AD_IRRITATIONS_WOMAN-WITH-GLASSES_LARGE_2021

Øjenlågseksem: årsager, symptomer og behandling

Hvad er øjenlågseksem eller øjeneksem? Hvorfor kan du udvikle eksem omkring øjnene? Hvordan ved du, om du har eksem? Og hvis ja, hvad kan man så gøre for at behandle det og forhindre, at det kommer igen? Der er så mange spørgsmål, som kræver klare svar, og gerne beroligende svar, hvis det er muligt! Bliv her på siden, så fortæller vi dig alt det du skal vide. 

Hvad er øjenlågseksem?

Øjenlågseksem, også kendt som "palpebral eksem", er navnet på en eksem, der er lokaliseret omkring øjnene: det påvirker normalt begge øjne og kan opstå på både det øverste og nederste øjenlåg, og i nogle tilfælde endda omkring hele øjenområdet. Da huden i dette område er meget tynd (3-4 gange mere sart end alle andre områder i ansigtet) og særligt udsat for allergier og irritationer, er øjenlågseksem ret almindeligt. Det prikker, det føles varmt og brændende, det er meget ubehageligt, og det er endnu mere ubehageligt, når det er koldt.

Hvad er symptomerne på øjenlågseksem?

Hvis du føler, at dine øjne klør, og hvis du har en ubehagelig brændende fornemmelse, kan det være tegn på et udbrud af øjenlågseksem. Mere specifikt er de mest karakteristiske symptomer: 

 • Du har kløe omkring øjnene og/eller på øjenlågene: Dette er normalt tegn på en opblussen af øjenlågseksem. Læger kalder det "pruritus”, og det begynder med en lille prikken, der trækker i øjnene. Og så bliver følelsen tydeligere: det klør! Hvis man bliver ved med at klø sig i området, begynder det til sidst at brænde.
 • Du ser betændelsesagtige røde pletter: Ved nærmere eftersyn er huden omkring øjnene rød og irriteret. Undertiden vil der sammen med de små væskefyldte blærer opstå skorper, og det kan begynde at væske. 
 • Du bemærker, at dine øjenlåg er hævede: Når den inflammatoriske reaktion er meget kraftig, opstår der en slags lokalt ødem: øjenområdet bliver hævet. Det bliver umuligt at åbne øjnene ordentligt, som efter et insektbid.
 • Du føler, at din hud er tør og måske endda skaller.

Hvis du har et eller flere af disse symptomer, skal du kontakte din hudlæge og/eller øjenlæge, og hvis diagnosen øjenlågseksem bekræftes, vil de kunne tilbyde dig en passende og personlig behandling. 

Der er mange årsager til øjenlågseksem. Husk, at der er to hovedårsager til øjenlågseksem: 

 • kontakteksem som følge af allergi
 • atopisk eksem, også kaldet atopisk dermatitis

Kontakteksem som følge af en allergisk reaktion

Allergisk øjenlågseksem udløses efter gentagen kontakt med et allergen. Dette allergen kan være af enhver art:

 • Allergenet kan være til stede i luften, f.eks. pollen, støv og husstøvmider, og det kan også være en ingrediens i makeup, kosmetiske produkter, parfume, øjendråber og aerosoler.
 • Allergenet kan have været i direkte kontakt med øjenlågene: efter påføring af creme, øjenskygge, mascara eller tilbehør som f.eks. en svamp til at fjerne makeup eller en øjenvippebukker.
 • Det kan også skyldes plejeprodukter, der anvendes andre steder: bare tænk på alle de ting, du f.eks. bruger til dit hår, som kan løbe ned i ansigtet, når du skyller det. Vær også opmærksom på cremer, makeupfjernere, en skummende gel osv. - dine egne og dem, som din familie bruger.
 • I nogle tilfælde kan det skyldes et allergen, som er blevet overført via hænderne, f.eks. neglelak, en ring, en creme osv.

Reaktionen kan opstå få timer efter eksponeringen, i andre tilfælde kan det tage op til flere dage. Det ville være klogt at foretage en allergitest for at finde frem til den eller de faktorer, der er skyld i din øjenlågseksem, da du højest sandsynligt er blevet allergisk. 
Det er værd at bemærke, at dette øjenlågseksem kan være forbundet med konjunktivitis eller andre øjensygdomme. Det er derfor vigtigt at konsultere en læge ved de første tegn på ubehag.

Jeg led af eksem på øjenlågene, som blev ved med at komme tilbage, uanset hvilken øjenskygge jeg brugte, men efter konsultation og allergitestning indså jeg, at det var min makeupfjerner, som ikke var egnet til min hud! Nu bruger jeg en serie med særlig høj tolerance for at forhindre, at det kommer tilbage.

Nadia, 42 år

Atopisk dermatitis 

Kløende øjenlåg er dog ikke nødvendigvis lig med allergisk kontakteksem. Det kan også kan være et tilfælde af atopisk eksem og dermed et problem med hudbarrieren, som er mere skrøbelig end normalt og har en utilstrækkelig forsvarsmekanisme. Resultat: huden udvikler overfølsomhed over for enhver ydre aggression. Der opstår tørre pletter og kløe. 
Årsagen er primært arvelig. Det kan påvirke hele kroppen, men nogle gange forekommer eksem på bestemte områder, f.eks. øjenlåg, hænder eller ører.

Irritationseksem

I nogle tilfælde er det ikke nødvendigvis øjenlågseksem. Øjenlågene kan klø, fordi gentagne gnidninger eller bestemte øjenplejeprodukter skaber irritation. 

For pleje af eksem på øjenlåget: 

 1. Kontakt en læge for at stoppe betændelsen så hurtigt som muligt med en passende behandling (f.eks. kortisoncreme).
 2. Sørg for at reparere og berolige tør hud med en plejende blødgørende creme til øjenområdet.
 3. Undgå kontakt med allergener, der kan forårsage øjenlågseksem.
   

Identificér årsagen

Hvis du ikke har en atopisk tilstand, er den mest almindelige årsag kontakteksem. Da er det via grundig undersøgelse, at du kan identificere de udløsende faktorer: Start med at lave en liste over de kosmetiske produkter, du bruger i ansigtet, tænk på de accessories, som du bruger og bliv opmærksom på de vaner, du har – evt. om du regelmæssigt rører ved dit ansigt eller gnider dine øjne. Se også på dine omgivelser: Har du kæledyr? Bor du på landet eller i byen? Bruger du specifikke produkter i dit arbejdsmiljø?
Alle disse ting, der vedrører dine omgivelser og vaner er nyttige at kigge nærmere på for at finde ud af, hvor problemet kommer fra. Så hold øjnene åbne!

Eksem i øjenlågene: hvilke behandlinger skal jeg kende?

Her er, hvad du kan gøre for at behandle øjenlågseksem: 

I tilfælde af et alvorligt tilfælde:  Afhængigt af sværhedsgraden af eksemen omkring øjnene, vil din hudlæge og/eller øjenlæge vurdere behovet for lokal behandling med lokale antiinflammatoriske eller kortikosteroider kombineret med anvendelse af blødgørende og fugtgivende cremer. Nogle dermokortikoider kan anvendes på eksemlæsioner omkring øjnene i et meget tyndt lag i den ordinerede dosis i den periode, lægen har oplyst. De er meget effektive til hurtigt at reducere betændelse og kløe.

Hvis eksemudbruddet er forholdsvist moderat:  Dit apotek vil også kunne hjælpe dig med rensende, genopbyggende cremer med kobber og zink, der er velegnede til øjenomgivelserne. Brug den i fire eller fem dage, og hvis symptomerne fortsætter, skal du kontakte din hudlæge eller øjenlæge.

I tilfælde af begyndende, men endnu ikke alvorlige udbrud: Påfør en beroligende og nærende creme, der er formuleret til hud med tendens til atopisk eksem og testet under dermatologisk og oftalmologisk kontrol. Anvendes dagligt, indtil huden bliver normal igen. 

Og med hensyn til hygiejne: Uanset om dit eksem er i udbrud eller ej, er det nødvendigt at rense dine øjenlåg hver dag med en dermatologisk behandling, der er testet på allergisk hud. For at gøre dette forsigtigt kan du vælge en micellar water eller ideelt set en parfumefri rensemælk. Alternativt kan du bruge saltvand, der påføres med et sterilt kompres eller direkte på huden med en mild spray for at undgå gnidning. 
Indtil eksemen er væk, er det bedst at glemme alt om make-up!

I tilfælde af et udbrud med øjenlågseksem, skal du påføre en creme på det irriterede øjenlåg, som både er beskyttende, for at give en forbindingseffekt, og antibakteriel – for at begrænse risikoen for infektion.
Uden for et udbrud vil en blødgørende creme med høj tolerance, der er tilpasset tørre øjenlåg med tendens til atopisk eksem, være vigtig for at genoprette hudbarrieren og reducere kløe.

I tilfælde af udbrud

Repairing CICA-Cream

DERMALIBOUR+ Repairing CICA-Cream

Beroliger - Reparerer - Renser - Genopbygger

Uden for udbrud

Kløedæmpende fedtcreme i steril pumpeflaske

EXOMEGA ALLERGO Kløedæmpende fedtcreme i steril pumpeflaske

Nærer - Dæmper kløe*

For at forhindre, at øjenlågseksem gentager sig, er det naturligvis meget vigtigt at identificere de udløsende faktorer så tidligt som muligt. Derfor er det vigtigt at undersøge de mulige årsager ordentligt og lære at spotte dem. Hvis udløseren f.eks. er en kosmetisk ingrediens, vil du blive ekspert i at tyde formler. Hvis det er relateret til erhvervsmæssig eksponering, kan en professionel inden for området hjælpe dig med at tilpasse din arbejdsplads.
Øjenlågseksem skal plejes godt for at undgå kløende og rindende øjne... og bindehinden kan også påvirkes.

Her er nogle få tips, som du kan bruge dagligt for at holde øjenlågseksem på et minimum:

Vask dine hænder

Så snart du kommer hjem, før og efter hvert måltid, efter at du har rørt ved diverse genstande, produkter eller blot din håndtaske... Husk at vaske dine hænder! Det mindsker risikoen for, at allergener påvirker ansigtet.

Træf det rigtige valg for din hudpleje

Vælg hudplejeprodukter, der er specielt udviklet til sart, allergisk eller atopisk hud: de beroliger og nærer huden, begrænser kløe og beskytter mod aggressorer, der kan udløse et nyt udbrud. Det sikreste valg er produkter, der er blevet testet under dermatologisk og oftalmologisk kontrol, da disse test garanterer et højt toleranceniveau. Disse produkter er generelt alkolholfri, parfumefri og oftest uden konserveringsmidler. Plejeprodukter til øjenlågseksem kan findes i små udgaver (40-50 ml), som er ideelle til at have med dig rundt!

Undgå at gnide dig i øjnene 

...især hvis du ikke har mulighed for at vaske dine hænder først! Hvis dine øjne er våde, kan du f.eks. duppe dem med et lommetørklæde, så du ikke irriterer dem unødigt. Undgå også at kradse dig i øjnene. Hvis det klør for meget, kan du i stedet bruge den kølende teknik. 

Påfør kulde

Påfør kulde lokalt for at berolige ubehagelige fornemmelser og kløe. For at neutralisere øjenlågseksem er der intet bedre end kulde. Der er flere mulige løsninger: at påføre et koldt kompres med vand, at spraye lidt saltvand (opbevaret i køleskabet) på øjenlågene, at lægge en ske eller en flad sten, der har ligget i køleskabet i et par timer på øjenlågene – eller en isterning pakket ind i et klæde. Du kan også lægge dine fugtighedscremer i køleskabet.

Vælg afslapningsteknikker

Begræns stress og prøv at slappe af med sjove aktiviteter som f.eks. sofrologi, yoga, meditation, læsning, gåture i naturen... Valget er dit!

Undgå alt, der kan skabe irritation for din hud

Det er let at tænke på kosmetisk pleje som makeup og neglelak, men glem ikke alt det, der vedrører miljøet: undgå forurenede steder, passiv rygning, dufte til hjemmet, brug af hårspray osv. 

Midt i et eksemangreb omkring øjnene anbefales det at holde op med at bære makeup. Det er nemt at gøre, fordi huden alligevel ikke kan klare mere. Men når øjeneksemen er aftaget, kan du lægge makeup uden at blive nervøs, hvis du er omhyggelig med at overholde visse regler: 

 • Først og fremmest skal du kontrollere, at det ikke er dine makeup-produkter, der er årsagen til din kontakteksem. Hvis det er tilfældet, skal du vælge makeup, der er velegnet til din hud og ikke indeholder de ingredienser, der irriterer den.
 • Beskyt din hud, inden du lægger makeup: Hudbarrieren er skrøbelig, så den skal genopbygges og styrkes med en fugtighedscreme, der er tilpasset atopisk hud.
 • Vælg makeup-produkter, der er udviklet til sart hud, og som er lette at fjerne, f.eks. lette pudderprodukter med kun lidt pigment.
 • Vælg let makeup: skift eyeliner ud med et enkelt strejf af mascara, og erstat foundation med et let pudder.
 • Pas på dit makeuptilbehør: svampe, pensler, makeupprodukter osv. skal rengøres, tørres, opbevares et rent og tørt sted og udskiftes regelmæssigt. Undgå at skabe mikrobielle reder!
 • Og selvfølgelig skal du rense dit ansigt morgen og aften og undgå at gnide dig i øjnene. Vælg en fugtighedsgivende og parfumefri makeupfjerner med høj tolerance. Det allerbedste? En mælkeagtig konsistens, der blidt kan påføres direkte med fingrene. 

AD_WEBSITE_PICTO_BLOC-PUSH-ARTICLE_2021

Få mere at vide 

Kontakteksem eller atopisk eksem, berørte områder
 

 

 

Tilbage til toppen