AD_LIFE-MOMENTS_MOTHER-CHILD-WINDOW_LARGE_2021
Indhold

Dermatitis eller atopisk hud

Hvad er atopisk hud?

Atopisk dermatitis (eller eksem), er ofte genetisk betinget og det veksler mellem perioder med inflammation og udbrud og perioder med ro i huden. Hvad forårsager atopisk dermatitis? En dysfunktionel tilstand i hudbarrieren, der resulterer i tør hud (xerose) og inflammation. Hvis huden ikke beskyttes optimalt, er den mere reaktiv over for omgivelserne.

Atopisk eksem: De vigtigste pointer i en nøddeskal

  • Du lægger mærke til: Tør til meget tør hud, røde pletter med uregelmæssige konturer, små væskende blærer (eller "væskeholdige bobler”), som kan udvikle sig til skorper. 
  • Du mærker i huden: Kløe og en følelse af voldsom ubehag (stramhed, prikken, osv.).
  • Årsagerne: Genetisk betinget allergi og en nedsat barrierefunktion i huden, der gør huden mere sensitiv og gennemtrængelig for eksterne påvirkninger. 
  • Atopisk dermatitis udvikler sig i to faser. Fase 1, sensibiliseringsfasen: Da hudbarrieren ikke beskytter i lige så høj grad som normalt, kan allergener fra omgivelserne trænge ind i huden. Fase 2, ekspressionsfasen: En fase, hvor betændelsestilstanden udløser symptomerne. 
  • Områder, hvor det opstår: Panden, kinderne, halsen, øjenlågene, torsoen, albuerne og knæene.

Atopisk dermatitis:
Hvilke aldersgrupper rammes i højest grad?

Atopisk dermatitis udvikler sig med alderen. I 85 % af tilfældene begynder den før 5-årsalderen. Det ses hyppigst hos spædbørn helt ned til 3 måneders-alderen og fortsætter op til 7 års-alderen. I nogle tilfælde opleves en bedring omkring 2-3 års alderen. Udbruddene forsvinder i de fleste tilfælde efter 7-årsalderen. De bliver mindre og mindre alvorlige, og opstår sjældnere og sjældnere, hvorefter de til sidst holder op. Mange børn får ikke flere udbrud, når de er 10-11 år gamle. I nogle tilfælde kan der i samme periode forekomme andre atopiske reaktioner, f.eks. astma.

Atopisk dermatitis er en sjælden hudlidelse hos voksne, men den kan for nogle fortsætte helt fra barndommen og op til voksenalderen. Under alle omstændigheder vil hud, der tidligere har været ramt af eksemudbrud, altid være sart og have behov for regelmæssig pleje.

AD_BABY_FIRST-CARE-FEET-HANDS_LARGE_2021 473x473
AD_DERMATOLOGICAL-EXPERTISE_SKIN-CONSULTATION-ARMS-HANDS_LARGE_2021 492x450

En tilstand,
som er præget af perioder med udbrud og perioder med ro i huden

1 - En udbrudsfase, hvor inflammation er synlig i form af røde pletter. Huden er normalt endnu mere tør i denne fase.

2 - En remissionsfase (fase mellem udbrud), hvor inflammationen er usynlig. Men lad dig ikke narre af denne fase – inflammationen er der stadig, den er blot underliggende. Derfor skal behandling og pleje fortsættes for at forsinke det næste udbrud. Huden forbliver stadig tør i denne fase.

Atopisk dermatitis: Nøgletal

1/10

børn, der er ramt af hudlidelsen¹

% af tilfældene opstår før 1 års-alderen²

7 år

den gennemsnitlige alder, hvor tilstanden forsvinder¹

mere end 50 %

af børn med atopisk eksem har mindst en forælder, der også har atopisk eksem¹

¹ Hjemmeside www.inserm.fr 

² Kay J, Gawk Rodger DJ, Mortimer MJ, Jaron AG. Prævalens af atopisk eksem hos børn i en generel befolkning. J Am Acad Dermatol 1994;30:35-9.

AD_WEBSITE_EXPERT-DOSSIER_DERMATO_M-AMBONATI_2021

Bemærkninger fra eksperten

Både i remissionsfasen og i udbrudsfasen er huden tør. Den skal fugtes hver dag med en nærende creme. Selv i perioder med ro, fordi det kan forsinke det næste udbrud.

Dr. Marco Ambonati, hudlæge

Atopisk dermatitis: Bliv klogere på det for bedre at kunne pleje huden

AD_ATOPIC-DERMATITIS_MOTHER-AND-DAUGTHER_LARGE_2021 416x416 crop

Årsager: Arvelighed og udløsende faktorer

Hvor kommer det fra? Atopi er både genetisk betinget og forbundet med eksterne stimuli. Men hvilke? Ved at finde frem til de udløsende faktorer kan man få en bedre forståelse for hudlidelsen og dermed håndtere den bedre.

Årsager til atopisk dermatitis
AD_ATOPIE_LITTLE-GIRL-SCRATCHING-ARM_LARGE_2021 472x472

Områder, hvor atopisk dermatitis opstår

Atopisk dermatitis opstår på forskellige områder af kroppen hos børn og voksne, men for begge gruppers vedkommende gælder det dog, at det er vigtigt, at pleje huden for at berolige og genopbygge den og styrke dens evne til at beskytte sig selv.

Områder, hvor atopisk eksem opstår
AD_LIFE-MOMENTS_MOTHER-KISSING-CHILD-CHEECK_LARGE_2021

Sådan plejer man atopisk hud hos spædbørn og børn

Spædbørn og børn rammes ofte hårdere end voksne, og de kan opleve ubehag, som gør nattetimerne sværere (og nogle gange også dagtimerne). Læs vores tips, som vil hjælpe dig til bedre at kunne forstå atopisk hud og bedre at kunne berolige huden. 

Sådan plejer man atopisk hud hos spædbarn
AD_PAINFUL-SKIN_WOMAN-HAND-SHOULDER_LARGE_2021 500x500

Sådan plejer man atopisk hud

Atopisk hud er sart hud med en svækket hudbarriere. Hvis du får de rigtige vaner til at beskytte huden, styrke dens modstandsdygtighed og genopbygge den, vil du kunne reducere intensitet og hyppighed af udbruddene.

Sådan plejer man atopisk hud

 

EF_LOGO_PIERRE-FABRE-ECZEMA-FOUNDATION_VERTICAL

Der findes en test til at vurdere sværhedsgraden af atopisk dermatitis

PO-SCORAD-testen (Patient Oriented Scoring Atopic Dermatitis) er en selvvurderingstest, som er tilgængelig for alle. Den tager udgangspunkt i de områder, hvor eksemen er opstået, symptomernes intensitet og søvnforstyrrelser relateret til kløe. Hvis du vil vurdere, hvor alvorligt dit eksem er, og følge udviklingen, kan du prøve appen, som er udviklet af Eczema Foundation, her.

A-DERMA støtter Eczema Foundation.

Tilbage til toppen