AD_ATOPIE_WOMAN-SCRATCHING-ELBOW_LARGE_2021
Indhold

Hvad er forskellen mellem psoriasis og eksem?

Røde, kløende pletter... Eksem eller psoriasis? Eksem forårsager diffuse røde pletter med små blærer, og det væsker. I tilfælde af psoriasis er de røde pletter veldefinerede, tykke, dækket af skæl og især placeret på lænden, i hovedbunden, på albuerne og knæene.

Min psoriasis opstod i begyndelsen af skoleåret i september – en tid, der var meget stressende for mig. Jeg troede, at det var eksem, fordi pletterne lignede hinanden meget. Men min praktiserende læge identificerede det hurtigt og kunne se, at der var tale om psoriasis. Efter behandlingen tog det et par uger, før symptomerne forsvandt.

Clara, 48 år.
AD_ATOPIE_WOMAN-SCALP_LARGE_2021

Psoriasis:
hvad er årsagerne og hvad udløser denne hudlidelse?

Psoriasis er en genetisk betinget hudlidelse - det vil sige, at der vil være stor sandsynlighed for, at dine børn vil arve den. Psoriasis skyldes en overdreven og fremskyndet fornyelse af hudens yderste lag, epidermis. Den forekommer oftest i ungdomsårene og hos voksne efter 30-årsalderen. Udbrud af psoriasis udløses ofte af faktorer som træthed, stress, følelsesmæssig ubalance, hudirritation eller overdreven rygning eller alkoholindtag.

Psoriasis:
hvordan plejer man det?

Man kan ikke helbrede psoriasis fuldstændigt. Behandlingerne vil primært have fokus på at forbedre patientens livskvalitet. Topikale dermokortikoider vil dog berolige følelsen af ubehag og hjælpe med at dæmpe tilstanden, så den går over i en remissionsfase (fasen mellem udbrud). Professionelle behandlere kombinerer i stigende grad topikale dermokortikoider med UV-behandling, lysbehandling eller lasersessioner. Under alle omstændigheder, også når din psoriasis ikke er i udbrud, skal du passe på dig selv: Stress er en udløsende eller forværrende faktor. Husk også at berolige din hud med en fugtgivende creme for at reducere tør hud og skældannelse i huden. Det vil hjælpe med at gøre dit liv mere behageligt. 

AD_PAINFUL-SKIN_WOMAN-HAND-SHOULDER_LARGE_2021

AD_WEBSITE_PICTO_BLOC-PUSH-ARTICLE_2021

Få mere at vide 

Yderligere råd om kontakteksem
 

Tilbage til toppen