AD_NUTRITION_WOMAN-APPLYING-CREAM-ARMS_LARGE_2021

Behandling af eksem og atopisk dermatitis

Behandling af atopisk dermatitis eller eksem kræver, at man dagligt påfører fugtgivende og nærende plejeprodukter for at opretholde og styrke hudbarrieren og for at reducere udbrud. Heldigvis findes der også medicinske behandlinger, som man kan overveje ud over den daglige hudpleje. Produkter med kortison er de mest effektive produkter og de produkter, der oftest anvendes. Men en kombination af forskellige lægemidler kan være nødvendig for at dæmpe inflammatoriske udbrud, der forårsages af alvorlige tilfælde af atopisk eksem. Hvilke antiinflammatoriske behandlinger findes der? Hvilke nærende og blødgørende plejeprodukter bør man bruge som supplement til medicinske behandlinger? Vi hjælper dig, så du kan finde de bedste løsninger. 

 • Produkter med kortison (eller dermokortikoider) er stadig den mest almindelige og effektive behandlingsmåde. Dermokortikoider har antiinflammatorisk virkning og hjælper derfor med at dæmpe betændelse og kløe i forbindelse med eksem. 
   
 • Dermokortikoider er et lægemiddel, og derfor skal lægen ordinere denne type behandling til dig eller dit barn. Afhængigt af din alder eller det pågældende område kan lægen foreslå dermokortikoider i en creme, salve eller gel.
   
 • Hvis dermokortikoiderne ikke virker, enten fordi din eksem er meget udbredt, eller fordi du er ramt på meget sensitive områder som ansigtet eller øjenlågene, kan lægen vælge topikale immundæmpende lægemidler eller tabletter (Tacrolimus). En anden behandlingsmulighed er fototerapi (UV-behandling). Under alle omstændigheder er det op til lægen at afgøre, hvilken behandling der er mest hensigtsmæssig for dig eller dit barn. 
   
 • Dermokortikoider alene er ikke nok til at behandle og forebygge atopisk eksem på lang sigt. Daglig pleje med en nærende creme, som genopbygger hudbarrieren, er en vigtig del af behandlingen og forebyggelsen.
   
 • Når du renser huden, skal du vælge en passende vaskeolie eller sæbefri gel til at berolige huden og forhindre udtørring. Derefter skal du påføre en fugtgivende creme efter eget valg for at give huden næring i dybden. 

Behandling med kortison: Kan man godt gå ud i solen, efter man har påført lægemidlet?

Produkter med kortison, eller dermokortikoider, er en standardbehandling mod eksem og giver hurtig beroling af udbrud. Selv om eksem har tendens til at aftage om sommeren på grund af UV-lysets indvirkning på huden, er det i nogle tilfælde også nødvendigt at bruge dermokortikoider om sommeren. Og bare rolig, man kan godt gå ud i solen efter påføring af dermokortikoider. Dermokortikoider reagerer ikke på solen, men det gør din hud, så husk altid at påføre solbeskyttelse efter din kortisoncreme. 

 • I remissionsfasen (perioden mellem udbrud) er det vigtigt at pleje huden dagligt for at reducere tør hud og risikoen for inflammation. Det er en god idé at indføre en daglig rutine med et skånsomt vaskeprodukt og et blødgørende hudplejeprodukt - og det er lige så vigtigt at fastholde rutinen. 
   
 • Når du er i bad, skal du bruge gels og dermatologiske olier, der er specielt udviklet til at minimere risikoen for allergiske reaktioner. De skal være uden sæbe og have en pH-værdi på under 5,5. De har en beskyttende, fugtgivende og antiinflammatorisk virkning, hvilket er ideelt til at forberede huden på og maksimere virkningen af nærende hudplejeprodukter. 
   
 • Efter badet skal du påføre et nærende hudplejeprodukt efter eget valg (en fedtcreme, creme, lotion osv.). Tip: Ved påføring skal du starte med at varme produktet op mellem hænderne, og derefter påføre det skånsomt med brede strøg uden at gnide på din hud, som stadig er let fugtig. Og hvis din hud ikke føles smidig eller beroliget nok, kan du fint påføre endnu et lag.
AD_WEBSITE_EXPERT-DOSSIER_DERMATO_M-AMBONATI_2021

BEMÆRKNINGER FRA EKSPERTEN

Der er ikke nogen grund til at være bange for at bruge kortikosteroider (dermokortikoider) på huden. De har nemlig ikke de bivirkninger, som orale kortikosteroider i nogle tilfælde kan have. Det er vigtigt at følge lægens ordination hvad angår mængde, hyppighed af påføring, og ift. hvor lang tid du bruger behandlingen

Dr. Marco Ambonati, hudlæge

EXOMEGA

EXOMEGA CONTROL er en serie med kløedæmpende hudplejeprodukter, der fuldt ud opfylder behovene for personer med tør og atopisk hud. Takket være produkternes formulering kan de bruges af hele familien, selv på nyfødte.

Oplev EXOMEGA-serien
Tilbage til toppen