AD_ATOPIE_WOMAN-SCRATCHING-ELBOW_LARGE_2021
Indhold

Det klør: Er det eksem eller psoriasis?

Du spotter røde pletter eller små væskeholdige bobler på hudens overflade, du føler prikken og kløe. Nu er det tid til at af afhjælpe disse symptomer. Men hvordan ved jeg, om symptomerne er tegn på eksemudbrud eller psoriasis? Det er ofte let at forveksle dem, og for at undgå at begå fejl bør du kontakte en læge. I mellemtiden vil vi give dig et par tips til, hvordan du kan skelne mellem dem, hvilket vil gøre det nemmere for dig at berolige ubehaget.

Kontakteksem og psoriasis:
hvordan kan man se forskel?

Kontakteksem og psoriasis er to hudlidelser, der ligner hinanden: De har ved første øjekast de samme symptomer, og ingen af tilstandene smitter. Hvordan kan man så se forskel? Hvis det er kontakteksem, vil du se diffuse røde pletter med små blærer og irritationer, hvorfra der siver væske ud. Hvis det er psoriasis, er de røde pletter tydelige og afgrænsede, tykke og dækket af skæl (hvide flager på hudens overflade) og de forekommer typisk på lænden, hårbunden, albuerne og knæene. Psoriasis kan også påvirke negle og led.

AD_DERMATOLOGICAL-EXPERTISE_SKIN-CONSULTATION-ARMS-HANDS_LARGE_2021 473x473

Min psoriasis opstod i begyndelsen af skoleåret i september – en tid, der var meget stressende tid for mig. Jeg troede, at det var eksem, fordi pletterne lignede hinanden meget. Men min praktiserende læge identificerede det hurtigt og kunne se, at der var tale om psoriasis. Efter behandlingen tog det et par uger, før symptomerne forsvandt.

Clara, 48 år gammel.
AD_ATOPIE_WOMAN-SCALP_LARGE_2021

Psoriasis:
hvad er årsagerne og hvad udløser denne hudlidelse?

Psoriasis er en genetisk betinget hudlidelse - det vil sige, at der vil være stor sandsynlighed for, at dine børn vil arve den. Psoriasis skyldes en overdreven og fremskyndet fornyelse af hudens yderste lag, epidermis. Den forekommer oftest i ungdomsårene og hos voksne efter 30-årsalderen. Udbrud af psoriasis udløses ofte af faktorer som træthed, stress, følelsesmæssig ubalance, hudirritation eller overdreven rygning eller alkoholindtag.

Psoriasis:
hvordan plejer man det?

Man kan ikke helbrede psoriasis fuldstændigt. Behandlingerne vil primært have fokus på at forbedre patientens livskvalitet. Topikale dermokortikoider vil dog lindre følelsen af ubehag og hjælpe med at dæmpe tilstanden, så den går over i en remissionsfase (fasen mellem udbrud). Professionelle behandlere kombinerer i stigende grad topikale dermokortikoider med UV-behandling, lysbehandling eller lasersessioner. Under alle omstændigheder, også når din psoriasis ikke er i udbrud, skal du passe på dig selv: Stress er en udløsende eller forværrende faktor. Husk også at berolige din hud med en fugtgivende creme for at reducere tør hud og skældannelse i huden. Det vil hjælpe med at gøre dit liv mere behageligt. 

AD_PAINFUL-SKIN_WOMAN-HAND-SHOULDER_LARGE_2021
Tilbage til toppen