AD_ACNE_WORRIED-WOMAN-LOOKING-IN-MIRROR_LARGE_2021
Indhold

Kontaktdermatitis eller eksem i ansigtet: årsager og løsninger

Hvad er kontaktallergi i ansigtet? 

Har du oplevet at få røde, ofte tørre, pletter i ansigtet? Klør de? 
Så er der sandsynligvis tale om kontaktdermatitis i ansigtet, også kendt som kontakteksem. Dette er en allergisk reaktion i ansigtet, der opstår, når huden kommer i direkte kontakt med et stof, som den er allergisk over for.
Der kan gå 3-10 dage, før symptomerne opstår efter kontakt, hvilket nogle gange gør det vanskeligt at identificere den udløsende faktor.

Hvilke områder er påvirket af kontakteksem i ansigtet?

Eksem eller allergisk kontakteksem i ansigtet kan opstå hvor som helst, men ses især på ørerne, læberne og øjenlågene, som er særligt sensitive områder. 

Hvad er symptomerne på atopisk kontakteksem i ansigtet?

Symptomerne på kontakteksem i ansigtet omfatter følgende: 

 • Diffuse røde pletter (med uregelmæssige kanter), som forårsager kraftig kløe i huden
   
 • Klare væskefyldte blærer, der brister og væsker – ofte på grund af kradsen
   
 • Nogle gange er eksem ledsaget af vævshævelse (ødem), især på øjenlågene

Symptomerne på kontakteksem i ansigtet kan ligne symptomerne på atopisk eksem i ansigtet, men årsagerne og behandlingerne er forskellige.

Hvad er forskellen mellem kontakteksem og irritation?

Kontakteksem er en allergisk reaktion, som skyldes en simpel kontakt med et allergen, mens irritationseksem opstår som følge af fysisk påvirkning (f.eks. friktion) eller kemiske stoffer, der påvirker huden, uden at der er et allergen involveret. Irritationseksem opstår kort tid efter kontakt og viser sig som små forbrændinger på huden (synlige eller mærkbare).

For at behandle kontakteksem i ansigtet skal du: 

 • Identificere det pågældende allergen for ikke at blive udsat for det igen: Det kan være smykker (ofte pga. nikkel) eller accessories, du har på eller tæt på ansigtet, makeup, stoffer som føres fra hænderne op til ansigtet (f.eks. et husholdningsprodukt, parfume eller neglelak).
 • Fjern makeup og vask huden med et meget skånsomt produkt, i nogle tilfælde kan du med fordel bruge en vaskegel med et kobber/zink-kompleks.
 • Påfør derefter de ordinerede dermokortikoider dagligt – dog kun på områderne med læsioner. Påfør om nødvendigt en genopbyggende creme, der indeholder et kobber/zink-kompleks.
 • Hvis du bruger makeup, skal du kun dække de dele af ansigtet, der ikke er ramt og vælge makeup-produkter, der er særligt udviklet til sart hud.

DERMALIBOUR+

DERMALIBOUR+ er vores serie baseret på et rensende kobber/zink-kompleks, der er velegnet til irriteret, sart hud. Serien består af produkter, der renser og plejer huden og er den bedste løsning, hvis din hud er rød, klør og svier.

Hudpleje til irriteret hud
DERMALIBOUR+
AD_WEBSITE_EXPERT-DOSSIER_DERMATO_M-AMBONATI_2021

BEMÆRKNINGER FRA EKSPERTEN

Kontakteksem i ansigtet forsvinder efter et par dages behandling. Hudpleje er en værdifuld allieret til at dæmpe irritation og hjælpe huden med at komme sig.

Dr. Marco Ambonati, hudlæge

Tilbage til toppen