AD_ACNE-YOUNG-WOMAN-LOOKING-IN-MIRROR_LARGE_2021
Indhold

Aknear: forståelse og reduktion af dem

For nogle mennesker er akne så simpelt som et par bumser i ansigtet eller på ryggen, men nogle gange kan det udvikle sig til en mere alvorlig fase, der efterlader røde, brune eller hullede aknear. Afhængigt af typen af læsioner er det ikke altid muligt at udviske aknear, endsige fjerne det. Det er dog muligt at reducere dem og især at undgå dem i så høj grad som muligt ved at anvende de rigtige bevægelser! 

Når der er et aknear, betyder det, at der oprindeligt var en aknebums, som blev svækket. Den kan f.eks. være blevet beskadiget, pillet i, gennemboret, forsøgt behandlet med et uegnet produkt eller udsat for sollys... I alle tilfælde er dette aknear det synlige resultat, der bliver tilbage, når huden er blevet svækket for meget. Og jo mere alvorlig akne med bumser, der sidder meget dybt i huden, jo større er risikoen for at få et markant aknear.

Hvordan dannes et ar?

Vidste du, at det tager ca. 3 uger, før der dannes et aknear?

 • I begyndelsen, i 3-4 dage, sætter vores forsvarssystem ind for at aktivere helingsmekanismen: bumsen bliver rød og temmelig hævet og er som regel varm at røre ved.
 • Derefter vil huden "regenerere" i ca. 10 dage. Den vil producere en stor mængde væv (hovedsageligt bestående af kollagen- og elastinfibre), der erstatter det beskadigede område på en eller anden måde. På dette stadium er der ofte et hævet eller fordybet ar, som ser lidt anderledes ud i farven end den omgivende hud. 
 • Endelig er de sidste dage den sidste fase af ombygningen. Huden strammes op, og der dannes et nyt lag af beskyttende celler på overfladen.
  Så heling tager tid! Meget mere tid end de få minutter, man kan bruge på hudpleje hver dag. Lad os se det i øjnene: Den bedste måde at hjælpe din hud med at hele på er at lade den være i fred.

Hvilke typer aknear der findes, afhænger faktisk af mange kriterier, f.eks: 

 • aknens sværhedsgrad (jo mere alvorligt stadie og jo mere inflammation, jo dybere aknear)
 • hudtype, hudtykkelse og hudfarve 
 • kvaliteten af den anvendte hudpleje (hudplejerutine, anvendte produkter, solbeskyttelse, men naturligvis også den måde, huden behandles på)
 • alder, selvfølgelig (huden er længere tid om at hele, når vi bliver ældre)
 • ikke at glemme eventuelle mangler (proteiner, vitaminer, visse mineraler eller sporstoffer, der er vigtige for at opnå en god heling)

Helingsprocessen varierer derfor fra person til person: Her er en oversigt over de aknear, der kan observeres. 

Aknear i form af
brune pletter

Brune pletter, også kendt som pigmentpletter, skyldes hyperpigmentering. Meget ofte opstår dette fænomen, når huden har været udsat for solen i helingsperioden - og det begynder, så snart bumsen er betændt, når den er rød og hævet.
Det skal bemærkes, at jo mørkere huden er, jo stærkere reagerer den på sollys, hvilket giver større tendens til at udvikle pletter og pigmentforstyrrelser.

Denne type aknear er ret vanskelig at udviske. Og selv de medicinske teknikker, der foreslås (laser, peeling osv.) i denne type tilfælde, har deres begrænsninger.
Det vigtigste er derfor at forebygge ved at undgå at udsætte sig for solen og anvende en beskyttende pleje med SPF 50+, der er tilpasset hud med tendens til akne. Disse produkter har den fordel, at de beskytter huden med bredspektret filter og samtidig virker de på talgreguleringen. Vælg formler, der indeholder matterende pudder, fordi de ikke fedter på huden, og som er meget behagelige at bruge, og som har en flydende konsistens. 

AD_ACNE_BROWN-SCAR_SQUARE 472x472
AD_ACNE-SCAR_SQUARE_2021 472x472

Aknear
Hulformet

Denne type aknear med et hul er den mest almindelige aknekomplikation. De er også kendt som "atrofiske ar". De opstår, når de øverste og dybere lag af huden er beskadiget. Hvorfor? Ved at udfylde tabet af væv i dybden har huden en tendens til at krympe indad: det er det, der skaber det visuelle "hulrum".
Et aknear med hulform opstår meget ofte som følge af røde bumser, der sidder under huden, men kan også opstå i forbindelse med inficerede hvide bumser.
Det er også den type arvæv, der opstår, når store morkler sidder fast i huden for længe: Selv efter at en hudlæge har fjernet dem, kan porerne forblive udvidede i lang tid og se ud som et hul.

Så for at undgå disse hulformede ar kan vi aldrig sige det nok - lad dig ikke friste til at pille i huden eller trykke bumser ud.


Røde aknear

Røde aknear fremstår som hævede buler. Dette er også kendt som "hypertrofiske ar".
I modsætning til hulformede aknear er disse ar langt mindre almindelige. Det er som om, at helingsprocessen kommer ud af kontrol - og ved at fungere for hurtigt, virker den ikke lige så godt. Huden bliver så tykkere end normalt.
Afhængigt af det enkelte tilfælde kan disse røde aknear være mere kløende og mere smertefulde.

AD_ACNE_RED-SCAR_SQUARE 472x472

Bumser kan efterlade forskellige typer aknear på huden: som huller, buler, pletter osv.
På dette tidspunkt ønsker vi os kun én ting: at disse påmindelser om akne ville forsvinde, og at vi kunne vende tilbage til vores almindelige liv én gang for alle.
Men er det muligt at fjerne alle aknear? Hvad er de mulige løsninger? Er det virkelig effektivt?
Der er mange løsninger, og der bør tages hensyn til råd fra specialister for at finde den bedste løsning for dig. I mellemtiden får du her et par tips, der kan hjælpe dig med at se virkningerne klarere!

Indfør en enkel og skånsom rutine!

Det er ikke godt at kombinere akneår med en aggressiv hudplejerutine og heller ikke med en ophobning af produkter på huden. Antag det berømte ordsprog "less is more": jo mindre du gør, jo bedre bliver din hud! 

 • Tag dig god tid, undgå at gå for hurtigt frem eller med for mange gentagelser. Akne skyldes ikke et snavset ansigt, så der er ingen grund til at skrubbe eller fjerne din hud. 
 • Vælg hudplejeprodukter, der er udviklet til din sarte hud, blide rensegels eller micellar water uden skylning. Husk også at tørre din hud ved at duppe den tør med en papirserviet eller et rent håndklæde.
 • Vælg derefter en komplet ansigtsbehandling mod urenheder for at fuldende din rutine. De har den store fordel, at de behandler de synlige tegn på akne (f.eks. overskydende talg, morkler, mærker osv.) og hjælper med at genoprette balancen i hudbarrieren. De sparer dig for at skulle anvende flere behandlinger og dermed for at skulle forværre din i forvejen sarte hud flere gange!
  Desuden sikrer de en god hydrering af huden, hvilket er vigtigt for at forbedre helingsprocessen. 

Beskyt dig selv imod soleksporing 

Eksponering for solen betyder risiko for aknear med brune pletter på grund af aktivering af melanin, hudens beskyttende pigment.
Så du må ikke springe over en passende solbeskyttelse over: Vælg hudplejeprodukter med flydende teksturer, der har et SFP 50+ indeks. Og vælg først og fremmest produkter, der er specielt udviklet og formuleret til hud med tendens til akne: de har den store fordel, at de indeholder talgregulerende og matterende aktive ingredienser, som er meget nyttige til at hjælpe huden med at regulere sig selv.

Plej din hud skånsomt 

Hvis du behandler din hud skånsomt, renser og beskytter den dagligt og bruger skånsom hudpleje, kan du i høj grad reducere risikoen for aknear.
Hvilke vaner er mest tilbøjelige til at skabe et aknear? At røre ved dine pletter, prikke hul på dem, osv... Du ved det godt, men vi siger det igen... Du må ikke pille i dine bumser!

Og vi vil gerne minde dig om hvorfor: Når en aknebums når det hvide stadie med dannelse af en pustel, må den ikke blive perforeret, da det øger risikoen for at den ikke heler ordentligt - og dette hjælper desuden ikke akne med at hele hurtigere:
- Mikrober kan trænge ind og i sidste ende forværre den lokale inflammation
- Bumsen kan slå revner inde i huden, hvilket skaber dybere inflammation.
Og så sker det, du frygter mest: bumsen bliver endnu større og rødere.
 

Make-up som camouflage!

Make-up er et supplerende trin, som du kan bruge uden problemer - afhængigt af ønsket og behovet for at camouflere aknear. Vælg makeup, der er specielt udviklet til sart hud og som ikke er komedogen. Der findes også teksturer, der er mere velegnede til fedtet hud, f.eks. oliefrie teksturer. Undgå under alle omstændigheder at bruge for tykke teksturer, da de har en tendens til at fremhæve arret. 

En meget effektiv makeupteknik er at camouflere aknear eller urenheder i ansigtet ved hjælp af farvekorrektion. Tøv ikke med at spørge om råd på et apotek. Spørg rundt, nogle apoteker tilbyder endda personlige makeup-kurser. Og hvis du har brugt makeup på din hud, skal du naturligvis fjerne den omhyggeligt hver aften!
 

Helende creme, din bedste allierede 

Meget praktisk og prismæssigt overkommelig: cremer med en helende effekt på akne! Der findes nu cremer, som både reparerer og beskytter huden, og de anbefales i vid udstrækning til personer med aknear.
Disse cremer hjælper med at reducere mærker, både ved at fremme hudens reparation og ved at give SPF 50+ beskyttelse, hvilket er ideelt til at reducere især brune ar.
Det er et nemt trick, som er endnu mere hyggeligt og effektivt, når det kombineres med massage af aknearret: 

 • To gange om dagen, i 2 til 3 minutter ad gangen, skal du lave cirkulære bevægelser med din pegefinger og midterste finger på arområdet
 • Hvis huden ikke gør ondt, kan du også rulle aknearret mellem fingrene 

På denne måde stimulerer du hudens hydrering, forbedrer cirkulationen omkring arret og gør det blødere, glattere og mindre synligt. Tøv endelig ikke med at anvende en helende creme i flere måneder.

Da jeg så aknear i mit ansigt efter at have pillet i mine bumser, vidste jeg med det samme, at jeg måtte stoppe, hvis jeg ikke ville have flere af dem. For at mindske de ar, der allerede er der, bruger jeg en creme mod ar hver aften: Jeg kan allerede se forbedringer!

Estelle, 18 år

BIOLOGY AC

BIOLOGY AC fjerner synlige urenheder (bumser, overskydende talg, mærker) og har en direkte indvirkning på hudens mikrobiom for at hjælpe med at genoprette balancen. 

Hudpleje mod urenheder
BIOLOGY AC

Når der er opstået et aknear er, er det svært at få det til at forsvinde, men du kan reducere det! Påfør en helende creme mod arvævsdannelse og massér op til to gange om dagen. Kontakt en sundhedsfaglig person for at vurdere, hvilke teknikker, der er passende for dig. Huden fornyer sig selv ca. hver 3. uge, så vær tålmodig! Det kan tage flere måneder at udviske aknear.

AD_WEBSITE_PICTO_BLOC-PUSH-ARTICLE_2021

Har du akne?

Få flere råd fra eksperter

Tilbage til toppen