AD_ATOPIE_CHILD-SCRATCHING-ARM_LARGE_2021

Hvordan kan jeg lindre kløe i forbindelse med atopisk eksem?

”Det klør helt vildt meget! Nej, du må ikke klø dig! "Kan du genkende den lille samtale? Du har måske haft den med dit barn, eller måske med dig selv. Men selv om det dæmper kløen nu og her at klø sig, så forstærker det kløen kort efter, da man forværrer hudirritationen og de røde pletter. Derudover kan det i nogle tilfælde give infektion, hvis hænderne eller neglene er beskidte. Så hvad er de bedste løsninger mod kløe? Vi deler nogle tips med dig, som er både er godkendt af professionelle og forældre.

 • Påfør dagligt det ordinerede produkt fra lægen eller dit hudplejeprodukt på de ramte områder. Det er vigtigt at følge en daglig hudplejerutine, da det vil berolige kløen langvarigt. 
   
 • Vælg et meget skånsomt og blødgørende vaskeprodukt, der respekterer hudens pH-værdi og barriere (dit skjold mod eksterne påvirkninger).
   
 • Tag ikke bad, der varer mere end fem minutter og brug altid lunkent vand (højst 35 °C).
   
 • Dup huden tør uden at gnide den, når du kommer ud af badet, eller når du har vasket hænder.
   
 • Vælg gerne løstsiddende tøj, så det ikke gnider mindre mod huden.
   
 • Undgå kontakt med husstøvmider ved at bruge et anti-støvmide madrasbetræk og fjern gulvtæpper fra det rum, du sover i.
   
 • Dæk dig ikke for meget til om natten, og hold temperaturen i dit soveværelse mellem 18 og 20°C.

Har I et godt råd til at passe på sin hudbarriere og forebygge mod eksem?

Overdreven håndvask med varmt vand og sæbe ændrer hudbarrieren og gør den mere sensitiv over for allergener og irriterende stoffer. Det er sådan, de røde plamager og kløe opstår.

Tips til at passe godt på sine hænder:

 • Vælg håndsprit i gelform, der både indeholder vand og alkohol, frem for mere flydende varianter, som i højere grad kan irritere huden. 
 • Vælg en vaskeolie, når du kun har mulighed for at vaske med vand.
 • Kulde har en stærk beroligende virkning og virker som en slags bedøvelse. Opbevar dit nærende hudplejeprodukt i køleskabet for at opnå en mere intensiv beroligende virkning ved påføring. Du kan også lægge en pose frosne grøntsager på området med kløe. Undgå forfrysninger på huden ved at vikle posen ind i et viskestykke eller blot at have den på huden i kort tid.
   
 • Hold hænderne beskæftiget med f.eks. en anti-stress bold eller klø på noget andet, f.eks. et velcrobånd på et stykke tøj eller på et tøjdyr.
   
 • Hold tankerne beskæftiget for at distrahere dig fra kløen. Det kunne være med en gåtur, træning, afslapning med din yndlingsmusik eller lignende. Du kan også søge hjælp hos en afspændingsterapeut, hvis du har hyppige udbrud.
   
 • Hold dine negle eller dit barns negle korte, så den sarte hud ikke skades, hvis man klør sig.
AD_WEBSITE_EXPERT-DOSSIER_DERMATO_M-AMBONATI_2021

BEMÆRKNINGER FRA EKSPERTEN

For at kunne holde eksemen ud og berolige udbrud er det vigtigt, at du ikke klør dig. Det bedste er at distrahere sig selv eller gøre brug af afslapningsmetoder som f.eks. meditation. Et trick er at have en lille, flad sten i lommen, som du kan stryge over huden, når den klør for meget. Kulden fra stenen og den skånsomme massage af området er en måde, hvorpå man kan snyde kløen på, helt uden at det gør ondt. Metoden kan bruges både af store som små. En anden mulighed er at bruge et køligt kompres. Men du må ikke bruge en isterning, da det kan give huden en forbrænding.

Dr. Marco Ambonati, hudlæge

EXOMEGA

EXOMEGA er en serie med kløedæmpende hudplejeprodukter, der fuldt ud opfylder behovene for personer med tør og atopisk hud. Takket være produkternes formulering kan de bruges af hele familien, selv på nyfødte. 

Oplev EXOMEGA-serien
EXOMEGA
Tilbage til toppen