AD_ATOPIC-SKIN_WOMAN-SCRATCHING-ITCHING-NECK_LARGE_2021
Indhold

Når huden klør: Tør hud og eksem

Hvorfor klør huden?

Når fugtindholdet i epidermis (hudens øverste lag) falder til et niveau, der er under det normale, bliver huden dehydreret og sart. Det er her, de første ubehagelige symptomer på tør hud opstår. Xerose (som denne hudtilstand kaldes) resulterer i tynd, skællende hud. Derfor bruger man af og til udtrykket "krokodillehud”. Huden vil i lange perioder føles stram, den mister sin smidighed, og den begynder at klø.

Når tørhed og kløe forekommer mere intensivt og regelmæssigt, og der opstår røde pletter, kan der være tale om eksem (eller atopisk dermatitis). Det er en kronisk hudlidelse, der især opstår hos børn, men som også mange voksne plages af. Hvis de samme symptomer opstår, men i mindre grad, er det mere sandsynligt, at der er tale om kontakteksem - en allergisk reaktion, som forårsages af et produkt, der irriterer huden.

Andre faktorer som stress, ar eller insektbid kan også forårsage kløe. Uanset hvordan kløen er opstået, findes der løsninger til at afhjælpe symptomerne og forhindre udbrud. Følg vejledningen

Atopisk dermatitis

Atopisk dermatitis (eller eksem), er ofte genetisk betinget og det veksler mellem perioder med inflammation og udbrud og perioder med ro i huden. Hvad forårsager atopisk dermatitis? En dysfunktionel tilstand i hudbarrieren, der resulterer i tør hud (xerose) og inflammation (røde pletter). Hvis huden ikke beskyttes optimalt, er den mere reaktiv over for omgivelserne. Læs med her for at blive klogere på atopi og finde ud af, hvordan du kan passe på din hud og bedre kontrollere tilstanden

ATOPISK DERMATITIS

Kontakteksem

Denne type eksem udløses, når huden kommer i kontakt med et stof, der irriterer den. Det kan være nikkel i smykker og accessories, husholdningsprodukter, latexhandsker, farvestoffer osv.. Denne type af dermatitis (eksem) opstår lejlighedsvist, når huden har været i kontakt med det irriterende stof. Din hudlæge kan foretage prøver for at identificere, hvilket stof der har forårsaget irritationen. Vil du vide mere om årsagerne, de områder hvor det opstår, og om hvordan du bedre kan håndtere det? Vi fortæller dig alt, du har brug for at vide. 

KONTAKTEKSEM

De mest almindelige symptomer er kløe, stramhed, prikken og skællende hud, som forårsager daglige gener. Din hud ligner "krokodillehud". Faktisk er dette forbundet med en nedsat hudbarriere. Denne tilstand med tør hud kan derudover være relateret til lægemidler eller faktisk blot til alderen. Vores eksperter kan hjælpe dig med at blive klogere på, hvordan du kan fugte, nære og passe på meget tør hud. 

XEROSIS

Kløende hud kan også skyldes, at huden er blevet udsat for koldt eller varmt vejr, stress, graviditet, insektbid og/eller lægemidler. Vi vil tage en gennemgang af disse andre årsager. 

KLØE, ANDRE ÅRSAGER

Tilbage til toppen