6 ting, du skal vide om din modstandsdygtighed over for solen

AD_SOLAR_SHADOWS_WOMAN-SHOULDERS-HAT_LARGE_2021
Indhold

6 ting, du skal vide om din modstandsdygtighed over for solen

Hudens modstandsdygtighed over for solen (solkapital) er ikke ligefrem det emne, der får det bedste humør frem, når man ligger og solbader. 
Ikke desto mindre er det meget vigtigt at forstå sin huds modstandsdygtighed over for solen, samt hvordan den fungerer, for at passe så godt som muligt på sin hud. 
Det er den bedste måde, hvorpå du kan nyde solen i dag uden at beskadige din hud i morgen.

Hvad er en solkapital?

For hver hudtype gælder det, at der er en maksimal strålemængde, som den kan tåle at blive udsat for i løbet af livet, uden at risikoen for at udvikle en sygdom forøges. Man kan kalde det et beløb bankkonto, som vi får ved fødslen, hvorfra vi betaler en smule, hver gang vi bliver udsat for UV-stråling. Nogle undersøgelser viser, at vi i dag overskrider halvdelen af vores modstandsdygtighed over for solen, inden vi fylder 18 år. Derfor er det vigtigt at beskytte sin hud, når man udsættes for solen.

Hvilke skader taler vi om?

Skaderne kan være kosmetisk, f.eks. rynker eller pletter, eller de kan være mere sundhedsmæssigt alvorlige og i værste tilfælde resulterer i, at man får kræft.

Hvad er min modstandsdygtighed over for solen (solkapital)?

Det er umuligt at vide og det afhænger af den enkelte person og hudtype. Alle hudtyper har brug for beskyttelse. Men det er f.eks. kendt, at lyse hudtyper har en lavere solkapital fra fødslen og dermed lavere modstandsdygtighed over for solen. Personer med lyse hudtyper skal derfor passe ekstra meget på.

Hvor hurtigt falder solkapitalen?

Det er umuligt at sige, for det afhænger af den enkelte persons hud, og huden har en forsvarsevne, der varierer fra person til person. Beskyt dig selv, og lad være med at gamble med din hud og din sundhed
Det er også velkendt, at solkapitalen falder meget hurtigere i løbet af barndommen, og derfor er det nødvendigt at beskytte spædbørn og børn endnu mere. Det er derfor vigtigt at gøre, hvad man kan for, at de ikke bliver udsat for direkte sollys. Hvis det ikke kan undgås, er det meget vigtigt, at de bliver beskyttet med solcreme, hat, briller, tøj osv.

Hvis man ikke har opbrugt sin solkapital, vil man da kunne vide sig sikker på ikke at udvikle hudsygdomme?

Nej. Risikoen stiger kraftigt, når solkapitalen er helt opbrugt. En intakt kapital beskytter dog ikke fuldt ud mod risikoen for at udvikle hudsygdomme.

Kan du øge sin solkapital?

Den kan ikke forøges eller udvides, men den kan beskyttes, så den kommer til at holde hele livet. For at få den til at holde hele livet skal du sørge for at beskytte dig med passende solcreme og tøj og derudover sørge for at udsætte dig for solen på en sikker måde (hold dig i skyggen så vidt muligt, undgå solen i de timer, den er skarpest).
 En solbrun hud - det er målet for sommeren, eller? Hvad nytter det egentlig med en solbrun hud, hvis den er rynket og beskadiget?

AD_WEBSITE_PICTO_BLOC-PUSH-ARTICLE_2021

Yderligere oplysninger

Yderligere råd om solsensitiv hud
 

AD_WEBSITE_ PDP_OAT_BLOC_2021 577x577 bloc avoine

Rhealba Havre® : Helt unik.

Rhealba Havre®, vores fundament, der er dyrket i økologisk landbrug. Det er den aktive planteingrediens med balanceskabende, beroligende og reparerende dermatologiske egenskaber, der findes i alle vores produkter. 

RHEALBA HAVRE®

Tilbage til toppen