AD_NUTRITION_MATURE-SKIN-WOMAN_LARGE_2021
Indhold

Hvilke virkninger har solen på huden?

Når man er 20 år gammel og har været i solen, så bliver huden solbrun, og generelt påvirker solen ikke hudens ungdommelighed i denne alder. Når man runder de 30, kan mange dog se frem til, at de første rynker opstår som følge af soleksponering, og i 40-års alderen forårsager UV-strålerne mørke pletter. En del af dette skyldes naturligvis naturlig hudaldring, men det er ikke den eneste faktor. UV-stråling har nemlig en tendens til at fremskynde hudaldringen. Hvordan? Vi vil i det følgende gå igennem de væsentligste årsager.

UV-stråler forårsager ødelæggelse inde i den centrale del af cellerne

Næsten 90% af UVB-strålerne og 80% af UVA-strålerne bliver blokeret naturligt af huden, men den resterende procentdel når ind i huden. Det varierer fra person til person, hvor dybt strålerne når ind i huden. Når ultraviolette stråler når ind til cellerne, stiger antallet af frie radikaler, hvilket fører til oxidativt stress. Det er almindeligvis de naturlige reguleringsmekanismer, der beskytter mod oxidativt stress. Men med alderen og ved længere tids udsættelse for UV-stråler og især UVA-stråler overvældes de naturlige reguleringsmekanismer, og antallet af frie radikaler stiger.
Den direkte konsekvens af oxidativt stress er en ændring i cellernes sundhed. Når UVA-stråler forårsager oxidativt stress kan det bl.a. forringe celledelingen og dermed reducere hudens naturlige evne til at genopbygge sig selv. Det kan også føre til en beskadigelse af visse celleproteiner, som derefter bliver giftige for cellen. Normalt bliver de toksiner (celleproteiner, der er giftige for cellen) elimineret naturligt af cellerne, men oxidativt stress ændrer dette stofskifte og forringer cellernes evne til at eliminere toksinerne.
Oxidativt stress fører således til en nedbrydning af elastin og kollagen, hvilket resulterer i slap hud, en nedbrydning af melanocytter og tab af elasticitet og fasthed. 

Bemærk: Solens virkning påvirker personer med lys hud tidligere i livet, da deres hud er mindre modstandsdygtig over for UV-lys.

Hvad er tegnene på hudaldring?

Pletter og rynker er nogle af de største tegn på hudaldring

Fremkomsten af mørke pletter

 Hudaldring resulterer i, at der opstår pletter på huden, som ikke var der tidligere. Pletterne er især synlige på områder, der er svære at skjule såsom ansigtet, hænderne og brystet. Den mest almindelige type af pletter er pigmentpletter (hyperpigmentering) i varierende mørke farver. De også er kendt som "alderdomspletter", selv om de kan opstå i alle aldre. De er ikke sundhedsskadelige. De er en manifestation af en dysfunktionel tilstand i melanocytterne, som er de celler, der pigmenterer huden. Denne dysfunktionelle tilstand kan også virke omvendt og stimulere fremkomsten af hvide pletter (hypopigmentering) på huden.

Hvorfor øger solen forekomsten af rynker?

Andre tegn på fotoaldring (hudaldring forårsaget af UV-stråling) er rynker, som varierer i tydelighedsgrad fra person til person. Rynkerne er et resultat af, at huden mister sin tone, elasticitet og fasthed, og at huden bliver tør. Husk, at for meget UV-eksponering fremskynder forekomsten af alle disse tegn.

Indfør en sund livsstil for at forebygge bedre

Der findes ingen mirakelkur, men en sund og ansvarlig livsstil er en vigtig faktor, i forhold til at beskytte din hud, dens solkapital og dens ungdommelighed. En sund og ansvarlig livsstil indebærer bl.a.: 

  • At bruge passende solbeskyttelse, når man går ud i solen.
     
  • En sund og afbalanceret kost, som gerne indeholder en masse antioxidanter.
     
  • At undgå at belaste huden med andre skadelige faktorer som f.eks. rygning eller alkohol.
     
  • At rense og fugte huden godt om aftenen. Huden skal renses og fugtes ordentligt, da det vil hjælpe med at forsinke hudens aldring.

De rigtige hudplejeprodukter

Invisible Fluid SPF50+

PROTECT Invisible Fluid SPF50+

Beskytter

After-sun Milk

PROTECT AH After-sun Milk

Beroliger - Giver fugt - Fugter

AD_WEBSITE_PICTO_BLOC-PUSH-ARTICLE_2021

Yderligere oplysninger

Yderligere råd om solsensitiv hud
 

AD_WEBSITE_ PDP_OAT_BLOC_2021 577x577 bloc avoine

Rhealba Havre®: Helt unik

Rhealba Havre®, vores fundament, der er dyrket i økologisk landbrug. Det er den aktive planteingrediens med balanceskabende, beroligende og reparerende dermatologiske egenskaber, der findes i alle vores produkter.

RHEALBA HAVRE® 

Tilbage til toppen