AD_IRRITATIONS_CHILD-IRRITATED-CHEEK-CREAM_LARGE_2021

Atopisk dermatitis i ansigtet: årsager og løsninger

Hvad er atopisk eksem i ansigtet?

Har du røde pletter i ansigtet, som til tider væsker og ofte er tørre og klør? 
Det er sandsynligvis atopisk dermatitis i ansigtet, også kaldet "atopisk eksem" i ansigtet. Det er en kronisk inflammatorisk hudsygdom med vekslende faser med udbrud og remission. Atopisk dermatitis rammer især børn, men kan godt fortsætte ind i voksenalderen.

Hvad er symptomerne på atopisk dermatitis i ansigtet?

Atopisk eksem i ansigtet er let at identificere ved: 

 • Meget tør hud:
 • røde, afgrænsede plamager, som dækkes af små, væskende blærer.
 • Kløe,
 • De røde pletter er ofte placeret på kinderne, bag øret eller på øjenlågene.

Symptomerne på atopisk ansigtseksem kan ligne symptomerne på kontakteksem i ansigtet, men årsagerne og behandlingerne er forskellige.

Hvilke områder er berørt? 

I ansigtet udvikler atopisk eksem sig især på kinderne, bag øret eller på øjenlågene, hvor huden er tynd, let udtørrer og har et "hulrum", som fremmer aflejring af allergener og udvikling af irritationer. 

Hvad forårsager atopisk dermatitis i ansigtet? 

Atopisk dermatitis i ansigtet skyldes en dysfunktion af hudbarrieren, som fører til tør hud og betændelse. Hvis huden ikke beskyttes optimalt, er den mere reaktiv over for omgivelserne og reagerer derefter.
Atopisk dermatitis er ofte genetisk betinget og rammer hovedsageligt børn, men kan godt fortsætte ind i voksenalderen. 

 • Det er nødvendigt at kontakte lægen for at finde ud af, hvilke behandlinger der er velegnede til din hud og dit tilfælde af eksem. Når du har fået ordineret behandling hos lægen, skal du bruge det hver dag. 
   
 • Påfør et nærende plejeprodukt 1-2 gange om dagen på de tørre områder i ansigtet for at styrke hudbarrieren og dæmpe kløen, der er opstået som følge af den tørre hud og reducere hyppigheden af udbrud.
   
 • Indfør en rutine, der kombinerer et skånsomt vaskeprodukt og en nærende creme, balm eller lotion.
   
 • Vælg et meget skånsomt vaskeprodukt, og skyl med varmt vand. Og husk, at du skal tørre dit ansigt ved at duppe huden med håndklædet - du må aldrig gnide den tør. 
   
 • Undgå at lægge makeup med produkter, der tilstopper huden og forhindrer den i at ånde og som indeholder stoffer, der er aggressive over for sart hud. Gå efter medicinsk, allergivenlig og non-komedogen makeup og undgå at bruge for meget.
   
 • Til fjernelse af makeup skal du vælge dermatologiske produkter: ideelt en makeupfjerner-lotion, som er mere behagelig eller hvis du foretrækker det en micellar water. Under alle omstændigheder er det at foretrække, at disse produkter er uden parfume og testet på allergisk hud.
   
 • Hvis din hud begynder at klø, skal du undgå at klø dig, men i stedet køle huden ned for at dæmpe kløen. Påfør en ispose eller isterninger, som er pakket ind i en ren klud, på de berørte områder.

EXOMEGA

EXOMEGA er en serie med kløedæmpende hudplejeprodukter, der opfylder behovene for personer med tør og atopisk hud. Takket være produkternes formulering kan de bruges af hele familien, selv på nyfødte. 

Opdag EXOMEGA-serien
EXOMEGA

Hvorfor bør man undgå at bruge vatrondeller til at rense et ansigt med eksem?

Selvom de ser bløde ud, bør man undgå at gnide bomulden på sart hud. Til at fjerne makeup og rense ansigtet (eller dit barns ansigt) skal du vælge et produkt, der er velegnet til atopisk hud. Massér det ind med fingrene i cirkulære bevægelser, inden du skyller med lunkent vand og tørrer ansigtet forsigtigt med et håndklæde. 

AD_WEBSITE_EXPERT-DOSSIER_DERMATO_M-AMBONATI_2021

BEMÆRKNINGER FRA EKSPERTEN

Ansigtet er meget udsat for vind, udsving i temperatur, sol osv. og derfor er det en af de steder, hvor du oftest oplever ubehag. Tøv ikke med at påføre din nærende creme eller læbepomade flere gange i løbet af dagen. Husk også at bruge solbeskyttelse.

Dr. Marco Ambonati, hudlæge

Tilbage til toppen