tænk på at variere oprindelsen: prøv fåremælk, gedemælk osv.
Der findes også et bredt udvalg af plantebaserede mælkedrikke i dag. Der er noget for enhver smag, så prøv at skifte din komælk ud med mandel-, havre- eller endda hasselnøddemælk fra tid til anden. Tjek dog altid, at de ikke indeholder tilsat sukker. 

"I de sidste 6 måneder har jeg været opmærksom på, hvad jeg spiser for at se, om det ville have en effekt og mindske min akne. Jeg har fundet ud af, at siden jeg holdt op med at spise industrikager og skære ned på mine kagesnacks, er min akne næsten forsvundet i ansigtet. ”

Justine, 15 år

Et andet aspekt af en anti-akne-diæt er vand! Fordi det er simpelthen altafgørende!
Hvorfor? 

 • Fordi det er den vigtigste bestanddel i vores kropsceller. 
 • Fordi det garanterer de rigtige næringsstoffer til huden 
 • Fordi det er vigtigt for udskillelsen af toksiner og for at leveren og nyrerne fungerer korrekt.

Når du er dehydreret, bliver udvekslingen i kroppen langsommere ... og det fører hurtigt til ubalancer og forstyrrelser: en grobund for akne.
Måske vil du nu se på din vandflaske på en anden måde, for den kan blive en rigtig god allieret; hvis du drikker mindst 1,5 liter vand om dagen, hjælper du din hud med at fjerne affaldsstofferne ordentligt. Det betyder, at din hud er mindre tilbøjelig til at udvikle bumser, tænk over det!

Hemmeligheden bag den perfekte hudplejekombination er, at den virker både indvendigt og udvendigt. 

Handling indefra: 

 • Drik nok vand hver dag, mindst 1,5 liter
 • Fyld dig med gode grøntsager og frugt hver dag, som er rige på vand, vitaminer og mineraler
 • Følg anti-akne-diæt: ingen slankekure, men heller ikke for meget
 • Pas på din søvn, og lær at håndtere din stress

 

Handlinger udefra:

 • Indfør en daglig hudplejerutine mod akne med f.eks. fugtighedscremer mod bumser, der er specielt udviklet til hud med tendens til akne.
 • Husk at bruge solbeskyttelse med SPF 50+ for at begrænse risikoen for arvævsdannelse. Ideel til , der plejer udsat hud med tendens til akne i solen 
 • Vælg behandling mod ardannelse for at sikre god sårheling

BIOLOGY AC

BIOLOGY AC fjerner synlige urenheder (bumser, overskydende talg, hudorme) og har en direkte indvirkning på hudens mikrobiom for at hjælpe med at genoprette balancen. 

Hudpleje mod urenheder
BIOLOGY AC
AD_WEBSITE_EXPERT-DOSSIER_DERMATO_M-AMBONATI_2021

Bemærkninger fra eksperten

I nogle tilfælde, når kosten er ubalanceret, kan det faktisk betragtes som en medvirkende faktor. For meget sukker kan f.eks. forstærke en hormonforstyrrelse, som igen ofte er årsag til akneudbrud. Derfor er det en vigtig sundhedsforanstaltning at gøre noget ved kosten, og det kan ofte være meget nyttigt i behandlingen af akne. Et enkelt tip til at hjælpe dig med at finde den rette kostbalance er at notere, hvad du spiser og hvordan din akne udvikler sig. Det er ofte et uvurderligt redskab til at skabe forbindelser mellem årsag og virkning og til at tilpasse sin kost bedst muligt.

Dr. Marco Ambonati, hudlæge

Tilbage til toppen