AD_BIOLOGY-AC_MAN-CREAM-ON-THE-CHEEK-MODEL-RIGHT-SIDE_LIFESTYLE_16-9

Aknebehandling: hvornår og hvordan?

Når vi står over for et akneudbrud, vil vi have effektivitet! Men hvordan får man det? Hvilken aknebehandling til ansigtet er virkelig effektiv? Er det muligt at klare din akne selv? Det er de spørgsmål, som alle, der har akne, stiller sig selv.
Vores eksperter fortæller dig mere om de aknebehandlinger, der er tilgængelige.

Hvad er den mest effektive behandling af akne? 

Den mest effektive aknebehandling vil kombinere: 

 • En hygiejne- og hudplejerutine med kosmetiske produkter, der er specielt udviklet til hud med tendens til akne. Anvendes så snart de første hudorme dukker op.
 • En daglig plejerutine
 • Afhængigt af din aknetype og dens sværhedsgrad kan lægen ordinere yderligere medicin. 
 • Endelig en sund livsstil (sund kost, fysisk aktivitet, god søvn, stresshåndtering osv.)

For at behandle akne i ansigtet skal du starte med at indføre nogle få enkle vaner, og den første på listen er at rense og fugte din hud hver dag! Afhængigt af aknens sværhedsgrad kan det naturligvis være meget nyttigt at ordinere en medicinsk aknebehandling for at opnå en mere effektiv behandling. I dette tilfælde vil en regelmæssig opfølgning med en sundhedsspecialist give dig mulighed for at få tilpasset behandlingen og få personlig støtte. Hvordan starter du i praksis din aknebehandling? Hvad er en tilpasset plejerutine? Hvordan vælger du de rigtige produkter? Er der særlige kriterier, der skal kontrolleres? Er der tips til akne? Her er et par tips, der kan hjælpe dig med at få styr på det! 

Vigtigheden af at rense din hud hver dag

Hvis du kun skal huske én ting, så husk dette: Hud skal renses grundigt hver dag, morgen og aften. Som du kan se, er dette vigtigt! Hvorfor? Fordi du skal hjælpe din hud med at genvinde sin balance. Den er en beskyttende barriere mod ydre aggressioner og opfanger derfor en masse urenheder hver dag. I hud med tendens til akne er der også overskydende olie grundet en overproduktion af talg. Ved at hjælpe med at fjerne alle urenhederne og give den rette pleje undgår du at skabe et miljø, der er alt for gunstigt for udvikling af bumser. 

1. Det første om morgenen

Før du anvender din daglige hudpleje, vil en grundig rensning fjerne overskydende olie og rester af creme fra den foregående dag... og give dig en god start på dagen! Vælg f.eks. en micellar water, der garanterer en frisk, blid og hurtig måde at vække din hud på - eller en rensegel, hvis du kan lide følelsen af at skylle med vand om morgenen. Afhængigt af dine behov kan nogle rensemidler også bruges i brusebadet og er velegnede til både ansigt og krop. 

2. Om aftenen

Hvem har ikke følt velvære ved at rense sin hud om aftenen, ved at fjerne alle de urenheder, der har ophobet sig i løbet af dagen (støv, sved, forurening, make-up osv.)? Aftenen er også det ideelle tidspunkt til at fordrive dagens stress, så hvorfor ikke forvandle dette tidspunkt til et øjeblik for dig selv?
Intet er mere effektivt end den dobbelte rensningsmetode: 

 • Vælg f.eks. en rensegel, der er velegnet til hud med tendens til akne, mild og sæbefri: Fugt dit ansigt, og tag derefter en lille klat af denne gel i hånden. Tag dig tid til at massere dit ansigt blidt. Nyd denne behagelige bevægelse med hånden og opløs så mange urenheder som muligt. Skyl derefter forsigtigt efter med rent vand. 
 • Gentag dette ritual en gang mere for at fjerne de resterende urenheder - samtidig med, at du nyder din anden afslappende ansigtsmassage. 
 • Dup derefter forsigtigt huden tør: helst med et rent håndklæde eller en ren papirserviet, så kun det overskydende vand absorberes.

Et alternativ, hvis du foretrækker en metode uden skylning, er at bruge en micellar water, der er tilpasset hud med tendens til akne. 

AKNE

Vælg den rigtige cleanser

Det vigtige her er at vælge sæbefri formulering, der renser skånsomt, respekterer hudens pH-værdi og ikke udtørrer den! Da hud med tendens til akne allerede er i ubalance, er det vigtigt at undgå at skade den yderligere.
Generelt er disse renseprodukter også velegnede til at bruge sammen med medicin mod akne.

Husk under alle omstændigheder, at din hud har brug for at blive forkælet og plejet nænsomt. Og du vil se, at ved at tage dig tid hver dag og vælge de produkter, du kan lide, vil du gøre din aknebehandling til en fornøjelse.
 

Da jeg først begyndte at lide af akne, søgte jeg efter information på nettet... men der er så meget information overalt, at jeg ikke vidste, hvor jeg skulle starte. Det var først da jeg besluttede at gå til en hudlæge, at jeg følte mig sikker på, at jeg havde fundet den rigtige aknebehandling. I dag er min akne bedre, og jeg er meget mere selvsikker, end jeg var for et par måneder siden

Lucie, 21 år gammel

Påfør en behandling på huden dagligt

Når din hud er blevet grundigt renset, er det tid til en velegnet behandling til fedtet hud med tendens til akne. Det er vigtigt! Efter hver rensning skal du fugte huden for at beskytte den og hjælpe den med at regulere sin talgproduktion.
For at forenkle rutinen kan du vælge cremer med flere funktioner, som er fugtgivende, matterende og med anti-mærke-egenskaber, der kan anvendes i ansigtet, på halsen (og om nødvendigt også på ryggen). Vælg f.eks. formuleringer baseret på hyaluronsyre og naturlige frugtsyrer eller blomstersyrer. Disse produkter er generelt en rigtig god base for makeup.
Tøv ikke med at spørge din apoteker om råd til den bedst egnede aknebehandling. 

 

Naturlige løsninger til behandling af akne 

Selvfølgelig vil vi alle gerne sikre os, at når vores bumser dukker op, er de væk igen inden for en dag. Og denne utålmodighed fører nogle gange til, at man prøver alle mulige løsninger med nogle gange meget blandede beviser for effektiviteten.
Hvem har ikke læst eller hørt rådet om at smøre urenhederne med alkohol, tandpasta, citron, bagepulver eller neglelakfjerner? Pas på - vent et øjeblik, før du kaster dig ud i disse såkaldte mirakelbehandlinger mod akne i ansigtet. Fordi de skaber meget mere hudirritation, f.eks. i form af forbrænding, og dermed en høj risiko for akne-ar.
At pleje din hud naturligt betyder først og fremmest at bevare hudbarrieren uden at ødelægge den med handlinger eller hudpleje. Det er derfor ideelt at foretrække produkter, der respekterer hudens naturlige pH-værdi, vælge produkter med så få ingredienser som muligt og helst vælge formuleringer, der hovedsageligt indeholder naturlige aktive ingredienser fra økologisk landbrug. Pas på de såkaldte naturlige aknebehandlinger! Søg råd hos en sundhedsfaglig person. 

AD_WEBSITE_EXPERT-DOSSIER_DERMATO_M-AMBONATI_2021

Bemærkninger fra eksperten

Det mest almindelige spørgsmål, når man står over for starten af akne og implementeringen af aknebehandling, er: "Vil mine urenheder forsvinde hurtigt? Så her er et tip til at hjælpe dig med dine bumser: Tag et selfie af dig selv, f.eks. én gang om ugen. Dette giver dig mulighed for objektivt at se, hvordan din akne forbedres under behandlingen, men også at få en forståelse for, at huden har brug for tid til at forny sig selv.

Dr. Marco Ambonati, hudlæge

Når der kommer flere og flere bumser i ansigtet, kan det betyde, at aknen udvikler sig, og at din nuværende aknebehandling ikke er eller ikke længere er egnet. I dette tilfælde er det vigtigt at konsultere en sundhedsfaglig person, som kan hjælpe dig med at finde en personlig løsning! I dag er medicinske aknebehandlinger velkendte og meget effektive. 

Behandlinger med lægemiddel 

Medicinsk aknebehandling kan foreslås af din læge på baggrund af en specifik diagnose for dig.
Behandlingen afhænger af aknens sværhedsgrad. Den vil også blive tilpasset regelmæssigt i forhold til dit toleranceniveau og resultaterne af dens effektivitet: 

 • I tilfælde af moderat til svær akne vil målet f.eks. være at begrænse de inflammatoriske reaktioner, der skaber rødme og smertefulde bumser på huden. Dette er for at undgå udvikling af akne og risikoen for arvæv så vidt muligt. For når bumserne er dybere, er hudvævet mere beskadiget, og det er sværere for dem at hele ordentligt.
  I praksis kan hudlægen f.eks. ordinere medicinske cremer til lokal anvendelse (f.eks. retinoider eller produkter baseret på benzoylperoxid) og/eller antibiotika, der skal indtages oralt i meget små doser. 
 • I tilfælde af mere alvorlig akne kan hudlægen foreslå en behandling baseret på isotretinoin, som er en aknebehandlingen, der i årevis er blevet ordineret til mange generationer af teenagere. Denne medicin er meget effektiv, fordi den virker direkte på talgkirtlen ved at blokere overproduktionen af talg. Denne olieagtige væske vil ikke længere ophobe sig i hudens porer. Resultat: I løbet af få dage vil du se bumserne reduceres eller endda forsvinder!

Tør hud: en nødvendig bivirkning? 

Når en aknebehandling gennemføres, kan der forekomme bivirkninger; især kan der forekomme et ret betydeligt ubehag i huden med meget tør hud på grund af aknebehandlingen, prikken, brændende fornemmelser osv.
Under alle omstændigheder er disse fænomener bredt kendt, og der findes løsninger, der kan give dig komfort i det daglige og optimere effektiviteten af aknebehandlinger! 

Hvad gør jeg, hvis jeg har ar? 

Akne med røde eller endda hvide bumser (når de er inficeret med bakterier) kan efterlade ar på huden. Og afhængig af aknens sværhedsgrad (type, antal og placering af aknebumser) kan risikoen for arvæv være betydelig.
Så hvordan kan vi undgå akne-ardannelse? Hvilke råd har du til at afhjælpe dem? Er det muligt at få dem til at forsvinde med en specifik aknebehandling? 

Tilbage til toppen