AD_ATOPIE_MAN-SCRATCHING-BACK-NECK_LARGE_2021
Indhold

Sådan genkender man og lindrer kontakteksem

Sådan genkender man, hvilken type af eksem, man har

Hvis pletterne hovedsageligt er placeret i hudfolderne (ved halsen, albuerne, knæene, bag ørerne) og er forbundet med tør hud på resten af kroppen, kan det være tegn på atopisk dermatitis. Hvis dette symptom opstår pludseligt, og du (eller vedkommende) ikke har tendens til atopisk dermatitis, kan der være tale om kontaktdermatitis (dvs. en allergisk reaktion eller irritationsreaktion) eller psoriasis (de røde pletter er derefter dækket af skæl). Kun en læge kan bekræfte diagnosen. I mellemtiden kan du følge denne guide til at finde ud af, hvordan du kan berolige og beskytte huden.

Allergisk kontakteksem eller kontakteksem i en nøddeskal

  • Du lægger mærke til følgende: Røde pletter og hud med væskende irritationer (irriterede områder hvor huden væsker)
     
  • De føles således: Som en ret kraftig kløe
     
  • Årsagerne: Kontakteksem kan være allergisk (det er tilfældet i 20 % af tilfældene*). Ved allergisk kontakteksem er huden kommet i kontakt med et allergen og reagerer. Det kan også være som følge af almindelig kontakteksem (det er tilfældet i 80% af tilfældene*). Ved kontakteksem er huden kommet i kontakt med et stof, der irriterer huden, eller huden er blevet gnedet mod hud, tøj eller andre elementer, hvilket skaber irritationstilstanden.
     
  • Områder, hvor det opstår: Kontakteksem kan potentielt opstå i hele ansigtet og på hele kroppen. Det er oftest hænderne, der er mest udsat for eksem, fordi de er meget udsatte.

 

A. Nosbauma, J.-F. Nicolas, M. Vocanson, A. Rozieres, F. Berard; Allergisk og irriterende kontaktdermatitis. Patofysiologi og immunologisk diagnose

Allergisk eller irriterende kontakteksem:
behandling

Hvis det skyldes en allergisk reaktion, er hudtests hos lægen nyttige, da de kan hjælpe med at identificere det stof, der forårsagede reaktionen. Det vil hjælpe dig med at undgå at komme i kontakt med stoffet så godt som muligt, hvilket er en forudsætning for, at din hud kan komme sig ordentligt. Hvis du oplever eksem, bør du identificere kilden til irritationen (sæbe, rengøringsmidler osv.) og derefter undgå at bruge det.

AD_DERMATOLOGICAL-EXPERTISE_SKIN-CONSULTATION-ARMS-HANDS_LARGE_2021
AD_ATOPIC-SKIN_WOMAN-SCRATCHING-ITCHING-NECK_LARGE_2021

Allergisk kontakteksem:
årsagerne

Men hvorfor? Kontakteksem er en allergisk reaktion i din eller dit barns hud. Læs mere her.

Årsager til kontakteksem

Allergisk kontaktdermatitis: områderne

Kroppen, ansigtet, hænderne, hårbunden: De berørte områder har været i kontakt med det allergifremkaldende stof, men der findes forskellige måder, hvorpå man kan behandle det, dæmpe udbruddet og genopbygge huden. 

Områder, hvor kontakteksem opstår.

AD_IRRITATIONS_WOMAN-EAR_LARGE_2021
AD_WEBSITE_EXPERT-DOSSIER_DERMATO_M-AMBONATI_2021

NOTER FRA EKSPERTEN

Kontakteksem er ikke umiddelbart en alvorlig tilstand. Men det er alligevel vigtigt både straks at fjerne den genstand eller det irriterende stof, der udløste tilstanden, og at berolige huden med lokal kortikosteroidbehandling i kombination med cremer, der indeholder et kobber/zinkkompleks. Det kan også være en god idé at foretage allergitests for at identificere det pågældende produkt, så du ikke kommer i nærheden af det og dermed undgår fremtidige udbrud. Hvis det er dit barn, der er ramt, er dette endnu vigtigere.

Dr. Marco Ambonati, hudlæge

Allergisk kontakteksem: Vores tips til at berolige huden

AD_IRRITATIONS_APPLYING-CREAM-ON-HANDS_LARGE_2021

Håndtering og lindring af udbrud af allergisk kontakteksem

Ud over at bruge lægemidler på udbruddene vil det også hjælpe meget at berolige, fugte og genopbygge huden. 

Hvordan beroliger man et eksemudbrud?
AD_ATOPIE_WOMAN-SCRATCHING-ELBOW_LARGE_2021

Kontakteksem eller psoriasis? Vi vejleder dig.

Symptomerne ligner hinanden meget, men det er to meget forskellige tilstande, der kræver forskellige former for pleje. Hvis du ser nærmere på pletterne og de associerede symptomer, vil du kunne skelne mellem eksem og psoriasis. I det følgende vil vi fortælle dig alt det, du har brug for at vide. 

Eksem eller psoriasis - hvordan adskiller man dem fra hinanden?
Tilbage til toppen