AD_DERMATOLOGICAL-EXPERTISE_CONSULTATION-DERMATOLOGIST-OFFICE-FATHER-AND-SON_LARGE_2021

Atopisk eksem: At tale med mit barn

Dit barn har haft atopisk eksem, siden han/hun var helt lille. Disse udbrud generer ham eller hende jævnligt, både om dagen og om natten. Og uanset hvor mange gange vi siger, at de ikke skal klø sig, kan de ikke lade være - og man kan jo ikke bebrejde dem for det. Denne tilstand af kløe kan påvirke koncentrationen i skolen, forhindre dem i at falde i søvn om aftenen og endda vække dem i løbet af natten. Derudover kan det være svært for dit barn at håndtere de røde plamager og den skællende hud. Kort sagt, eksem har en betydelig indvirkning på dit barns livskvalitet. Her er nogle tips og gode rutiner til at hjælpe dit barn og berolige huden.

 • Berolig dit barn: Det er vigtigt at tale med dit barn for at berolige det og mindske dets angst. Omsorg og kram er en god måde at berolige dit barn på.
   
 • Forklar dit barn om situationen: Fortæl, at huden er sart og gør ondt. Men at I sammen kan dæmpe kløen og afhjælpe smerten. 
   
 • Dæmp dit barns kløe: Påfør creme og kom med opmuntrende bemærkninger: "Lad os komme noget creme på, det vil være rigtig godt for dig. Kan du se, det virker allerede. Det er et magisk køletrick, og nu har du slet ikke lyst til at kløe dig mere. "
 • Berolig dit barn: Forklar dit barn, at en hygiejnerutine og daglig pleje af huden med fokus på korte bade, at holde neglene korte og daglig påføring af en creme vil hjælpe med at reducere kløen og hyppigheden af udbrud.
   
 • Forklar dit barn om situationen: Personer med atopisk dermatitis har en hud, der er lige så sart som en sommerfugl eller et snefnug. Når det f.eks. er for varmt, opstår der røde plamager, og derefter vil trangen til at klø sig hårdt opstå som et råb om hjælp.
   
 • Gør dit barn tryg i situationen: Lad være med at overdramatisere situationen og vis, at du har tiltro til fremtiden. Man kan også give barnet mulighed for at tegne et billede for at illustrere, hvordan han/hun har det. 
   
 • Og hvorfor ikke læse (eller genlæse) vores bøger, hvor dit barn selv har hovedrollen som helten, der overvinder eksem? Det vil hjælpe dem med at sætte ord på eksemen.
AD_WEBSITE_EXPERT-DOSSIER_DERMATO_M-AMBONATI_2021

BEMÆRKNINGER FRA EKSPERTEN

Dialog mellem forælder og barn er vigtigt for at behandle eksem og for at trøste barnet og håndtere den psykologiske påvirkning. Dette er en del af helingsprocessen.

Dr. Marco Ambonati, hudlæge

 • Berolig dit barn: Dit barn bliver større og er nysgerrig efter at lære. Vi kan sagtens forklare vores børn i denne aldersgruppe mere dybdegående om eksem.
   
 • Forklar dit barn om situationen: Det varer sjældent hele livet, og som regel bliver atopisk dermatitis bedre med alderen. Og det smitter ikke. Dit barn kan fortsætte med at lege med sine venner uden at være bange for at smitte.
   
 • Gør dit barn tryg ved situationen: I denne alder er barnet særligt følsom over for, hvad andre mennesker tænker. Du kan minde dit barn om, at andre børn også har atopisk eksem og forklare, at han/hun ikke er anderledes. Anerkend deres smerte og ubehag, det er vigtigt for dem at føle, at du forstår dem og støtter dem ved at lytte. Til sidst skal du rose dit barn for at smøre cremen på selv, og rose dem for, hvor ”store” han/hun er blevet.
 • Berolig din teenager. Det bliver bedre med alderen. Hvis din søn/datter følger en hygiejnerutine og plejer huden dagligt, vil det mindske kløen og reducere hyppigheden af udbrud. Og den gode nyhed er, at det ikke smitter.
   
 • Forklar din teenager om situationen: Det er en tilstand, hvor huden holder op med at spille sin beskyttende rolle perfekt. Huden lader for meget vand fordampe, så den tørrer ud og lukker flere allergener ind. Det skaber en inflammatorisk reaktion, hvor røde plamager og kløe opstår. Udløsende faktorer kan bl.a. være skrappe vaskeprodukter, støv, uld, visse fødevarer, ekstreme temperaturer eller lange og varme bade... Tilstanden er kronisk. Den kan forsvinde og dukke op igen, men i denne alder bør hyppigheden af udbrud være reduceret.
   
 • Berolig: Undgå for enhver pris at nedtone situationen. En teenager kan føle, at han/hun ikke bliver taget alvorligt, og at du ikke respekterer vedkommendes følelser.

AD_WEBSITE_PICTO_BLOC-PUSH-ARTICLE_2021

Få mere at vide

Andre tips til personer med atopisk hud
 

Tilbage til toppen