AD_REACTIVE SKIN_FACE_WOMAN_2021
Indhold

Hvordan beroliger man huden i ansigtet, når man har reaktiv hud, der bliver rød?

En stressende periode, en romance eller et pludselig radikalt temperaturskift: Forråder din hud dig, fordi dit ansigt rødmer? Mærker du af og til en prikkende fornemmelse i din hud, samtidig med at den bliver rød og du mærker ubehag? Hvis du kan nikke genkendende til dette, så har du reaktiv hud. Hvorfor bliver huden rød? Hvad skyldes denne sensitivitet? Hvilket hudplejeprodukt eller hvilken beroligende creme skal man påføre i sit ansigt for at dæmpe hudens reaktivitet og mindske rødme? Her kan du læse alle de tips, du skal bruge, for at slippe af med rødme.

Hvad er reaktiv hud, der bliver rød?

En kort gennemgang:

  • Det du ser og mærker: Din hud kan ikke klare det længere. Du mærker en følelse af stramhed, en brændende fornemmelse og måske klør den endda også. Derudover opstår der nogle gange røde pletter (erythema), som kommer og går. Reaktiviteten kan udløses af stress, meget varme eller kolde temperaturer, et kosmetikprodukt, din hud ikke kan tåle eller måske endda vand, friktion osv.
  • Det, der sker: Reaktiv hud, der bliver rød, er intolerant hud, som ikke kan håndtere eksterne og interne påvirkninger. For det første er huden ikke ordentligt beskyttet. Det skyldes, at hudens evne til at beskytte sig selv er nedsat. Derudover er den mere gennemtrængelig og dehydrerer, hvilket gør det lettere for potentielt irriterende stoffer at trænge ind. Da huden ikke er ordentligt beskyttet, reagerer den overdrevent på påvirkninger, der ikke har nogen virkning på andre hudtyper. Det kaldes oversensitivitet. Blandt de faktorer, der fører til rødme i ansigtet, skelner man mellem eksterne faktorer, der er knyttet til miljøet og vores omgivelser og mere personlige faktorer. Blandt de eksterne faktorer er: Kosmetikprodukter og toiletartikler, forureningspartikler, vand, voldsom kulde eller varme, temperaturudsving, UV-stråling fra solen og/eller kemiske faktorer. De mere personlige faktorer er fx: Hormonelle forandringer eller følelsesmæssige udsving (især stress og angst). Lys hud er især eksponeret for oversensitivitet.

Når jeg er stresset, bliver min hud rød og uskøn. Så jeg forsøger at finde et velegnet hudplejeprodukt for at slippe af med rødmen, samtidig med at jeg skal håndtere min stress. Med tiden opdagede jeg, at hvis jeg plejede min hud hver dag og valgte en velegnet beroligende creme mod rødme, så kunne jeg mindske irritationen, og rødmen blev mindre synlig.

Claire, 38 år gammel

Reaktiv hud: Relevante tal

60%.

af personer med rosacea er kvinder

25 år

reaktiv hud opstår fra denne alder og opefter

37,6%.

af den europæiske befolkning har reaktiv hud

Epidermis’ (overhuden) sarthed, en fælles patofysiologisk mekanisme ved acne vulgaris, rosacea og reaktiv hud, der skyldes inflammasomaktivering. Gabriella Fabbrocini,

Sensitiv hud, reaktiv hud, L.Misery Annals of Dermatology and Venereology (2019) 146, 585-591 

AD_WEBSITE_EXPERT-DOSSIER_DERMATO_M-AMBONATI_2021

Bemærkninger fra eksperten

For at undgå rødme så meget som muligt skal du undgå at belaste din hud for meget. Det kan du gøre ved at forenkle din daglige hudplejerutine, fx ved ikke at bruge for mange produkter og ved at påføre dine produkter med skånsomme bevægelser.

Dr. Marco Ambonati, hudlæge

skal man gøre

  • Rens, fugt og plej. For at begrænse rødme i ansigtet er det vigtigt at bruge skånsomme produkter uden parfume, der ikke er for skrappe ved huden. Hvis du undgår produkter med parfume, som virker skrappe for huden og derimod bruger velegnede hudplejeprodukter til din sensitive hud, vil du undgå risikoen for allergiske reaktioner og hudirritation. Et ansigt med rødme har tendens til let at tørre ud, og netop tør hud bidrager til, at rødmen fortsætter.
  • Følg en sund livsstil. Udover at følge en velegnet hudplejerutine er det vigtigt at leve en sund livsstil og spise en sund og afbalanceret kost for effektivt at modvirke rødme i ansigtet og berolige reaktiv hud.

Det skal man undgå

Du bør reducere indtaget af alkohol, kaffe og stærk mad. Det vil nemlig få blodkarrene til at udvide sig. Derudover skal du vælge antiinflammatoriske fødevarer, der har et højt indhold af gode fedtsyrer såsom fisk, vegetabilsk olie, ost, creme fraiche, mørk chokolade, avokado, mandler og æg. 

En effektiv rutine indebærer, at man vælger de rigtige produkter og udfører rutinen korrekt. For personer med sensitiv og reaktiv hud er det vigtigt at indføre en hudplejerutine, der indebærer skånsom rens, fugttilførsel og pleje. Det vil reducere synlige symptomer og rødme i ansigtet varigt og dæmpe følelsen af stramhed, rødme og den prikkende fornemmelse. Hvordan vælger man sine hudplejeprodukter til at fjerne makeup, fugte huden og modvirke rødme? Vores eksperter giver dig alle deres råd om, hvordan man skal vælge og påføre sine hudplejeprodukter.

Hvordan renser og fjerner man makeup,
når man har reaktiv hud?

  • Start med at vælge en makeupfjerner uden parfume, der er dermatologisk testet til sart hud. Uanset om du bruger makeup eller ej, skal rens være det første skridt i din skønhedsrutine for at fjerne urenheder, beskytte og fugte din reaktive hud og dermed reducere rødme.
  • Du skal rense dit ansigt og din hals både morgen og aften med et renseprodukt - enten en lotion, gel, micellar water etc. Valget er dit. Hvis du vælger en lotion, skal du påføre den med fingerspidserne med lette cirkulære massagebevægelser. Produktet og påføringen respekterer huden og gør det muligt at berolige den, uden at der opstår en følelse af stramhed. Fjern derefter produktet skånsomt med en genanvendelig rondel.
    Hvis du foretrækker micellar water, kan du påføre det på ansigtet, øjnene og læberne, gerne med en genanvendelig rondel, da genanvendelige rondeller ofte er blødere end engangsvatrondeller

Hvordan plejer man reaktiv hud for at modvirke
rødme?

Både morgen og aften skal du påføre en fugtgivende og beroligende ansigtscreme, der er tilpasset din sensitive hud, og som beroliger og modvirker lokal rødme. Kom en lille mængde creme på fingerspidserne, og dup den derefter skånsomt på ansigtet. Dup den ind i huden på de områder, der er røde og varme, med fokus på kinderne og næsen og i nogle tilfælde hagen, hvis det er nødvendigt. Undgå at påføre cremen i cirkulære bevægelser, da de ofte er for kraftige og har tendens til at forværre rødmen

REAKTIV HUD

BIOLOGY CALM

Dermatologisk beroligende hudpleje

Et dermatologisk og økologisk certificeret hudplejeprodukt, der dæmper følelsen af ubehag og varme fornemmelser og beskytter og fugter reaktiv hud.

Læs mere

BIOLOGY CALM
Tilbage til toppen