AD_ATOPIC-DERMATITIS_WOMAN-HAIR_LARGE_2021

Hovedbundseksem, atopisk dermatitis; hvordan stopper man kløe?

Hvordan identificerer man hovedbundseksem?

Hovedbundseksem er en betændelsessygdom, der opstår i hovedbunden:

 • kløe,
 • røde pletter,
 • skorper,
 • og nogle gange opstår der skæl.

Men er det atopisk eksem eller allergisk kontakteksem? 
Ikke at forveksle med seboroisk dermatitis eller psoriasis, som også ofte rammer hovedbunden.

Symptomer på kontaktdermatitis i håret

Hvis du har røde, kløende pletter og skorper på hovedet (sommetider skæl), og du føler, at du har reageret på et produkt, er der sandsynligvis tale om allergisk eksem eller kontakteksem i hovedbunden. Kun en læge kan bekræfte diagnosen. 

Årsager til allergisk eksem i håret

Allergisk kontaktdermatitis er en inflammatorisk hudreaktion, der opstår, når huden kommer i kontakt med et stof, som den er allergisk over for. Denne allergiske reaktion skyldes, at hudens immunsystem reagerer på et fremmedstof.
I tilfælde af allergisk eksem i hovedbunden kandisse allergener ofte findes i hårfarver, afblegningsprodukter, shampoo eller andre produkter, som du tidligere har brugt. 

Behandling mod kontakteksem i hovedbunden

Hvis du har mistanke om allergisk eksem i hovedbunden, er det første du skal gøre, at lave en aftale med en læge (dermatolog, allergolog). Mens du venter på en aftale, skal du undgå at komme i kontakt med det produkt, som du mistænker for at have udløst reaktionen. Under konsultationen kan lægen foretage en række hudtest ved hjælp af plaster for at finde ud af, hvilket stof der forårsager din allergi (eller kontakteksem) i hovedbunden. De vil herefter ordinere den rette behandling og bede dig om at holde op med at bruge produkter, der indeholder dette stof. 

Symptomer på atopisk dermatitis i håret

Har du eller dit barn røde, kløende pletter og skorper i hovedbunden, men også på andre områder af kroppen? Det kan være atopisk hovedbundsdermatitis, men det er sjældent, fordi denne type eksem ikke er almindelig i hovedbunden og håret. 

Årsager til atopisk dermatitis i hovedbunden

Atopisk eksem i hovedbunden er en kronisk inflammatorisk sygdom, som oftest er arveligt betinget, og som rammer børn, men kan vare ved til voksenalderen. Vi anbefaler, at du konsulterer en hudlæge for at få en præcis diagnose. 

Hvordan behandler man atopisk eksem i hovedbunden?

 • Anvend den medicinske behandling mod eksem, som din hudlæge har ordineret.
   
 • Påfør et nærende hudplejeprodukt mindst én gang om dagen. Et godt trick: Påfør det som en maske i hårbunden, lad det sidde natten over og skyl det godt ud om morgenen med en skånsom shampoo.
   
 • Vælg en skånsom shampoo, der er velegnet til tør hårbund.
   
 • Brug lunkent vand, og tag ikke bad, der varer mere end 5 minutter.
   
 • Tør håret med et håndklæde, men uden at gnide på huden.
   
 • Og hvis du bruger en hårtørrer, skal du sørge for, at den ikke er for varm.
   
 • Børst håret skånsomt med en blød børste. Undgå at bruge en kam.

TIL KROPPEN OG HÅRET

EXOMEGA CONTROL

Blødgørende vaskegel til rens af krop og hår

Denne blødgørende vaskegel til rens af krop og hår renser skånsomt ansigtet, kroppen og håret. Derudover beroliger og beskytter den tør og atopisk hud, også hos nyfødte.

EXOMEGA CONTROL Cleansing Gel

EXOMEGA CONTROL

Seboroisk dermatitis eller eksem i hovedbunden?

Seboroisk dermatitis forårsager hvide eller gule pletter i hårbunden (skæl hos voksne og arp hos spædbørn) og i nogle tilfælde kløe. Derfor forveksles seboroisk dermatitis ofte med hovedbundseksem. Selvom symptomerne ligner hinanden, er årsagerne helt forskellige, da inflammationen ikke skyldes en allergisk reaktion som ved kontakteksem eller genetiske faktorer som ved atopisk eksem. Årsagen til denne type dermatitis er stadig vanskelig at fastslå, men virker til blandt andet at opstå på grund af en mikroskopisk svamp, der forårsager betændelse i de områder af kroppen, hvor talgproduktionen er størst (herunder hårbunden).

AD_WEBSITE_PICTO_BLOC-PUSH-ARTICLE_2021

Få mere at vide 

Kontakteksem eller atopisk eksem, berørte områder
 

Tilbage til toppen