AD_ACNE_WOMAN_LOOKING IN MIRROR_2021
Indhold

Tør hud og akne: Hvad gør man?

Har du tør hud efter aknebehandling? I tilfælde af alvorlig akne er medicinsk behandling faktisk den bedste løsning til at genvinde en sund hud og sige farvel til urenheder - men det er ikke uden bivirkninger. Den hyppigst forekommende og mest ubehagelige er udtørring af huden: huden bliver meget tør, og læberne kan også blive sprukne.
Hvad kan du gøre ved det? Skal du stoppe med din medicin, også selv om den virker så godt? Skal du erstatte dine hudplejeprodukter mod akne med hudplejeprodukter mod tør hud? Og frem for alt, hvordan er det muligt at have tør hud, når den normalt er fedtet og udsat for akne? 

 

Lad os se det i øjnene, en lægemiddelbehandling kan kun overvejes fra sag til sag: det vil afhænge af din type af akne, dens sværhedsgrad - men også af din alder og dit generelle helbred. Derfor er en konsultation med en sundhedsfaglig person vigtig, da det først og fremmest vil være en personlig støtte! Blandt de mulige lægemiddelbehandlinger kan din hudlæge overveje 

  • cremer, der påføres direkte på huden (f.eks. retinoider eller benzoylperoxid). Disse cremer forhindrer spredning af bakterier og hjælper med at regulere talg.
  • Oral medicin (f.eks. A-vitamin-derivater som isotretinoin). De vil have en direkte virkning på reduktionen af talgudskillelsen. 

Der kan derefter opstå ubehag (i større eller mindre grad afhængigt af personen) på grund af den tørre virkning af disse behandlinger på huden: i de fleste tilfælde føles huden tør eller enda meget tør, nogengange med prikkende fornemmelser. I dette tilfælde vil din hudlæge kunne overveje flere løsninger sammen med dig, f.eks: 

  • Længere mellemrum mellem applikationer
  • Reduktion af doser og forlængelse af behandlingen i længere perioder
  • Den orale behandling bør først og fremmest ledsages af daglig brug af skånsomme renseprodukter (skummende gel, lotion eller micellar water) og kompenserende, fugtighedsgivende cremer, som giver en komfort til tør hud.

Så hvis din hudlæge foreslår en lægemiddelbehandling, skal du ikke tøve med at stille alle de spørgsmål, du har i tankerne. Heldigvis er hovedformålet med disse lægemiddelbehandlinger at modvirke din akne: de har flere fordele end ulemper! 

AD_WEBSITE_EXPERT-DOSSIER_DERMATO_M-AMBONATI_2021

Bemærkninger fra eksperten

Generelt oplever hele kroppen generelt ubehag på grund af tør hud, når man tager akne-medicin. Læbepomade, cremer til kroppen… Hold dig ikke tilbage med at tilføre masser af fugt til huden, så den kan genvinde sin smidighed og blive behagelig igen. Overvej at kompensere med kosmetiske produkter, der er specielt udviklet til at nære hud med tendens til akne, der gennemgår medicinsk aknebehandlig

Dr. Marco Ambonati, hudlæge

Medicinske behandlinger kan reducere dine bumser og hjælpe med at rense din hud, men de kan også forårsage nogle gange ubehagelige bivirkninger: tør hud, der forårsager intens stramhed, tørre eller sprukne læber, osv.
Så start med gode vaner for at fortsætte din aknebehandling under de bedste forhold!

 

Rens din hud hver dag 

  • Start med en skånsom makeupfjerner: En micellar water eller makeupfjerner med lotiontekstur, der er velegnet til hud med tendens til akne, og som fjerner urenheder fra huden uden at skade den. Hvis du foretrækker at skylle produkterne af, skal du vælge en mild ansigtsrens, f.eks. en skummende gel, der er velegnet til denne type følsom hud. En rutine på et par minutter hver morgen og aften hjælper i det lange løb! 
  • Når huden er blevet renset for urenheder, kan den ånde igen og vil få mere gavn af efterfølgende hudpleje.

 

Tilfør fugt i dybden 

Dette er det andet vigtige trin i din rutine: 

  • Påfør en kompenserende behandling for at genoprette balancen i tør, sart hud, så den genvinder sin komfort og smidighed. 
  • Vælg cremer, der er nærende men ikke fedtede, og efterlader et beskyttende, satinagtigt slør uden at give en fedtet eller klistrende finish. 
  • I denne periode bør du også bruge fugtighedsmasker: Påfør et tykt lag og lad det sidde i flere minutter én eller to gange om ugen.

 

Påfør læbepomade 

Huden på læberne har også brug for særlig opmærksomhed. I tilfælde af medicinsk aknebehandling vil ubehaget ved tør hud kunne mærkes i meget højere grade på læberne, hvilket kan føre til sprækker, revner og brændende fornemmelser. Så for at lindre, beskytte og tilføre næring til dine meget tørre læber skal du hurtigt bruge en beskyttende læbepomade, som du kan anvende så mange gange som nødvendigt i løbet af dagen.

Beskyt din hud mod solen 

Solens UV-stråler er der hele året rundt, selv på overskyede dage. Og ved deres snigende virkning kan de øge forekomsten af bumser og brune pigmentpletter! Påfør en beskyttende, mattificerende solcreme med SPF50+, der er egnet til hud med tendens til akne, hver dag - og påfør den igen i løbet af dagen, hvis der er risiko for meget eksponering. Tør hud og akne modtager bedre pleje!

Så blid!

Glem alt om hudplejeprodukter, der fjerner din hud, glem alt om at vaske for ofte og for aggressivt (hvilket vil svække din hud), og vælg produkter, der respekterer tør og skrøbelig hud med akne.
Undgå naturligvis alt for aggressive skrubbeprodukter under behandlingen, da de kan gøre huden endnu mere tør ved at gøre hudbarrieren endnu skrøbeligere. Det samme gælder for rensende masker, som ikke passer til hudens behov.

Jeg har lidt af svær akne i et år. Jeg har tilpasset min hudplejerutine efter råd fra min hudlæge, og jeg anvender nu en kompenserende creme hver dag, mens jeg er på medicin, for at forhindre, at min hud bliver meget tør. Det hjælper mig virkelig

Julie, 18 år gammel

Tør hud er per definition mere følsom over for ydre aggressioner. Tør hud er forbundet med en svækket hudbarriere. Huden reagerer derefter mere på ydre aggressioner: temperaturudsving, forurening, stress, uhensigtsmæssig kosmetisk pleje osv. I den forbindelse kan der opstå et inflammatorisk fænomen, og der kan opstå bumser.

For at tilføre fugt til tør hud med akne skal der anvendes et dagligt hudplejeprodukt, der er specielt udviklet til hud med akne, efter at huden er blevet renset med et velegnet renseprodukt. I tilfælde af udtørrende medicinske behandlinger er visse behandlinger mere velegnede, f.eks. kompenserende fugtighedscremer.

 

  AD_WEBSITE_PICTO_BLOC-PUSH-ARTICLE_2021

Har du akne?

Vores råd til hud med tendens til akne

Tilbage til toppen