AD_ATOPIC-DERMATITIS_BLACK-MOTHER-AND-DAUGTHER_LARGE_2021
Indhold

Atopisk dermatitis hos spædbørn og børn

Har dit spædbarn eller dit barn røde plamager, skorper og en stærk kløetrang? Så er der sandsynligvis tale om atopisk dermatitis, dvs. en betændelsestilstand som følge af en nedsat hudbarriere. Denne tilstand svækker hudens evne til at forsvare sig mod ydre påvirkninger. Kontakt en læge, som vil foretage undersøgelser, hvis det er nødvendigt. Din læge vil kunne hjælpe dig med at være helt sikker på, om der er tale om atopisk dermatitis. Vores eksperter deler ud af deres råd og ekspertise for at forbedre hverdagen for folk, der dagligt oplever disse symptomer (især om natten, når kløen er mere intens). 

Atopisk eksem hos børn i tal

1/10

børn, der er ramt af hudlidelsen ¹

60%.

% af tilfældene opstår før 1 års-alderen ²

7 år

gennemsnitsalderen, hvor hudlidelsen forsvinder ¹

mere end 50 %

af patienterne har en forælder, der også har eksem¹

¹ Hjemmeside www.inserm.fr 

² Kay J, Gawkrodger DJ, Mortimer MJ, Jaron AG. Prævalens af atopisk eksem hos børn i en generel befolkning. J Am Acad Dermatol 1994;30:35-9.

Hvad er symptomerne på atopisk dermatitis
hos børn?

Atopisk eksem hos babyer og børn er træls, men faktum er, at mange i disse aldersgrupper bliver ramt. Det er faktisk den mest almindelige hudlidelse hos børn. Symptomerne er røde plamager, tør hud og en kløe, som er svær for børn at holde ud. Hvad er årsagen? En dysfunktionel tilstand i huden (i hudbarrieren, mere præcist), der resulterer i tør hud (xerose) og inflammation (som resulterer i røde pletter). Hvis huden ikke beskyttes optimalt, er den mere reaktiv over for omgivelserne og reagerer derefter.

AD_ATOPIE_CHILD-SCRATCHING-ARM_LARGE_2021

Med tiden har jeg lært at forudse udbrud og at hjælpe mit barn med at sove bedre.

Thomas, far til Theo, 18 måneder
AD_ATOPIC-DERMATITIS_BABY_LARGE_2021 492x492

Hvorfor har mit barn
atopisk dermatitis?  

Det kan endnu ikke forklares fuldt ud. Årsagerne til atopisk dermatitis er genetiske og arvelige og de kan også skyldes eksterne påvirkninger. Det ved vi: Mere end halvdelen af de børn, der har atopisk hud, har mindst én forælder med atopisk hud. Det er imidlertid blevet konstateret, at atopi i stigende grad udvikles i de industrialiserede lande, hvilket sandsynligvis skyldes eksterne og udefrakommende påvirkninger (overdreven vask af huden, forureningspartikler osv.).

Områder med atopisk eksem
hos spædbørn og børn

For spædbørn og nyfødte opstår irritationerne (eller plamagerne) hovedsageligt i ansigtet (på kinderne, under ørerne), på halsen og på arme og ben. Ryggen kan også rammes. Heldigvis skånes bleområdet normalt. Hos børn opstår irritationerne primært i hudfolderne (ved halsen, albuerne, knæene) og på udsatte områder (på hænderne, håndleddene og anklerne).

AD_IRRITATIONS_BABY-IRRITATED-RED-CHEEKS_LARGE_2021
AD_ATOPIC-DERMATITIS_MOTHER-AND-SON-BACK-ITCHING_LARGE_2021

Dæmp kløe
under udbrud

Den bedste måde, du kan hjælpe dit barn på, er ved at behandle eksemen, både i udbrudsfasen og i remissionsfasen. I udbrudsfasen er det vigtigt, at du både bruger de behandlinger, som din læge har ordineret, herunder dermokortikoider, og at du vælger et vaskeprodukt og et nærende plejeprodukt særligt udviklet til atopisk hud. 

Sådan plejer man atopisk hud
mellem udbrud 

I perioderne mellem udbrud er det vigtigt, at du fortsætter med at bruge et nærende hudplejeprodukt dagligt og et velegnet vaskeprodukt. Huden har altid brug for pleje, og med den rette pleje kan perioden med ro inden det næste udbrud forlænges. Ved påføring af det nærende hudplejeprodukt skal du først sørge for, at huden er ren. Varm derefter produktet op mellem hænderne og påfør det jævnt på kroppen ved at massere det meget skånsomt ind.
At passe på atopisk hud hos spædbørn og børn 

AD_BABY_FIRST-CARE-LAYING-DOWN_LARGE_2021
AD_ATOPIC-DERMATITIS_MOTHER-AND-DAUGTHER_LARGE_2021

Børn:
Det giver børn en god følelse, at tale åbent om atopisk dermatitis.

Perioder med inflammation fører ofte til søvnforstyrrelser og nedsat koncentration i skolen. Det påvirker altså livskvaliteten, ikke kun for barnet, men for hele familien. Det kan derfor være en stor hjælp at tale om eksemen og det ubehag, den medfører, for at vise dit barn, at du tager hensyn – uden at det bliver hverken bagatelliseret eller overdramatiseret. 

At finde de rigtige ord til at støtte sit barn 

AD_WEBSITE_PICTO_BLOC-PUSH-ARTICLE_2021

Yderligere oplysninger 

Flere tips til hud med atopi 
 

Tilbage til toppen