AD_IRRITATIONS_CHILD-IRRITATED-CHEEK-CREAM_LARGE_2021

Sådan beroliger du atopisk dermatitis i ansigtet

Atopisk dermatitis, også kendt som atopisk eksem, er en kronisk inflammatorisk hudlidelse, der veksler mellem perioder med udbrud og perioder med ro i huden (remission). Den er genetisk betinget og rammer hovedsageligt børn, men kan godt fortsætte ind i voksenalderen. Når atopisk dermatitis opstår i ansigtet, udvikler det sig ofte i hudfolderne – Fx bag øret eller på øjenlågene. Hvad skal du gøre, hvis du, dit barn eller dit spædbarn har atopisk eksem i ansigtet? Den gode rutine indebærer medicinsk behandling mod eksemen og beroligende pleje af huden. Alle vores råd er samlet i denne praktiske oversigt.

 • Når atopisk dermatitis forekommer i ansigtet, udvikler det sig ofte på øjenlågene, hvor huden er tynd, og nemt udtørrer. Derudover har huden i disse områder "fordybninger", der gør det nemt for allergener at lejre sig og gør huden ekstra udsat for irritation. 
   
 • Røde, afgrænsede plamager, som dækkes af små, væskende og kløende blærer. 
   
 • I dag er 20 % af børn ramt af atopisk dermatitis. Symptomerne begynder i de første tre måneder af barnets liv. For voksne er det blot 2 til 3 % der er ramt.

Hvorfor skal du undgå at bruge vatrondeller til at rense ansigtet?

Selv om de ser bløde ud, så bør man undgå at gnide bomulden på sart hud. Til at fjerne makeup og at rense ansigtet (eller dit barns ansigt) skal du vælge et produkt, der er velegnet til atopisk hud. Massér det ind med fingrene i cirkulære bevægelser, inden du skyller med lunkent vand og tørrer ansigtet forsigtigt med et håndklæde. 

 • Det er nødvendigt at kontakte lægen for at finde ud af, hvilke behandlinger der er velegnede til din hud og dit tilfælde af eksem. Når du har fået ordineret behandling hos lægen, skal du bruge det hver dag. 
   
 • Påfør et nærende plejeprodukt 1 til 2 gange om dagen på de tørre områder i ansigtet for at styrke hudbarrieren, dæmpe kløen, der er opstået som følge af den tørre hud og reducere hyppigheden af udbrud.
   
 • Indfør en rutine, der kombinerer et beskyttende vaskeprodukt og en nærende creme, fedtcreme eller lotion.
   
 • Vælg et meget skånsomt vaskeprodukt, og skyl med varmt vand. Og husk, at du skal tørre ved at duppe huden med håndklædet - du må aldrig gnide den tør. 
   
 • Undgå at lægge makeup med produkter, der tilstopper huden og forhindrer den i at ånde og produkter, som indeholder stoffer, der er aggressive over for sart hud. Gå efter medicinsk, allergivenlig og non-komedogen makeup og undgå at bruge for meget.
   
 • Hvis din hud begynder at kløe, skal du undgå at klø dig, men i stedet køle huden ned for at lindre kløen. Påfør en ispose eller isterninger, som er pakket ind i en ren klud, på de berørte områder. Få flere tips til, hvordan du kan berolige kløe.
AD_WEBSITE_EXPERT-DOSSIER_DERMATO_M-AMBONATI_2021

Bemærkninger fra eksperten

Ansigtet er meget udsat for vind, udsving i temperatur, sol osv. og derfor er det af de steder, hvor du oftest oplever ubehag. Tøv ikke med at påføre din nærende creme eller læbepomade flere gange i løbet af dagen. Husk også at bruge solbeskyttelse.

Dr. Marco Ambonati, hudlæge

Tilbage til toppen