AD_ATOPIE_MAN-SCRATCHING-BACK-NECK_LARGE_2021
Indhold

Kontaktdermatitis/kontakteksem: årsager, symptomer og behandling

Har du fået nye øreringe? Er det dig, der gør rent med stærke rengøringsmidler derhjemme? Har dit barn skiftet shampoo? Kontakteksem (eller dermatitis) skyldes, som navnet antyder, at huden kommer i kontakt med et allergifremkaldende stof. Vi giver dig nogle tips til, hvordan du kan identificere, hvad der forårsagede allergien, men tøv ikke med at kontakte en hudlæge eller en allergolog for at undgå fremtidige udbrud. 

Hvad er allergisk eksem?

Kontaktdermatitis, eller atopisk eksem, er en inflammatorisk hudlidelse. Det er en betændelsestilstand i huden, der forekommer, når den har været udsat for et allergen. Når diagnosen er blevet stillet – og atopisk eksem, der er en anden type eksem, er blevet udelukket som årsag – er det vigtigt, at du identificerer det stof, der forårsagede irritationen. Har du eller dit barn for nylig brugt neglelak eller parfume eller købt nyt tøj? Eller har du eller dit barn rørt ved maling eller industriolie? Det er en god idé at lave en liste med de produkter, du har brugt for nylig og derefter kigge på bagsiden af produkterne for at finde eventuelle allergener. Nogle materialer kan forårsage allergiske reaktioner: metaller, plastik, glasfiber og visse farvestoffer.

Hvordan genkender man en kontaktallergi? 

Hvis du pludselig får følgende symptomer: 

  • røde, tørre pletter,
  • små, væskende blærer,
  • forholdsvis kraftig kløe,
  • og at du ikke har haft atopisk dermatitis siden barndommen. 

Det kan være kontakteksem.
Vi anbefaler, at du får bekræftet denne diagnose hos en hudlæge.

Kontakteksem eller atopisk eksem?

Hvis pletterne hovedsageligt er placeret i hudfolderne (ved halsen, bag ørerne, albuerne, knæene) og er forbundet med tør hud på resten af kroppen, kan det være tegn på atopisk dermatitis. Hvis dette symptom opstår pludseligt, og du (eller vedkommende) ikke har tendens til atopisk dermatitis, kan der være tale om kontakteksem (dvs. en allergisk reaktion eller en reaktion på en irritation) eller psoriasis (de røde pletter er i så fald dækket af skæl). Kun en læge kan bekræfte diagnosen. 

Allergisk kontakteksem i tal

Tre dage

kan der gå, før reaktionen opstår*

15 dage

er den tid, symptomerne gennemsnitligt varer*

To

faser: en sensibiliseringsfase og en fase, hvor symptomerne dukker frem*

AD_DERMATOLOGICAL-EXPERTISE_SKIN-CONSULTATION-ARMS-HANDS_LARGE_2021 492x450

Kontakteksem:
en u forudsigelig allergi

For at gøre tingene endnu værre er det faktisk muligt pludselig at blive allergisk over for et produkt eller et stof, som man førhen godt har kunnet tåle. Kontakteksem kan derfor opstå, selv efter man har været i kontakt med allergenet 100 eller 1000 gange før. I nogle erhverv er man dog mere udsat for allergifremkaldende kemikalier (bl.a. I byggebranchen, i frisørbranchen og skønhedsindustrien), hvilket øger risikoen for, at man en dag bliver ramt af allergisk kontakteksem. Hvis du arbejder i et af disse erhverv, er det bedste at bære beskyttelsesudstyr eller handsker som en sikkerhedsforanstaltning.

Allergisk dermatitis:
en "forsinket e ffekt"

Læsionerne opstår i gennemsnit tre dage efter kontakt med allergenerne. Denne periode kan forlænges til ti dage, hvis det er første gang, huden kommer i kontakt med allergenet. Det kan derfor være nødvendigt at gå lidt tilbage i tiden for at finde ud af, hvad huden har reageret på, hvilket nogle gange gør det vanskeligt at identificere den udløsende faktor. 

AD_IRRITATIONS_WOMAN-EAR_LARGE_2021
AD_ATOPIE_WOMAN-SCRATCHING-ELBOW_LARGE_2021 550*550

Områder, der påvirkes af  allergisk kontakteksem

Ansigtet, især ører og øjenlåg, hænder og hovedbund er områder af kroppen der kan blive ramt af kontakteksem. De berørte områder har været i kontakt med det allergifremkaldende stof, men der findes forskellige måder, hvorpå man kan behandle det, dæmpe udbruddet og genopbygge huden. 

Hvordan behandler man allergisk kontakteksem? 

Du har været i kontakt med et allergifremkaldende produkt eller materiale, og pludselig klør din hud. Heldigvis findes der løsninger til at behandle kontaktdermatitis og berolige din hud.

AD_IRRITATIONS_APPLYING-CREAM-ON-HANDS_LARGE_2021 550*550
AD_WEBSITE_EXPERT-DOSSIER_DERMATO_M-AMBONATI_2021

ET PAR ORD FRA VORES EKSPERT

Kontakteksem er ikke umiddelbart en alvorlig tilstand. Men det er alligevel vigtigt både straks at fjerne den genstand eller det irriterende stof, der udløste tilstanden, og at berolige huden med lokal kortikosteroid-behandling i kombination med cremer, der indeholder et kobber/zinkkompleks. Det kan også være en god idé at foretage allergitests for at identificere det pågældende produkt, så du ikke kommer i nærheden af det og dermed undgår fremtidige udbrud. Hvis det er dit barn, der er ramt, er dette endnu vigtigere.

Dr. Marco Ambonati, hudlæge

Kontakteksem eller psoriasis, hvad er forskellen? 

Symptomerne ligner hinanden meget, men det er to meget forskellige tilstande, der kræver forskellige former for pleje. Hvis du ser nærmere på pletterne og de associerede symptomer, vil du kunne skelne mellem eksem og psoriasis

AD_ATOPIE_WOMAN-SCALP_LARGE_2021 550*550

AD_WEBSITE_PICTO_BLOC-PUSH-ARTICLE_2021

Få mere at vide 

Se vores tips om kløende hud
 

Tilbage til toppen