AD_IRRITATIONS_RED-HANDS_LARGE_2021

Håndeksem: årsager, symptomer og behandling

At give hinanden hånden, kropssprog... mange udtryk vedrører hænderne og afspejler den betydning, de har i vores daglige liv: når vi vasker os, klæder os på, spiser, skriver, kører bil, rører ved andre personer osv.
Men når man lider af eksem på hænderne, bliver selv den mindste gestus ofte meget vanskelig at leve med. Så hvad kan du gøre for at genvinde glæden ved dine eksemramte hænder? Hvad er håndeksem? Hvorfor opstår det? Hvordan kan du beskytte dine hænder? Og frem for alt, hvordan kan de behandles effektivt? Du kan være sikker på, at du er i gode hænder her, vores eksperter er her for at hjælpe dig.

Hvordan kan man identificere håndeksem?

Sådan identificerer du håndeksem: 

 • Visuelt er huden på hænder og/eller fingre rød, der er blærer, skorper, revner osv. og huden er rynket.
 • Ved berøring skaber håndeksem en "velcro"-effekt: Huden kan føles, som om den "sidder fast” som velcro og er meget tør og ru. 
 • Det er smertefuldt og klør voldsomt!

Hvad er håndeksem?

Håndeksem er en inflammatorisk hudtilstand på håndryggen, i håndfladen, på eller mellem fingrene, som hovedsageligt viser sig som meget tør hud og røde pletter ledsaget af kraftig kløe. Håndeksem kan opstå hos både voksne og børn. 
Generelt opstår håndeksem enten i forbindelse med eksem, der allerede er til stede på andre dele af kroppen – i så fald kaldes det atopisk håndeksem – eller isoleret, hvor det blandt andet betegnes som kontakteksem.

Symptomerne på håndeksem

Håndeksem gør ondt! Det skyldes følgende: 

 • På grund af en mindre effektiv og beskyttende hydrolipidfilm bliver huden meget tør og ru som papir.
 • Når huden bliver betændt, opstår der røde pletter, nogle gange blærer og skorper: huden på dine hænder klør og brænder!
 • Og når huden er meget beskadiget, opstår der små ’snit’, revner og sprækker. Du ender med at få problemer med at bøje fingrene, vaske dig eller tage tøj på.

Derfor er det vigtigt at passe godt på dine hænder og beskytte dem dagligt for at reparere hudbarrieren, bekæmpe udtørring og inflammation og dermed undgå nye eksemangreb.

Ud over faktorer som forurening, vand, kulde osv., der kan forværre eksemen, er her de hyppigste årsager til håndeksem: 

 • Kontaktallergi
 • Gentagen irritation
 • Atopisk dermatitis
 • Overdreven svedtendens

Kontaktallergi på hænderne eller gentagen irritation

Den første mulige årsag til håndeksem er gentagen kontakt med noget, der irriterer huden (det kan opstå ved, at man gnider, vasker eller tørrer huden for intensivt) og/eller et allergifremkaldende stof (huden er blevet udsat for et allergifremkaldende stof). Hudtest kan anbefales for at undersøge denne mulighed og for at identificere, hvilke stoffer, der kan være skyld i det. Når de er identificeret, er det vigtigt at overveje, hvordan man kan undgå dem og dermed så vidt muligt forhindre yderligere kontakt og nye eksemangreb.
Eksempler på stoffer, der ofte forårsager kontakteksem er: 

 • Husholdningsprodukter: vaskemiddel, opvaskemiddel og rengøringsmidler,
 • Kosmetiske produkter og renseprodukter: vaskegel, vådservietter, neglelak, hårfarve,
 • Smykker og metalgenstande: nøgler, mønter, ringe osv.
 • Tilbehør: mobiltelefon,
 • Tekstiler: latexhandsker, gummihandsker,
 • Andet: blæk, maling, skosværte, farvestoffer osv.

KONTAKTEKSEM

Hvad betyder erhvervsmæssig kontakteksem?

I nogle erhverv er huden i særlig risiko for komme i kontakt med kemikalier eller materialer, der kan udløse eksem, og derfor rammes hænderne ofte. Erhvervsmæssig kontakteksem kan let konstateres. Hvis eksemen opstår, mens man er på arbejde og forsvinder i ferierne, er der tale om erhvervsmæssig eksponering. Så hvis du er frisør, rengøringsmand, gartner eller bygningsarbejder: pas på dine hænder og brug beskyttelseshandsker, da du er særligt udsat og har større risiko for at udvikle irritationseksem på hænderne.

Håndeksem, en arvelig sygdom

Når eksem ikke er isoleret, og røde pletter og intens tørhed også forekommer på andre dele af kroppen, er det snarere et tegn på atopisk dermatitis. En arvelig sygdom, som ofte udvikles i barndommen og kan vare ved op i voksenalderen. 
I dette tilfælde udvikler håndeksem sig i udbrud, dvs. at der er perioder med anfald og derefter perioder med ro, såkaldte remissioner. Tøv ikke med at kontakte din læge for at finde ud af, om du har atopisk dermatitis.

Jeg har lidt af håndeksem i næsten et år. Først var det kun på fingerspidserne, og så spredte det sig til mine håndflader, og der opstod revner i forbindelse med opblussen. Jeg havde svært ved at forstå, hvad problemet var, men nu ved jeg, at jeg er allergisk over for visse kemiske ingredienser. Nu bruger jeg hjemmelavede rengøringsprodukter samt hygiejne- og plejeprodukter, der er specielt udviklet til atopisk hud. Mine hænder har det godt igen!

Lucie, 41 år

Håndeksem på grund af overdreven svedproduktion 

Der findes også en form for eksem, som kan ramme både hænderne og fødderne, kaldet dyshidrotisk eksem, som er forbundet med overdreven svedproduktion. Denne håndeksem er kendetegnet ved dannelsen af små blærer, der ligner små gennemsigtige bobler, som klør så meget, at det brænder. 
Denne type håndeksem er mindre almindelig og forekommer kun sjældent i ens liv. Dette kan ske oftere om sommeren, når det er meget varmt og risikoen for sved stiger. 

For at behandle håndeksem: 

 1. Vask dine hænder med sæbefri renseprodukter
 2. Anvend en dermokortikoid-behandling, som din læge har ordineret under udbrud for at stoppe betændelse og reducere kløe
 3. Fugt dine hænder dagligt med en blødgørende eller reparerende creme med kobber/zink-kompleks
 4. Beskyt din beskadigede hud med en isolerende barrierecreme.

Vores eksperter forklarer alt i detaljer her!

Hvilken hygiejnerutine skal man bruge for at pleje irriterede hænder?

Siden Covid-19 er hænderne blevet sat på prøve. Da det ikke nødvendigvis er muligt at vaske hænderne mindre, er her nogle tips til en god håndhygiejne og pleje af hænderne:

 • Vælg et skånsomt renseprodukt uden sæbe og parfume: en sæbefri ’vaskebar’ i gel- eller oliekonsistens, der er velegnet til hud med tendens til eksem,
 • Vask i lunkent vand: undgå for varmt eller for koldt vand,
 • Hvis du er nødt til at vaske hænderne ofte, skal du gøre det i kortere tid,
 • Tør hænderne ved at duppe dem, ikke gnide dem.
 • Ved vask med hydroalkoholisk gel skal du vælge en uden parfume eller en gel, der er fremstillet direkte af din apoteker. Og glem ikke, lige efter du har påført gelen, at påføre en passende fugtgivende creme til dine hænder!

Hvilken pleje bør anvendes for at berolige kontakt- eller irritationseksem på hænderne?

 • Forebyggelse er det vigtigste, når man har at gøre med kontakteksem eller irritationseksem. Find det allergen eller det stof, der forårsager dit eksem, og ændre dine vaner, så du minimerer kontakten med allergenet/stoffet.
 • Hvis din hud er irriteret, kan du anvende en kobber/zink-creme for at reparere og berolige den,
 • I tilfælde af en inflammatorisk tilstand kan din læge ordinere dermokortikoider,
 • For at begrænse indtrængning af allergener og beskytte din hud skal du anvende en isolerende barrierecreme regelmæssigt i løbet af dagen.

DERMALIBOUR+

DERMALIBOUR+ er vores serie baseret på et rensende kobber/zink-kompleks, der er velegnet til irriteret og sart hud. Serien består af produkter, der renser og plejer huden og er den bedste løsning, hvis din hud er rød, klør og svier.

Hudpleje til irriteret hud
DERMALIBOUR+

Hvilken pleje bør man anvende for at berolige atopisk håndeksem?

Hvis man i forbindelse med atopisk håndeksem har en inflammation med rødme og kløe, er det vigtigste at slukke denne brand under huden. For at opnå dette:

 • Påfør dermokortikoid-cremer fra tid til anden, som er ordineret af din læge. Afhængigt af symptomerne vil der blive foreslået en passende dosis,
 • Anvend dagligt hudplejeprodukter til atopisk hud for at give dine hænder næring og reducere rødme og kløe,
 • Beskyt dine hænder ved regelmæssigt at anvende isolerende barrierecremer.

Den rigtige hudpleje

Kløedæmpende og blødgørende creme

EXOMEGA CONTROL

Kløedæmpende og blødgørende creme

Nærer - Dæmper kløe*

BARRIER Cream

DERMALIBOUR+ BARRIERE

BARRIER Cream

Beroliger - Beskytter - Isolerer

Sådan beroliges håndeksem som følge af overdreven svedtendens

Igen er det vigtigt at anvende en kortisonbaseret medicinsk creme, hvis der er betændelse og kløe. Men for at forebygge denne type håndeksem skal man først og fremmest huske at tørre huden godt af i tilfælde af overdreven sved, mens man regelmæssigt fugter huden med en passende håndcreme. Undgå smykker og kontakt med udløsendefaktorer, der kan forårsage irritationen. 

AD_WEBSITE_EXPERT-DOSSIER_DERMATO_M-AMBONATI_2021

BEMÆRKNINGER FRA EKSPERTEN

Håndeksem er meget synligt og hårdt at leve med. Derfor er det vigtigt at indføre disse reflekshandlinger: Så snart der er tegn på betændelse, er det vigtigt at anvende en kortikoid-baseret behandling. Og når betændelsen er aftaget, bør du passe på dine hænder ved at vaske dem meget forsigtigt og fugte huden så meget som muligt med en reparerende creme, både som en forebyggende foranstaltning og under en opblussen.

Dr. Marco Ambonati, hudlæge

Andre tips og tiltag i hverdagen

Og endelig, uanset hvilken type håndeksem du har, bør du gøre disse trin til en del af din daglige rutine: 

 • Forkæl dine hænder ved at påføre dermo-kosmetiske håndcremer flere gange om dagen og om aftenen, inden du går i seng,
 • Tag handsker på, når du ved, at dine hænder kommer i kontakt med irriterende stoffer, og husk at tage en vaskbar bomuldshandske på, før du tager en anden handske på (f.eks. latex eller gummi). Skift dem hver time,
 • Undgå så vidt muligt at klø dig: klip dine negle, find blide alternativer til at reducere kløen (f.eks. brug håndfladen eller en blød genstand som en sten eller en serviet) eller prøv at holde dine hænder beskæftiget med en stressbold eller en manuel aktivitet.

AD_WEBSITE_PICTO_BLOC-PUSH-ARTICLE_2021

Få mere at vide 

Kontakteksem eller atopisk eksem, berørte områder

 

Tilbage til toppen