AD_LIFE-MOMENTS_MOTHER-DAUGHTER-SITTING_LARGE_2021
Indhold

Årsager til eksem og atopisk dermatitis

Atopisk dermatitis eller atopisk eksem er forårsaget af genetiske faktorer, der er arvelige. Det opstår, fordi hudbarrieren, som beskytter huden, er svækket.

Ud over arvelighed kan en lang række andre faktorer udløse et udbrud: Stress, forskellige stoffer i luften (husstøvmider, pollen, dyr, uld, vaskemiddel osv.), når babyer får tænder eller sved i hudfolderne (knæ, armhuler, albuer, øreflipper). 

Atopisk eksem forårsaget af:
genetik

50% af børn med en forælder, der har atopisk hud, udvikler atopisk dermatitis. Dette stiger til 80%, hvis begge forældre er ramt. Atopisk dermatitis er derfor en kronisk og arvelig tilstand, selvom den ikke smitter. Den opstår, fordi hudens beskyttende barriere er nedsat (dens hydrolipide film fungerer ikke optimalt, den mangler både fugt og fedt), hvilket gør den mere sensitiv over for eksterne påvirkninger, og allergener trænger nemt gennem den.

AD_FAMILY-HUGGING_LARGE_2021

Min 4-årige datter har haft atopisk eksem, siden hun var tre måneder gammel. Min mand havde det som barn. Under udbrud sover hun dårligt, og det gør vi også.

Laetitia, Zoés mor
AD_PAINFUL-SKIN_WOMAN-SCRATCHING-NECK_LARGE_2021

Atopisk dermatitis forårsaget af:
stress

Når atopisk eksem går i udbrud, kan det skyldes stress. Undersøgelser viser, at 32% af de inflammatoriske udbrud skyldes stress. Jo mere du er opmærksom på dette, desto mere kan du være opmærksom på at forsøge at slappe af, øve dig i dybe åndedrætsøvelser eller passe på dig selv for at mindske virkningerne. 

Eksem forårsaget af:
allergener

Atopisk dermatitis er en overfølsomhedsreaktion over for allergener. Svækkelsen af hudbarrieren resulterer i et overdrevent væsketab i huden. Derudover er det lettere for allergener fra f.eks. dyrehår, pollen, forurening, kosmetiske produkter, husholdningsprodukter at trænge igennem hud med en svækket barriere, hvilket aktiverer immunsystemet og resulterer i en betændelsestilstand. Det er muligt at identificere disse allergener hos en hudlæge eller allergolog, som vil udføre en test. Det vil derefter hjælpe dig med at undgå at blive udsat for de allergener, du ikke kan tåle, så du kan reducere hyppigheden af udbruddene.

AD_DERMATOLOGICAL-EXPERTISE_SKIN-CONSULTATION-ARMS-HANDS_LARGE_2021 492x450
AD_ATOPIC-DERMATITIS_SOLAR-SPORT_LARGE_2021

Atopisk dermatitis forårsaget af:
varme og sved

Varme og sved er to faktorer, der kan gøre huden mere tør og dermed gøre det muligt for allergener at trænge igennem hudbarrieren og starte en betændelsestilstand. Du kan reducere effekten ved at duppe huden tør efter f.eks. håndvask og IKKE gnide den tør. En anden måde, hvorpå man kan reducere effekten, når huden udsættes for varme og sved, er ved at gå med løst og let tøj.

AD_WEBSITE_PICTO_BLOC-PUSH-ARTICLE_2021

Få mere at vide

Andre tips til personer med atopisk hud 
 

Symptomerne på atopisk dermatitis

Uanset hvilket område på kroppen, der er ramt af eksem, er symptomerne altid de samme: Du ser: Diffuse røde pletter (ikke særligt tydelige og afgrænsede), små blærer (små væskebobler på hudens overflade), som udvikler sig til skorper, og din hud bliver generelt meget tør og ligner "krokodillehud"

Du føler: alvorlig kløe og ubehag 

Tilstandens
faser

Atopisk dermatitis udvikler sig i to faser: Sensibiliseringsfasen (hudbarrieren beskytter mindre, og allergener kan trænge ind) og ekspressionsfasen, hvor betændelsestilstanden udløser symptomerne. Under udbruddet er betændelsen synlig i huden gennem forskellige inflammationsmarkører. Men selv når udbruddet er ved at aftage, er betændelsesmarkørerne synlige i epidermis. Når de overstiger en vis koncentrationstærskel, aktiverer de immunforsvaret, som derefter er ansvarlig for angrebene.

AD_DERMATOLOGICAL-EXPERTISE_CONSULTATION-DERMATOLOGIST-OFFICE-WOMEN_LARGE_2021 920x920
Tilbage til toppen