AD_ATOPIC-DERMATITIS_WOMAN-ARM_LARGE_2021
Indhold

Meget tør hud eller xerose

Hvad er xerose 

Xerose er en tilstand af meget tør og stram hud. Selvom denne tilstand af meget tør hud ofte er aldersrelateret, kan den også ramme kvinder i overgangsalderen eller personer med mørk hud. Den kan også påvirke personer med diabetes eller personer, der gennemgår visse typer af behandling (f.eks. kemoterapi). Heldigvis findes der løsninger til at berolige, fugte og nære huden. Her er vores tips!

Hvad er symptomerne på xerose eller meget tør hud?

  • Du ser: Krokodillehud med skældannelse (meget tør hud, der skaller), ru hud (tyk, hård, revnet hud, som "hænger"). Personer med mørk hud kan i nogle tilfælde opleve, at deres hud forekommer mere grå. 
     
  • Sådan føles det: Meget ubehagelig kløe, stramhed og prikken. 
     
  • Områder, hvor den tørre hud opstår: Kroppen og ansigtet kan rammes af tør hud.

Xerose i huden:
hvad er årsagerne?

Det vigtigste symptom på hudlidelser som psoriasis og atopisk eksem er tør hud. Der findes to årsager til xerose og to typer af denne tilstand: Fysiologisk xerose og patologisk xerose. Fysiologisk xerose skyldes alderen. Huden er blevet tyndere, meget sart, den mangler essentielle fedtsyrer og ceramider, og dens hydrolipide film er tynd. Patologisk xerose skyldes enten patologi eller medicinsk behandling.

AD_DERMATOLOGICAL-EXPERTISE_SKIN-CONSULTATION-ARMS-HANDS_LARGE_2021 outputWidth=577&outputHeight=577
AD_OLD-COUPLE-WALKING_LARGE_2021 492x492

Xerose:
hvilke aldersgrupper rammes mest? 

Fysiologisk xerose opstår især hos ældre mennesker, kvinder i overgangsalderen og personer med mørk hud. Patologisk xerose kaldes "induceret” xerose, fordi denne tilstand er forbundet med patologier: Diabetes, nyreinsufficiens, hypothyreose eller bivirkninger af medicinsk behandling. 

AD_WEBSITE_EXPERT-DOSSIER_DERMATO_M-AMBONATI_2021

BEMÆRKNINGER FRA EKSPERTEN

Xerose er et ydre tegn på en sart hud. Det er en form for moderat til ekstrem tilstand af tør hud, der ledsages af ubehag. Symptomerne: Ru, skællende, stram, kløende, prikkende hud. En måde, hvorpå man reducerer tør hud, er ved at nære huden og styrke hudbarrieren

Dr. Marco Ambonati, hudlæge

Xerose i tal:

55%

over 65 år rammes¹

75%

ældre over 75 >år rammes¹

75%

af de personer, der har diabetes, udvikler xerose².

(1) BARCO D. og GIMENEZ-ARNAU A. Xerose: En dysfunktion i overhudens barriere (Actas Dermosifiliogr. 2008; 99:671-82
Timothy G. Berger, MD; Melissa Shive, MD, MPH; G. Michael Harper, MD. Kløe hos den ældre patient - en klinisk gennemgang. JAMA 11 dec. 2013 Vol 310, No. 22
PAUL C. et al. Prævalens og risikofaktorer for xerose hos ældre: En epidemiologisk tværsnitsundersøgelse i primærsektoren. Dermatology 2011; 223:260-265.
(2) PHAM H.T., EXLBERT L., SEGAL-OWENS A.C., VEVES A. En prospektiv, randomiseret, kontrolleret dobbeltblind undersøgelse af en fugtighedscreme til behandling af xerose på fødderne hos patienter med diabetes Ostomy/Wound Management, 2002; 48 (5): 30-36
E. Baselga Torres,a,b,∗ M. Torres-Pradillaa,b Hvordan hudproblemer manifesterer sig hos overvægtige børn og børn med Diabetes mellitus, Actas Dermosifiliogr. 2014; 105(6):546---557
 

Meget tør hud: hvad er behandlingerne?

Hos personer med xerose mangler huden de vigtigste lipider (såsom ceramider og Omega 6 eller 9), som indgår i sammensætningen af hudens hornlag og den hydrolipide film. For at genoprette hudbarrieren skal du bruge en rensecreme eller en lipidfornyende og genopbyggende vaskegel uden irriterende stoffer. Produktet bør være formuleret med en fysiologisk pH-værdi (ca. 5,5) og uden sæbe og overfladeaktive stoffer for at minimere risikoen for hudirritation. Vælg derefter en nærende creme mod udtørring, der er tilpasset senil xerose. Påfør den to gange om dagen. På dage, hvor dette ikke er muligt, skal du prioritere at bruge den efter badet. Varm produktet op i hænderne, før du påfører det, med brede, blide strøg, for at forstærke effektiviteten.

AD_NUTRITION_WOMAN-APPLYING-CREAM-LEGS_LARGE_2021 492x492

XERACONFORT

En serie af vaske- og plejeprodukter, der gør huden blød og giver velvære til tør og meget tør hud, der føles stram.

Hudpleje til meget tør hud
XERACONFORT

Efter jeg gennemgik medicinsk behandling, blev min hud meget, meget tør. Det var en svær periode, især fordi det kløede meget. Jeg besluttede mig til sidst for dagligt at bruge en nærende creme. Og det virkede.

Dominique, 57 år.

Sådan plejer man meget tør hud hos ældre mennesker

AD_06-19 _XERACONFORT_VISUEL de Communication - G-Getty images 473x473

Sådan plejer man meget tør hud hos ældre mennesker

75% af personer over 75 år og 50% af personer over 65 år har tør hud. Dette skyldes, at personer i disse aldersgrupper har en tyndere og mere sart hud og en tyndere hydrolipidfilm – altså en hudbarriere, der ikke længere beskytter huden optimalt. Vi forklarer dig alt, du behøver at vide om, hvordan du får og bevarer en behagelig hud.

Forstå senior-xerose
AD_BIODEGRADABLE_SHOWER-HAND-ON-SHOULDER_LARGE_2021 473x473

Tør hud: Dæmp kløe efter et brusebad

Når du har været i bad, er din hud endnu mere stram og klør mere. Når huden befinder sig i denne tilstand, har den brug for hjælp til at beskytte sig selv og genopbygge sig i dybden. Her er et par tips til, hvordan du kan afhjælpe den ubehagelige følelse i hverdagen. 

Sådan beroliger man kløende hud efter et brusebad
Tilbage til toppen