En nærende ansigtscreme: Hvem er nærende ansigtscremer velegnede til? Og hvilken effekt har de?

AD_MODELS_WOMAN-LOOK-LEFT_2021
Indhold

En nærende ansigtscreme: Hvem er nærende ansigtscremer velegnede til? Og hvilken effekt har de?

Tør hud i ansigtet giver en følelse af ubehag. Den fører ofte til en følelse af stram hud, rødme, tørre pletter og den gør huden mere sart. Det rigtige at gøre, hvis du har tør hud i ansigtet, er at pleje huden godt hver dag med en nærende ansigtscreme. Tør hud er et tegn på, at huden mangler fedt (lipider) og essentielle fedtsyrer. Konsekvensen er, at den "beskyttende" film (også kendt som den "hydrolipide film") ændres, så den er mindre modstandsdygtig for eksterne påvirkninger, hvilket svækker huden. Hvad er årsagerne til tør hud? Hvilken rutine skal jeg indføre for at berolige og pleje tør hud? Hvilken creme skal man vælge til at give huden masser af næring, hvis man har meget tør hud i ansigtet? Vores eksperter deler deres praktiske råd om, hvordan du kan genoprette en blød og beroliget hud.

FÅ EN FORSTÅELSE AF TØR HUD

Tør eller dehydreret hud: Kan man se forskel?

Tør hud mangler lipider. Lipider er fedtstoffer, der er vigtige for, at overhuden både kan spille sin rolle som et beskyttende skjold mod eksterne påvirkninger, og at den kan hjælpe med at modvirke, at fugten i huden fordamper. Tegn på tør hud: Huden føles stram, tørre pletter, rødme og hudirritation.

Dehydreret hud mangler fugt: Alle hudtyper kan blive dehydreret. Tegn på dehydreret hud: En trist teint, ru hud, fine linjer af dehydrering.

Det er derfor vigtigt, at man giver huden det, den har brug for: Lipider, så den kan blive næret og styrket, hvis den er tør, og fugt, hvis den er dehydreret. Og ikke omvendt.

Er din hud dehydreret?

Læs vores råd om fugtgivende hudpleje

Hvad er tør hud?

En kort gennemgang:

  • Det, du ser og mærker: En følelse af stram hud, områder hvor huden skaller, små rynker visse områder i ansigtet.
  • Det, der sker: Tør eller meget tør hud er hud, der mangler lipider i epidermis (hudens øverste lag) og i hudens beskyttende film kaldet den hydrolipide film. Huden er ikke beskyttet ordentligt, da dens barrierefunktion er nedsat. Hvilke konsekvenser har dette? For det første holder huden ikke ordentligt på fugten og bliver dermed dehydreret. For det andet er den mere sårbar over for eksterne påvirkninger. Den skal derfor næres, fugtes og beskyttes.
    Tør hud kan være genetisk betinget, det kan være aldersbetinget (fx kan det opstå omkring overgangsalderen) eller det kan opstå på grund af brug af uegnede kosmetikprodukter eller medicin.

Det tog mig et stykke tid at finde ud af, at jeg havde tør hud, at det var dens natur. Men da det skete, vidste jeg, at jeg var nødt til at hjælpe den med at forsvare og genoprette sig selv med de rigtige plejeprodukter, dvs. tilføre den næring og ikke kun fugt. Siden da har jeg tilpasset min rutine, og jeg føler, at min hud er blevet mere strålende og mere smidig.

Marine, 28 år gammel.

Tør hud: Relevante tal

1/3

af alle mennesker har tør hud

59,1%.

af kvinder i EU har tør hud

42,8%.

af mænd i EU har tør hud

AD_WEBSITE_EXPERT-DOSSIER_DERMATO_M-AMBONATI_2021

Bemærkninger fra eksperten

Tør hud er mere sensitiv over for alle eksterne påvirkninger og den nærende creme, du påfører huden, vil være dens yderste skjold mod disse påvirkninger. Derfor er det vigtigt, du både bruger cremen morgen og aften.

Dr. Marco Ambonati, hudlæge

du skal gøre

  • Indfør en tilpasset hudplejerutine, der er specielt egnet til tør eller meget tør hud. Påfør skånsomt hudplejeprodukterne morgen og aften med fingerspidserne. Og vælg en egnet makeupfjerner, der skal vaskes med en vaskbar vatrondel, da disse vatrondeller er blødere end engangsvatrondeller. 
  • Tilpas din kost. Det er vigtigt, du drikker rigeligt med vand og får følgende gennem din kost: Vitaminer, især A-vitamin, sporstoffer og fedtsyrer (omega 3, 6 og 9), som findes i fed fisk, men også i animalske fødevarer som lever eller smør. Og til sidst er farvede frugter og grøntsager såsom melon, abrikos, gulerod, tomat osv. også rigtig godt.

Dette skal man undgå

  • Solen. Husk dagligt at beskytte dit ansigt og din hals mod UV-stråler med en solcreme med høj beskyttelsesfaktor (SPF50+). Dette er meget vigtigt, også selvom det er overskyet.

En effektiv hudplejerutine indebærer, at man vælger de rigtige produkter og tager de rigtige vaner til sig. Vælg en rutine, der omfatter en skånsom rens og velegnet hudpleje for at reducere synlige tegn på tør hud i ansigtet og dæmpe følelsen af ubehag. Følg vores eksperters råd.

Hvordan renser man tør hud ordentligt?

  • Uanset om du bruger makeup eller ej, skal rens være det første skridt i din skønhedsrutine både morgen og aften for at bevare din huds udstråling og balance. For at give din hud mere velvære, især hvis du har meget tør hud, kan du bruge et skånsomt renseprodukt, der samtidig beskytter huden. Hvis du ønsker at spare tid, kan du bruge en micellar water med en 2-i-1 rensende og fugtgivende effekt.
  • Hvis du vælger en lotion, skal du påføre den med fingerspidserne med lette, cirkulære massagebevægelser: Med denne metode beroliger du huden uden at irritere den eller skabe spændinger. Fjern derefter produktet skånsomt med en vatrondel. Hvis du foretrækker micellar water, kan du påføre det på ansigtet, øjnene og læberne, gerne med en genanvendelig vatrondel, da genanvendelige vatrondeller ofte er blødere end engangsvatrondeller.

Hvordan plejer man tør til meget tør hud?

  • Om morgenen skal du påføre en creme, der giver endnu mere næring, og som også kan fungere som makeup-base. Dette trin er det vigtigste i din hudplejerutine i forhold til at optimere din huds barriereeffekt. For at genopbygge tør hud endnu mere effektivt, anbefales det også at påføre den nærende creme om aftenen. Hvis du påfører den både morgen og aften, vil din huds smidighed, blødhed og glød blive genoprettet hurtigere og længere. Den nærende creme kan anvendes på daglig basis, eller i særlige perioder fx som særlig effektiv pleje om vinteren, eller efter at huden er blevet udtørret på grund af brug af uegnede kosmetikprodukter, sygdom, træthed osv.

  AD_WEBSITE_PICTO_BLOC-PUSH-ARTICLE_2021

Få mere at vide

Læs mere om tør hud

Tilbage til toppen