AD_ATOPIC-SKIN_WOMAN-SCRATCHING-ITCHING-NECK_LARGE_2021
Indhold

Kløe: tør hud og eksem

Hvilken sygdom forårsager kløe?

Mange sygdomme kan forårsage kløe, som f.eks.: 

  • tørhed i huden (eller xerose),
  • atopisk dermatitis, også kendt som atopisk eksem. En arvelig sygdom, der ofte forekommer hos børn fra fødslen,
  • kontakteksem eller irritationseksem som følge af hudkontakt med et irriterende stof,
  • men også nældefeber, psoriasis, allergier, fnat, insektbid og mange andre årsager kan give kløe. Under alle omstændigheder skal du ikke tøve med at konsultere en læge. 

Hvad angår eksem og xerose, findes der løsninger, der kan lindre disse symptomer og forebygge udbrud. Vi forklarer dig det hele!

Tør hud og eksem – hvorfor klør huden?

Tør hud eller xerose

  • I tilfælde af tør hud eller xerose, falder fugtindholdet i epidermis (hudens øverste lag) til et niveau, der er under det normale med det resultat, at huden bliver dehydreret og sart. Det er her, de første, ubehagelige symptomer på tør hud opstår. Dette resulterer i tynde hudflager, der minder lidt om skæl. Derfor bruger man af og til udtrykket "krokodillehud”. Huden vil i lange perioder føles stram, den mister sin smidighed, og den begynder at klø.

Kontakteksem

  • Ved kontakteksem skyldes kløe en allergisk reaktion på kemikalier eller materialer som f.eks. metaller, kosmetik og tekstiler, der irriterer huden og kan forårsage kløe. 

Atopisk eksem

  • Endelig er atopisk dermatitis eller atopisk eksem en kronisk hudsygdom, der er kendetegnet ved tør og betændt hud. Kløe er forårsaget af tørhed, irritation og betændelse i huden, som skyldes, at kroppens immunforsvar ikke reagerer, som det skal, over for ydre påvirkninger. 
  • Hvis huden er tør og klør, men ikke rød, er der sandsynligvis tale om xerose eller meget tør hud (det er det, vi kalder denne hudinfektion). Dette resulterer i tynde hudflager, der minder lidt om skæl. Derfor bruger man af og til udtrykket "krokodillehud”. 
  • Når tørhed og kløe forekommer mere intensivt og regelmæssigt, og der opstår røde pletter, kan der være tale om eksem (eller atopisk dermatitis). Det er en kronisk hudlidelse, der især opstår hos børn, men som også mange voksne plages af.
  • Hvis de samme symptomer opstår, men i mindre grad, er det mere sandsynligt, at der er tale om kontakteksem - en allergisk reaktion, som forårsages af et produkt, der irriterer huden.

Uanset hvordan kløen er opstået, findes der løsninger til at afhjælpe symptomerne og forhindre udbrud. Følg vejledningen

Atopisk dermatitis

Atopisk dermatitis (eller eksem), er ofte genetisk betinget, og det veksler mellem perioder med inflammation og udbrud og perioder med ro i huden. Hvad forårsager atopisk dermatitis? En dysfunktionel tilstand i hudbarrieren, der resulterer i tør hud (xerose) og inflammation (røde pletter). Hvis huden ikke beskyttes optimalt, er den mere reaktiv over for omgivelserne. Læs med her for at blive klogere på atopi og finde ud af, hvordan du kan passe på din hud og bedre kontrollere tilstanden.

ATOPISK DERMATITIS

Kontakteksem

Denne type eksem udløses, når huden kommer i kontakt med et stof, der irriterer den. Det kan være nikkel i smykker og accessories, husholdningsprodukter, latexhandsker, farvestoffer osv. Denne type af dermatitis (eksem) opstår lejlighedsvist, når huden har været i kontakt med det irriterende stof. Din hudlæge kan foretage prøver for at identificere, hvilket stof, der har forårsaget irritationen. Vil du vide mere om årsagerne, de områder hvor det opstår, og om hvordan du bedre kan håndtere det? Vi forklarer dig det hele. 

KONTAKTEKSEM

Tør til meget tør hud (eller xerose)

Tør hud eller xerose er forbundet med en forringelse af din hudbarriere og dermed også med overdreven dehydrering af huden. De mest almindelige symptomer er kløe, stramhed, prikken og skællende hud, som forårsager daglige gener. Denne tilstand med tør hud kan derudover være relateret til lægemidler eller faktisk blot til alderen. Vores eksperter kan hjælpe dig med at blive klogere på, hvordan du kan fugte, nære og passe på meget tør hud.

XEROSE

Ansigt, øjenlåg, ører, hænder, albuer og knæ: Eksem kan ramme alle dele af kroppen. De berørte områder kan variere, alt efter om der er tale om atopisk eksem eller kontakteksem. Klik her for at finde ud af mere!
OMRÅDER MED EKSEM

Kløende hud kan også skyldes, at huden er blevet udsat for koldt eller varmt vejr, stress, graviditet, insektbid og/eller lægemidler. Vi vil gennemgå disse andre årsager. 

KLØE, ANDRE ÅRSAGER

  AD_WEBSITE_PICTO_BLOC-PUSH-ARTICLE_2021

Få mere at vide 

Yderligere råd om eksem
 

Tilbage til toppen