AD_ATOPIC-DERMATITIS_CHILDREN_LARGE_2021
Indhold

Områder, hvor atopisk eksem oftest opstår

Av, huden klør og gør ondt. Ansigt, albueled, knæhaser, hænder eller ankler: Atopisk dermatitis opstår på forskellige områder på kroppen, alt afhængigt af alderen. Uanset hvor det opstår, resulterer det i tør hud, røde pletter og meget ubehagelig kløe.

I udbrudsfasen er symptomerne røde plamager, kløe, væskende irritationer, fortykket hud og kradsemærker efter at have kløet sig. I perioderne, hvor udbruddene aftager, er huden fortsat meget tør. Hvor meget man er plaget af atopisk dermatitis varierer alt afhængigt af alder, sværhedsgrad, hvornår det er diagnosticeret og i forhold til om eksemet er i udbrud, eller om udbruddet er ved at aftage. Følg denne guide for at finde ud af, hvilke områder der oftest rammes.

Gaspard har ofte udbrud i ansigtet, som kan være meget omfattende, især fordi området er svært at beskytte, og fordi han har en tendens til at klø sig i ansigtet. Så jeg forsøger at give ham behandling to gange om dagen for at dæmpe kløen.

Céline, mor til Gaspard, 2 år gammel.

Områder, hvor atopisk eksem opstår hos spædbørn

Hos spædbørn opstår pletterne hovedsageligt i ansigtet (fx på kinderne, bag og under ørerne), på halsen og på arme og ben. Det kan også opstå på ryggen, men balderne er normalt skånet - heldigvis. Resultatet: Tør hud og konstant inflammation. Og små børn kan have svært ved at sove godt. 

AD_BABY_FIRST-CARE-LAYING-DOWN_LARGE_2021 473x473 crop
AD_IRRITATIONS_CHILD-IRRITATED-CHEEK-CREAM_LARGE_2021 473x473

Områder, hvor atopisk eksem opstår
hos børn

Når dit barn når 2- eller 3-årsalderen, vil området med atopisk eksem ændre sig. Du vil se væskende irritationer, som danner skorper og lichenificering starter (dvs. huden fortykkes, der dannes mørkelyserøde pletter, som derefter bliver brune. Henover den fortykkede hud ses uregelmæssige dybe furer, der krydser hinanden). De opstår oftest på kroppen i hudfolderne (på halsen, i albueleddet, knæhaserne) og på udsatte områder (hænderne, håndleddene, anklerne). Det fører til en følelse af stort ubehag og en stor kløetrang - både om dagen og om natten.

Områder, hvor atopisk eksem opstår
hos voksne

Hos voksne findes der tre primære symptomer på atopisk eksem: Lichenificering af huden (huden bliver tykkere og danner hårde og mørke, let stribede pletter), intens kløe og xerose (tør hud). Atopisk dermatitis udvikler sig på kroppen i leddene (albuer, armhuler, knæ), på håndleddene, anklerne, i ansigtet og på øjenlågene. Det kan også opstå i hovedet, på hårbunden, halsen, nakken, på overkroppen og på skuldrene. Følelsen af ubehag forværres ofte, hvis eksemen er tydelig og påvirker selvtilliden. 

AD_IRRITATIONS_WOMAN-NECK_LARGE_2021 473x473

Atopisk dermatitis: Hvordan behandler man det? 

Uanset alder og hvilke områder det er opstået på, så vil behandlingen bestå i at anvende dermokortikoider, som kun påføres de berørte områder og brugen af en nærende creme på hele kroppen. I udbrudsfasen er topikale kortikosteroider effektive, da de har en stærk antiinflammatorisk effekt.

Produkter med kortison kan påføres på huden i form af cremer, salver, geler eller lotioner. I udbrudsfasen er det nødvendigt dagligt at påføre en nærende creme. I perioderne mellem udbrud skal man ikke bruge kortikosterioder eller produkter med kortison, men derimod opretholde plejen ved dagligt at påføre et nærende plejeprodukt på hele kroppen. Daglig påføring af nærende plejeprodukter beroliger huden, mindsker inflammation og tør hud og forebygger dermed udbrud. Og sidst men ikke mindst er det vigtigt hver dag at bruge det rigtige vaskeprodukt i badet, som har en pH-værdi, der svarer til kroppens egen. 

Tilbage til toppen