AD_ATOPIC-DERMATITIS_SOLAR-SPORT_LARGE_2021

Atopisk eksem og sport

Når enten du eller dit barn har atopisk eller tør hud, er røde plamager og kløe daglige følgesvende. Det kan afholde dig eller dit barn fra at deltage i sportsaktiviteter, da sol, kulde og sved kan forværre symptomerne. Men ved at indføre gode rutiner kan man modvirke symptomerne og dermed føle sig bedre tilpas i hverdagen og fokusere på behageligere ting end kløe. Her kan du få tips, som vil hjælpe dig med at kunne deltage i sportsaktiviteter uden nogen bekymringer om eksem.

 • Reducér svedens irritation af huden : Tør jævnligt sved af med et håndklæde og ikke med din T-shirt, hvis du sveder. Sørg for ikke at gnide på huden.
   
 • Drik regelmæssigt og rigelige mængder vand.
   
 • Vælg dit tøj med omhu Når du dyrker sport, skal du have bomuldstøj på, der sidder så løst, at sveden ikke samler sig i det. Det er derudover en god idé at have tøj på med udvendige sømme for at undgå friktion mod huden. Vask dit tøj uden skyllemiddel efter hver træning.
   
 • Tag et bad, straks efter du har dyrket sport : Skyl dig med friskt vand for at undgå, at din hud kommer i kontakt med irriterende stoffer som klor eller sved i lang tid ad gangen. Vælg et vaskeprodukt med en pH-værdi, der svarer til kroppens egen - brug ikke de produkter, der er til rådighed i omklædningsrummene. Dup huden tør efter badet, og påfør om muligt et nærende hudplejeprodukt, så snart du kommer ud af badet. Det vil berolige din hud med det samme, da den kan være blevet svækket af træningen.
   
 • Beskyt dig mod solen og mod høje temperaturer: Atopisk hud skal beskyttes i endnu højere grad. Derfor er det vigtigt at påføre en velegnet solcreme uden parfume hver anden time. Det er også en rigtig god idé at have kasket på. Temperaturforskelle gør din hud mere sart. Du bør derfor undgå intens fysisk aktivitet i temperaturer under -5°C eller over +30°C, især i perioder, hvor der er mange allergifremkaldende forureningspartikler i luften.
AD_WEBSITE_EXPERT-DOSSIER_DERMATO_M-AMBONATI_2021

Bemærkninger fra eksperten

Fysisk aktivitet er en vigtig allieret i behandlingen af hudlidelser som atopisk dermatitis, da det har positive virkninger på dit humør og mentale velbefindende. Dermed hjælper det med at modvirke en af de væsentlige faktorer, der forværrer tilstanden, nemlig stress.

Dr. Marco Ambonati, hudlæge

 • Inden du hopper i vandet, skal du påføre en isolerende creme på alle de områder, der er ramt af eksem. Den vil skabe en beskyttende film, der virker som en barriere mod irriterende stoffer, såsom klor og salt.
   
 • Når du er færdig med svømningen, skal du skylle dig hurtigt med rent vand, ca. i et minut, og derefter tørre dig ved at duppe din hud skånsomt med et håndklæde. Tip: Vælg et håndklæde med mikrofibre, da det er blødere for sart hud – og det tørrer hurtigt.

Er det en dårlig idé at bruge deodorant, hvis man har eksem?

Sved og deodorant kan forårsage irritation, især antiperspiranter, da de indeholder aluminiumsalte, som ikke anbefales til sart hud. Det er derfor bedst at undgå at bruge dem, i hvert fald før den fysiske aktivitet. Hvis du ikke kan undvære at bruge en deodorant, så vælg en deodorant uden parfume og alkohol, og påfør den efter et bad.

DERMALIBOUR+ BARRIER

Barrierecreme

Denne creme giver langvarig beskyttelse af hud, der er blevet skadet af klor og salt. Derudover beskytter den mod hudirritation som følge af sved. Med sin "second skin"-effekt efterlader den en blød, beskyttende barriere på huden.

DERMALIBOUR+ BARRIER Cream

DERMALIBOUR+ BARRIER
Tilbage til toppen